Vi elsker vort land – midsommermiddag hos Mielcke & Hurtigkarl
Sidste år fejrede Peter og jeg Sankt Hans med picnic i Frederiksberg Have sammen med et vennepar og de 1 milliard andre folk, der holder Sankt Hans i parken. I år var vi også i Frederiksberg Have, men middagen sørgede Mielcke & Hurtigkarl for.
Restauranten ligger smukt ved indgangen til Frederiksberg Have i de gamle, orange bygninger med urtehave, påfugle og det hele. Man sidder utroligt godt i det smukke, højloftede lokale, og denne årstid er et perfekt tidspunkt at sidde i en skøn have – og endnu bedre at det var Sankt Hans og vi kunne slutte af med bål.
Vi startede med “pre-dinner drinks” i form af disse små hapsere. “Bloody Mary” med bladselleri med tomatpulver og mayo og en “Mojito” lavet med rabarber med rom, sukker, mynte og citronskal. Meget forfriskende og appetitvækkende.
Dernæst et lille æg med en fluffy matcha mayonnaise (matcha er en slags japansk grøn the) og ærtesorbet. Det var grønt i grønt og koldt og blødt. Lidt meget mayonnaise og meget blidt og blødt. Jeg manglede lidt kontrast.
Så kom retten “Havtaske foie gras”. Bagerst i billedet er havtaske i spinattempura. Dertil fik man foie gras af havtaskelever, hvilket var ekstremt velsmagende; fedt og koldt på samme måde som en foie gras terrine. Det er en form for urtesalt der ligger ved siden af, som bl.a. smagte af løvstikke. Lækker og fræk ret, og totalt ulig noget jeg nogensinde har fået før. Hvilket var en tendens, der gik igen gennem flere af middagens retter .
Efter havtaske foie gras’en kom lidt the-gravad fisk. Til venstre er hamachi (en fisk man ofte bruger til sushi og sashimi), gravad i rooibus the. Til højre lapsang-souchong gravad hellefisk (lapsang-souchong er en røget the). Bagved var små skåle med de henholdvise the’er, som man kunne dyppe sin fisk i. Det var igen nyt, lækkert og friskt. Fisken var meget fast i kødet pga. gravningen.
Så kom aftenens efter min mening smukkeste ret. Danske asparges, urter, hjemmetørret skinke og pumpernickel. Pulveret er dehydreret asparges.
Skælbrosme med sesam, shiso og sansho (shiso er en de blade du kan se og sansho er en type peber). Skummet var fyldigt og blidtsmagende, men jeg kan desværre ikke huske hvad det var…Sorry.
Efter fisken fik vi den jomfruhummer, som er på det øverste billede her i indlægget. Den var rå og lå i en japansk-smagende, mørk kalvefond. Citroncreme, nye løg og blomster og en pocheret vagtel-æggeblomme. En virkelig smuk ret. Jomfruhummer er en af mine favoritspiser, men jeg har aldrig forstået trenden med at servere den helt rå. Jeg synes ikke man får kødets sødme helt frem, når hummeren er rå. Den skal nu heller ikke gennemsteges, men halv-rå synes jeg er den bedste måde at få hummerens blide konsistens og sødme frem. Når den er helt rå smager den næsten ikke af noget, og konsistensen kan være lidt slimet og uappetitlig efter min ydmyge mening.
Så kom aftenens kikser. Svinebryst glaseret og grillet i barbecue sauce, paprika og skorzonerrødder. Den røde puré var peberfrugtbaseret og ekstremt bittert, og retten faldt ligesom ved siden af i forhold til niveauet af elegance på de øvrige retter den aften. Hvis jeg havde fået denne ret på Nørrebro Bryghus, havde det været ok (omend jeg stadig havde fundet puréen alt for bitter). Men på Mielcke & Hurtigkarl var den for simpel og grov i det; også taget i betragtning at man betaler 850 kr. for menuen (uden vin). På det niveau, vi prismæssigt befinder os på, forventer jeg kompleksitet og stor forarbejdning i retterne. Det var der nu også i de øvrige retter.
Næste hovedret var sommerbuk, der kom i to serveringer. Vi fik præsenteret den lille søde mørbrad inden serveringen. Den lå i en gryde med hø og var fin og rustik. Det er cool, at man præsenterer kødet inden udskæring og servering; et udtryk for stolthed over råvare og håndværk og old school på den fede måde.
Sommerbukken kom med en meget lækker røget ærtepure, røde og grønne jordbær, ærteskud, nogle lidt kedelige valnødder, som var rullet i et eller andet, der fik dem til at smage af muggen kælder. Bagerst kan man lige tyde noget orange; det var en svamp, jeg ikke husker navnet på (og som jeg aldrig havde hørt om), der var plukket på Sjælland. Til sidst kom en fin skum lavet på lardo (gourmet spæk fra Italien).
Næste bukke-servering var en rigtig pornoret, som jeg ved Søren Frank ville elske! Braiseret sommerbuk i en koncentreret sauce tilsmagt med bitter chokolade. Dertil en eddikesyrlig grov kartoffelmos med purløg og godt med revet foie gras over. Ekstremt mumset!
Så kom første af en række desserter. Denne var ikke helt sød og derfor en blid overgang mellem de salte retter og de søde.
Timian is, chokolade, olivenolie, en mørk sponge – muligvis på sorte oliven? (som jeg tror var lavet El Bulli-style i microovn).
Næste dessert var jeg meget vild med: Popcorn is, banan parfait med lakrids pulver (den til venstre) og en slags karry nougatine-crumble. Banan og lakrids passer åbenbart vildt godt sammen! En åbenbaring for mig.
Sidste dessert var gulerodsbaseret: Den fine kugle er en skal af lys chokolade. Inden i var der først et lag flødebolle-agtigt skum med kokossmag og i midten en sød kompot af gulerod. Smulderet var ret salt og lavet på bl.a. gulerod og appelsin. Jeg kan godt lide at bruge salt i desserter, men Peter syntes det blev for meget. Der var også baby-gulerødder, kumquats og sødskærm. Jeg er stor tilhænger af tendensen med at servere flere desserter. Lad os håbe, det bliver ved med at være moderne længe endnu!
Det var det. Mange retter, nu jeg sidder og skriver om det, men de var tilpasset perfekt størrelsesmæssigt, så vi havde det godt da vi gik derfra.
Vi havde alt i alt en god oplevelse. Der var lidt ujævnheder, hvor som sagt svinekødet var kedeligt og også lidt brosmen, der smagte dejligt og var perfekt tilberedt, men måske en smule simpel i forhold til de øvrige retter.
Mielcke & Hurtigkarl er et innovativt køkken. Man keder sig aldrig, og jeg blev igen og igen præsenteret for nye oplevelser. Køkkenet er moderne med brug af sæsonvarer og både asiatisk og nordisk islæt og råvarer af ekstremt høj kvalitet.
En cool detalje var i øvrigt, at man havde droppet brødkurven og istedet serverede forskellige brød, der var tilpasset hver enkelt ret. Det er en lækker detalje, der viser at man har overskud i køkkenet. Betjeningen var sød og afslappet.
Da regningen var betalt, var kl. 21.30 og det var tid til bål i Frederiksberg Have. Der var for mange mennesker, og vi kunne faktisk ikke en gang høre Midsommervisen, hvilket var lidt nedtur. Men pyt med det. Det var en skøn, romantisk sommeraften og jeg elsker den danske midsommer og Frederiskberg.
Trine
Posted at 13:45h, 11 juliUhm, Mira, du gi’r mig sådan en lyst til at gå på Mielcke&Hurtigkarl igen.
Super flotte fotos i øvrigt! (Vi elsker de lyse nætter 😉
Martin Ø.V
Posted at 22:52h, 09 juliNøj hvor ser det lækkert ud.. Er dybt forelsket i retten med jomfruhummer retten.. Nok en af de smukkeste retter jeg længe har set… Bare det var mig
Mette
Posted at 23:34h, 28 juniUhm jeg er også fan af flere desserter. More is more 🙂
Dr. Dietz
Posted at 12:39h, 28 juniSHIT – det ser godt ud