Vietnamesiske wontons med Nuoc Cham

Vietnamesiske wontons med Nuoc Cham

2s

Foto: Line Thit Klein

Jeg lavede et vietnamesisk tema til Alt for damerne sidste år. Det blev sådan nogle smukke retter. Her får du opskriften på nogle lækre, sprøde wontons, som jeg fyldte med en krydret fars af svinekød og rejer. Måske noget, du kan servere for din elskede i morgen på Valentinsdag? Eller til din bedste ven? Eller til dig selv, fordi du selv er så dejlig?

Det er overhovedet ikke svært at lave. Folk har måske lidt en angst overfor retter, hvor man skal friturestege, men bortset fra, at man selvfølgelig skal være forsigtig med den varme olie, så er det vildt nemt at lave wontons. Og nemt i det hele taget at friturestege. Jeg bruger bare en almindelig gryde, ikke noget termometer og jeg pakker heller ikke mit hår ind i et smart tørklæde, som vi ellers fik besked på i husgerning 🙂 I går friturestegte jeg faktisk også. Jeg lavede lige en hurtig omgang tortillachips ved at skære majstortillas i trekanter og smide dem i den varme olie. Det smagte helt fantastisk meget bedre end købe-versionen.

Nå, men tilbage til Vietnam. Her får du opskriften på de fine wontons. Du kan evt. lave dem på forhånd til og med punkt 2 og så vente med friteringen til lige inden servering .

Wontons med Nuoc Cham

150 g rå tigerrejer
100 hakket svinekød
½ chili
1 spsk revet ingefær
1½ spsk hvedemel
2 forårsløg
2 citrongræs
1 lille pakke wontonplader
1 l fritureolie, feks jordnøddeolie

Nuco Cham dip
saft af 1 lime
2 spsk palmesukker eller lys farin
½ dl vand
4 spsk fishsauce
½ rød chili

1. Kom pillede tigerrejer i en foodprocessor med svinekød, chili, ingefær, mel og rensede, grofthakkede forårsløg. Fjern den øverste halvdel af citrongræs og de yderste blade fra bunden og hak det inderste af græsset fint. Kom det i med de andre ingredienser og blend det sammen til en fars.

2. Hav en lille skål vand stående ved siden af dig og læg wontonpladerne på et skærebræt med pladernes spids mod dig. Læg en teskefuld fyld  midt på hver plade. Fugt kanterne med vand og fold dejen over fyldet mens du klemmer luften ud, så du har en trekant. Fold spidserne ind over pakken og læg til side på en bakke med bagepapir under, så de ikke klistrer fast.

3. Varm olien i en gryde. Test om den er varm ved at stikke træenden af en tændstik i. Hvis den syder er olien klar, men olie må ikke være så varm at den ryger. Omkring 140 grader. Kom wontons i gryden ca 6 ad gangen og friter dem et par minutter. Tag dem op med en hulske og læg dem på et fad med køkkenrulle til at suge fedtet.

4. Hak chilien til dippen meget fint og bland med de øvrige ingredienser. Hvis du bruger palmesukker skal det bruge lidt tid til at opløses. Server de sprøde wontons med dippen.

 

Wontonplader er tynde plader dej, der minder om pastadej. De kan købes fersk eller på frost i asiatiske specialbutikker. Jeg køber mine i Asiatisk Supermarked på Istedgade.

2 Comments

Post A Comment

 • La Cucina Nada
  Posted at 20:23h, 15 februar Svar

  Smiler af din fine indledende tekst … særligt den med tørklædet, men endnu mere af denne sætning: “Eller til dig selv, fordi du selv er så dejlig?”. Tak Mira, det handler ofte om mad til flere, så en single som jeg fristes jo til at lave disse wontons nu 😉

  • Mira Arkin
   Posted at 20:02h, 17 februar Svar

   Og jeg siger det ikke til nogen, hvis du spiser dem allesammen selv 🙂