Vietnamesiske rispapirruller med svinekød

Vietnamesiske rispapirruller med svinekød

IMG_3934

Jeg elsker vietnamesisk mad med alle de friske ingredienser, fiskesovs og chili, og hvor man ofte selv krydrer sin ret med bunker af friske krydderurter.
Første gang jeg fik friske rispapirruller var på den vietnamesiske restaurant Lê Lê nhà hàng i København, hvor man fik alle ingredienserne på et stort fad og så selv skulle samle sine ruller. Det var en enormt hyggelig og nærværende måde at spise på og noget, som jeg synes egner sig vældig godt til gæster – du skal ikke stå og svede i sidste øjeblik i køkkenet – gæsterne samler deres egen mad, og det er helt vildt hyggeligt – og i øvrigt er jeg stor fan af at spise med fingrene!

Her bruger jeg forskellige grøntsager, nudler og marineret svinekød. Man kan også lave dem med rejer eller vegetariske.

Tørret rispapir, ca. 20 cm. i diameter
500 g. svinekød i strimler
Neutral olie til stegning (f.eks. peanutolie eller majsolie)

Marinade til kød
1 fed presset hvidløg
2 tsk. revet ingefær
1 spsk. lyst muscovadosukker/brun farin
Saft af ½ lime
1 spsk. sød chilisauce
1 tsk. groft salt
2 spsk. neutral olie

Øvrigt fyld
100 g. ris vermicellinudler
1 hovedsalat
1 bundt forårsløg
½ agurk
2 chilier
1 bundt mynte
1 bundt koriander
1 bundt sød (thai) basilikum (fås hos asiatiske købmænd)
4 spsk. hakkede saltede peanuts

Dip
6 spsk. Hoisin sauce (soyabønne-produkt, fås hos asiatiske købmænd og i velassorterede supermarkedet)
3 spsk. vand

 

Bland alle ingredienserne til marinaden i en skål og vend svinekødet deri. Lad det marinere et par timer eller natten over i køleskabet.
Læg risnuderne i blød i håndvarmt vand så det dækker og lad dem stå til de er møre, men stadig med bid – ca. 15 minutter. Hæld vandet fra og skyl dem grundigt for at få stivelsen ud (så de ikke klistrer).
Rør ingredienserne til dippen sammen og stil til side.

Vask og tør grøntsager og krydderurter.
Del salaten i blade.
Snit forårsløgene og agurk i strimler.
Hak chilien.
Anret det hele på et stort fad sammen med risnudlerne.

IMG_3905

Hæld marinaden fra kødet og steg svinekødet på en pande i olien. Sukkeret i marinaden giver kødet en lækker karameliseret overflade, men pas på det ikke brænder på. Sæt kødet over i et fad.

Ved servering sætter du alt på bordet og lader folk lave deres egne forårsruller. Rispapiret skal dyppes i vand og trække 1 minut så det liver blød og elastisk.

Sådan ruller du

Læg et stykke blødgjort rispapir på en tallerken. Placér fyldet lidt nedenfor midten henimod dig: et salatblad, lidt nudler, et par strimler kød, agurk, forårsløg, krydderurter m.v. For at rulle tager du den ende af rispapiret der er tættest på dig. Fold den over fyldet og stram til, fold hver lodrette side indover og stram mens du ruller væk fra dig, til rispapiret er samlet omkring fyldet, og du har en fin rulle. Dyp rullen i dippen og spis.

IMG_3912

No Comments

Post A Comment