Om kaffe, Starbucks og Karen Blixen

Om kaffe, Starbucks og Karen Blixen

Det er lidt over en uge siden, at jeg var til kaffe-arrangement på Custom House, afholdt af det Seattle-baserede kaffe-imperium, Starbucks.
Starbucks var i Danmark for at promovere deres nye serie af drikkeklare, kolde kaffeprodukter, som kan købes i supermarkeder og kiosker nu. Til eventen på Custom House var inviteret en masse modebloggere (jeg ved ikke hvorfor, men det er nok noget med trends), og de eneste madbloggere til stede var Anne au Chocolat og mig.

Starbucks’ Coffee Master hedder Andrew Smock, og det var ham, der stod for smagningen. Det var naturligvis Starbucks egne kaffer, vi smagte, men han lagde ud med at sige nogle generelle ting om kaffe, hvordan det laves og hvad det kan smage af.

Kaffeplanten er et frugttræ, som laver røde bær med sten i. Kaffebønner er således ikke egentlige bønner fra en bælg, men stenen fra en stenfrugt, lige som f.eks. kirsebær. Man tørrer kaffefrugtens sten, så de ser ud som de bønner der ligger længst til højre i billedet ovenfor. Tørrede, uristede kaffebønner dufter lidt som korn. Det er først, når de ristes, at den karakteristiske kaffe-duft kommer frem. Ovenfor kan I se forskellige grader af ristning. Fra de rå bønner længst til højre (kl. 3 på en urskive) og mod uret rundt til den sidste (kl. 5).
Under ristningen “poppper” bønnerne to gange. Altså ikke som popcorn, men efter et stykke tid under ristning giver bønnerne sådan nogle pop-lyde, og det er noget en kaffe-rister lytter meget efter. Starbucks rister deres bønner inklusiv det andet pop, hvilket giver en fyldigere smag, fordi ristningen bringer bønnernes olie frem, og det er heri smagen sidder. Dette er også med til at give en espresso sin “crema”, altså det lyse, finkornede skum, der dannes ovenpå en vellavet espresso. Damptrykket gennem kaffen får olien og kaffen til at skumme op og giver den fine crema.
Et sidespring til Karen Blixen
Der findes 2 typer kaffe: Robusta og Arabica. Robusta bønner er nemmere at gro og således billigere, men desværre også mindre gode end Arabica, som er den bønne, man bruger til al kvalitetskaffe og alle espresso-kaffer. Robustaen indeholder dog dobbelt så meget koffein som Arabica.

Der groes kaffe mange steder i verden, men alle omkring Ækvator – både i Afrika, i Mellem- og Sydamerika og også i Asien. Måske kan du huske, at Karen Blixen havde en farm i Afrika, som hun skrev om i Den Afrikanske Farm (1937). Her groede hun kaffe, men som vi husker fra filmen Out of Africa, så var der meget mas med at gro kaffe i den højde, og det endte jo i tårer – også fordi hendes store kærlighed Denys Finch Hatton styrtede ned med sit lille fly. Stakkels Karen (husk lige at gense den fantastiske film. John Barrys sørgmodige soundtrack får mig altid til at græde – suk! John Barry døde i øvrigt i år).


  

Smagsnoter i kaffe
Kaffe kan smage af mange ting. Vi var igennem 6 forskellige kaffer, dels i forskellige blends – dvs. blandinger af bønner og forskellige ristninger – og med forskellig geografisk oprindelse.

Til smagningen var der sat tallerkner frem med forskellige ingredienser, der alle svarer til smagsnoter, man kan finde i kaffe.

Nogle kaffer fermenteres (gæres) i vandbade, hvilket fremhæver syren i kaffens smag. Kaffer fra f.eks. Kenya er altid frugtige og citrusagtige og man kan finde noter af f.eks. grapefrugt.

Der kan også være jule-agtige krydderier i kaffesmagen, som f.eks. kanel og allehånde.

Eller de kan have en aroma som minder om fugtig skovbund eller svampe.

Det var rigtig sjovt at smage på de forskellige kaffer og høre om, hvordan Starbuck behandler deres kaffebønner. Og så var der kager til, hvilket jo ikke gjorde arrangementet dårligere 🙂

Disse vanilje cupcakes var f.eks. dejlige.

Men jeg smagte ikke denne cheesecake, som ellers så lækker ud.

Starbucks nye serie af drikkeklare produkter består af flere slags iced latte og flere esresso-shots.

2 Comments

Post A Comment

  • Martin
    Posted at 08:27h, 07 april Svar

    Det var nu et ret informativt møde. Interessant at man ser på de forskellige kaffenuancer og om kaffen smager af citrus, skovbund eller krydderier. Men gør det kaffen god? Synes selv en del af smagsoplevelserne var spændende, men vil nok ikke købe dem.

    Vh
    Martin

  • Cafezinho
    Posted at 19:58h, 03 april Svar

    Hej,
    Det lyder som en rigtig godt arrangement masser af kaffesmagning (cupping) og lidt kaffe-info ikke dårligt! Altid rart med lidt oplysning, og at der så var kage til gør det ikke mindre godt:)

    Mvh.
    Rune
    Kaffeblogger