Tomatconfit – her med grillet languster

Tomatconfit – her med grillet languster

IMG_2812

Ja, jeg ved godt jeg er lidt tomatorienteret igen, men her er der altså tale om en meget porno-agtig måde at tilberede tomater!
Man kan måske kalde denne tomatconfit for en slags luksus-ketchup, men her er vi fine på den, så jeg kalder det en confit, fordi tomaterne ligger og smelter langsomt ud i en masse smør..mmhhhhh!

Tomatconfiten egner sig vældig godt som tilbehør til fisk og skaldyr  – her har jeg serveret det til grillet languster. Languster er en slags hummer uden kløer, hvor man bare spiser halen. De lever over hele kloden, bl.a. i Atlanterhavet.

Tomatconfit
6-8 tomater
50 g. saltet smør
Salt og peber
½ tsk. sukker
Evt. lidt hvidvinseddike

Først skal tomaterne flåes. Bring en gryde vand i kog. Vask tomaterne og lav et lille kryds i bunden af hver tomat (modsatte ende af blomsten). Når vandet koger lægges tomaterne i og gryden tages af varmen. Lad tomaterne stå 2 minutter i vandet og hæld derefter vandet fra. Vent 10 minutter mens tomaterne køler af. Herefter kan du let flå skindet af tomaterne. Halver de flåede tomater og skrab kernerne ud med fingrene og kassér dem. Skær blomsten af. Afhængig af størrelsen på dine tomater skal de halveres eller kvartes. Kom tomater, sukker og smør i en tykbundet gryde og lad det stå og smelte sammen ved moderat til lav varme. Rør en gang i mellem. Tomaterne bliver efterhånden opløst i smørret – det tager omkring 10-20 minutter. Smag på det. Hvis du synes det mangler lidt syre kan du tilsætte 1 tsk. hvidvinseddike. Smag til med salt og peber. Resultatet er en lind tomatpasta med smeltet smør omkring -det skal skille.

Grillede langusterhaler
Beregn ½-1 hale pr. person – afhængig af hvor stor en ret det skal være.
Læg halen med ryggen nedad og flæk den på langs med en stor kniv. Fjern evt. tarm. Smør med olie og steg på grill 1-2 minutter på hver side. Hvis du bruger grillen i en ovn skal de ligge i en bradepande med skærefladen opad (læg dem på den matte side af sølvpapir – ikke bagepapir- der går ild i det under grillen!). Giv dem ca. 2 minutter under grillen.

Bonus-info:
På billedet kan du se nogle små blå-violette blomster. Det er blomster fra en rosmarinplante, som jeg var så heldig at være i nærheden af mens de blomstrede. Blomsterne er utroligt smukke. For tiden er det meget moderne at bruge spiselige blomster i køkkenet, men jeg synes ofte man kommer ud for at restauranterne bruger blomsterne fordi de er pæne, selv om de måske ikke smager specielt godt. Rosmarinblomster smager til gengæld rigtig godt (og er også meget meget pæne). De har en rigtig fin og subtil rosmarinsmag, som var lækker sammen med denne tomatconfit. Jeg er godt klar over man ikke altid lige har en blomstrende rosmarin stående, og man kan sagtens bruge andre krydderurter, men pas på! Tomatconfiten har en delikat smag, som ikke bør overdøves af kraftige krydderurter.

1Comment

Post A Comment

  • Jacob
    Posted at 11:55h, 20 oktober Svar

    Jeg kan godt lide porno…