Tun tataki med mangosalsa og miso-dressing
Hvis man er heldig at kunne få helt frisk tun hos sin fiskehandler, så kan det anbefales at spise den som tataki, hvilket er japansk og vil sige at man steger den ganske kort på alle sider, men lader det meste af centrum være råt, og så serverer den i skiver. Tun smager bedst, når det ikke er tilberedt så meget, og så er det dramatisk og smukt at se på!
Fiskehandlerne anbefaler officielt at man fryser tunen inden den spises råt – dette for at slå evt. parasitter i kødet ihjel. Men mange holder på, at så længe den tun man spiser er meget frisk, er det ikke nødvendigt. Jeg foretrækker den friske fisk – uden frost. Jo friskere en tun er, jo flottere dyb-rød er farven, så hvis din fiskehandlers tun er lidt kedelig og begyndende grålig, kan du godt glemme alt om den og du bør overveje at skifte fiskehandler. I en fiskebutik skal der i øvrigt dufte godt og friskt – ikke af fisk! Det samme gælder den fisk, du køber.
Men bliv endelig ved med at handle hos fiskehandlerne – hvis vi holder op med det, ender det med at vi kun kan få torsk og laks – langtidsholdbar og færdigpakket i inaktiv gas i supermarkedets køledisk.
Til 4 personer:
Tun tataki
400 g. sushi-egnet tun
4 spsk. sesamfrø (gerne blandet hvide og sorte)
Hæld sesamfrøene ud i en tallerken. Vend tunen i sesamen så alle sider bliver dækket.
Varm en slip-let pande op til meget høj temperatur. Steg tunen på en tør pande 30 sekunder på alle sider. Tag tunen af panden og lad den køle til servering.
Skær tunen ud i skiver og server med mangosalsa og miso-dressing.
Mangosalsa
1 mango
1 rød chili
Saft af ½ lime
2 tsk. fiskesovs (nam pla – fås hos asiatiske købmænd eller velassorterede supermarkeder)
Frisk koriander
Skræl mangoen og skær kødet af på hver side af stenen. Skær kødet i tern og kom det i en skål. Fjern frøene fra chilien og hak den fint. Bland mangoen med hakket chili, limesaft og fiskesovs. Lige inden servering blandet lidt friske korianderblade i.
Miso-dressing
3 spsk. lys miso (miso er pasta af fermenterede soyabønner. Fås hos asiatiske købmænd og i velassorterede supermarkeder)
3 spsk. vand
1 tsk. sesamolie
Bland alle ingredienser sammen i en skål til en lind pasta og servér.
Hanne Bjerregaard
Posted at 20:28h, 27 septemberHej kan man servere er wasabi mayo og friterede kapers eller passer det ikke sammen?
Mira Arkin
Posted at 20:29h, 28 septemberDet kan du sagtens.
Jacob Dietz
Posted at 14:01h, 23 oktoberJeg kunne godt tænke mig at rulle mig i den ret. Den er fræk