Til kageshow med Claus Meyer
I går hyggede jeg mig søndag eftermiddag med en tur i Politikens Hus, hvor Claus Meyer holdt sit Kageshow for omkring 400 gæster, der havde købt billet via Politiken.
Arrangementet blev holdt som en del af lanceringen af hans seneste bog om kager – Meyers Kager og der skortede bestemt ikke på kage-interesserede deltagere denne kolde eftermiddag. Sammen med Claus Meyer stod hans gamle kage-makker, konditor Morten Borup, som i sin tid var medforfatter på Claus Meyers populære bog, Chokolade. Sammen holdt de to mænd et kage-foredrag/cooking show, hvor de på scenen lavede kager, mens de sludrede om forskellige tips og tricks til god kagelavning.
Mens Claus Meyer og Morten Borup (det er ham bagved Claus og ved siden af den store pose Valrhona chokolade i baggrunden) lavede ting som praliné og mælkechokolade-cremeux, fik vi alle en masse viden om kager og cremer. Alle de kageinteresserede deltagere – som naturligvis flest var kvinder i alle aldre, men også et par mænd – kunne komme med spørgsmål. Jeg stillede et lille spørgsmål og blev straks hevet op på scenen for at hjælpe med at pynte en kage med den syndige cremeux, som er en blanding mellem en chokolademousse og en créme anglaise. Cremeux betyder bare cremet og det er præcis hvad denne creme er. Dertil er den ret stabil og kan fryses. Jeg fik lov at pynte en mørdejsbund med syltede solbær med den syndige creme – det gik heldigvis fint uden at blive pinligt, og så var jeg hurtigt nede fra scenen igen. Du kan se link til opskrift på cremeux nederst i indlægget.
Det ekstra gode ved arrangementet var, at der var masser af smagsprøver. De kom ad to omgange, mens Claus og Morten talte og demonstrerede. Nederst til højre er det solbærtærten med cremeux, som var utroligt tasty. Claus Meyer gjorde opmærksom på, at cremeuxen kan laves af både hvid, lys og mørk chokolade. Men man skal tænke på, hvad den sættes sammen til. Til de fyldige solbær passer den lyse mælkechokolade godt. Til desserter med meget syre – f.eks. rabarber, granatæble og ribs – passer det godt med hvid chokolade og til en mørk chokolade skal der ikke være for meget syre til, så vælg noget blidt som f.eks. pære.
Til venstre er det en lille kaffe eclair, som Claus Meyer omtalte som porno-agtig god. Jeg elsker eclairs og denne var let, luftig og lækker. Den lille grønne kage bagved er en pistacie mazarin, som var tæt og intens. Helt klart lavet med rigtig gode pistacienødder og så var den ikke over sød, hvilket var super lækkert – nødderne trådte mere frem når der ikke var for meget sukker.
Næste omgang smagsprøver var til højre en tærte med bagt creme af havtorn (ikke en Claus Meyer udgivelse uden indbegrebet af nordisk mad: havtorn!). Konceptet er det samme som den klassiske franske tarte au citron, som også laves med marengs over. Den er velegnet til alle slags frugt med meget syre – f.eks. citrusfrugter og ribs. Rigtig lækker. Til venstre er det et dejligt stort stykke Succeskage – en fragilité agtig sag med en meget lækker smørcreme og tynde lag nødde-marengs. Super yummy. Bagved er der en lille nuttet financier, som var blid og smørsmagende. Nu havde jeg faktisk lidt kvalme, men det cyklede jeg væk på vej hjem bagefter.
Som du kan se, var der rigtig mange kvinder til arrangementet (sådan skal det jo være med en pæn mand, der taler om kager). Folk var tydeligvis meget kagenørdede og stillede ret avancerede, nørdede spørgsmål. Pigerne ved siden af mig sad inden arrangementet gik i gang og talte om en menu til en middag, de snart skulle lave. Bagved talte nogle andre kvinder om problemer med deres frisør – dejligt og tøset.
Det var en fornøjelse for en mad- og kageinteresseret at deltage i arrangementet, for man fik utroligt meget viden med sig. Både Claus Meyer og Morten Borup har stor viden om kager og desserter, som folk der har et vis niveau indenfor kagelavning virkelig kunne få noget ud af. Morten Borup underviser på diverse kagekurser i Meyers Madhus, og det tror jeg man kan lære rigtig meget af. Også hvis man er en erfaret hjemme-konditor.
Opskrifterne fra dagens arrangement – som vel også findes i bogen Meyers Kager, kan ses på Meyers Madhus.
Bogen Meyers Kager fra Lindhardt & Ringhof koster 270 kr.
No Comments