Til frokost hos ambassadøren

Til frokost hos ambassadøren

japansk frokost Toshio Sano

Det var en meget fornem følelse at modtage et smukt kort med guldtryk hvorpå der stod en formel invitation til frokost hos den japanske ambassadør i hans residens i Hellerup. Faktisk ringede jeg straks rundt til alle mulige mennesker for at blære mig med, hvor fancy en invitation, jeg havde fået til sådan at spise frokost hos en ambassadør. Helt privat. Og nej, jeg fik ikke Ferrero Rocher!

Men jeg var da lidt nervøs på forhånd, for man hører så meget om japansk etikette, og tænk hvis jeg nu kom til at lægge mine spisepinde det forkerte sted og det så udløste en international krise!

_1120872s

Men sådan var det jo slet ikke. Det hele fik fint. Jeg lavede ingen pinde-fadæser og jeg hældte ikke sake i sojaskålen eller noget. Og hvis jeg havde gjort det, var det nok gået alligevel, for ambassadøren og hans andensekretær, som også var med, var nogle rigtig flinke mennesker.

Ambassadøren, Toshio Sano, er en behagelig mand med en god, tør humor og han tog sig godt af mig og min redaktør fra Gastro under vores besøg.

Vi blev budt velkommen med et glas champagne og fik en lille rundvisning i det smukke hus, som bruges til selskaber og repræsentation. Ambassadøren bor selv i huset ved siden af. Det hele ligger ud til Emdrup Sø med den lækreste udsigt og fede ænder, der gasser sig i græsset.

_1120870s

Vi lagde ud med et udvalg af appetizers – det er dem på det øverste billede. I den blå skål er der en lille suppe med blød tofu og sesamfrø. Med urets retning er det så et stykke sød kartoffel der vist var tilberedt med noget miso. Så en grillet kammusling på en sødlig æggecreme, en eller anden kugle, som jeg ikke kunne lure hvad var – måske en blanding af kartoffel og æggeblomme? – med miso og endelig en bagt tomat pakket ind i en meget tynd skive af noget sprødt, som jeg ikke kan huske hvad var – måske var det kinaradise. Der blev serveret kølig sake til under hele middagen.

Ambassadøren fortalte, at hvor man traditionelt har serveret nogle slags sake varm, er det blandt de unge blevet mere og mere almindeligt at drikke sake kold. Sideløbende med sake blev der også serveret franske vine, men jeg synes helt klart at sake var bedst til de japanske retter.

_1120868s

Næste ret var en grøn ærtesuppe med en slags dumpling i lavet af lotusrod med en reje på. Suppen smagte svagt af miso, men ellers havde den faktisk en ret vesterlig smag. Der var bløde edamame bønner på suppen.

_1120866s

Ambassadørens kok kom ind og fortalte om hver ret. Han er vild med København og bruger sin fritid på at spise sig igennem byens bedste restauranter.

_1120875s

Så fik vi reje tempura med en sød lille baby aubergine. Bagved i den udskårne squash var der fintrevet kinaradise, som man blander i sojaen og dypper sin tempura i. Det trick lærte jeg, da jeg spiste traditionel japansk frokost på Sukiyaki. Der var også lidt salt smagt til med tang, som man kunne drysse over tempuraen. Super lækkert.

_1120876s

Dernæst kom der et smukt fad med skiver af perfekt stegt oksekød, der var godt pebret og som kom med forskellige ristede eller grillede grøntsager. Alt var tilberedt lige i øjet. Kødet lå på en glaze af soja, tror jeg nok.

 

 

 

_1120879s

Traditionen tro afslutter man med sushi. Det kom smukt anrettet og var meget lækkert og friskt. I Japan får man normalt ikke wasabi ved siden af sin sushi, og her var wasabien også kun at finde i selve sushien, men til gengæld var der rigeligt af den. Jeg fik lige frigjort nogle luftveje i næsen der! Udover laks var der en meget lækker pighvar og en anden hvid fisk, som jeg ikke fik fat i, hvad var.

_1120883s

Til sushien fik vi en klar suppe med sake og som smagte som om den var lavet på en fiskebase.

_1120888s

Til dessert kom der en puré af sød kartoffel med mangopure over – det gik faktisk ret godt sammen. Og så en kraftig, grøn is lavet af den græssede matcha te, som gør isen ret bitter og intens i smagen.

Og så fik vi kaffe og det var så det – en meget fin og rigtig japansk frokost midt i Hellerup i et smukt hus indrettet med dansk design og japansk kunst. Tak for dejlig frokost!

_1120891s

3 Comments

Post A Comment

 • Rasmus Palsgård
  Posted at 11:25h, 12 juni Svar

  Hej Mira

  Tak for den fine fortælling. Det er sejt, at du fik sådan en invitation. Med frygt for selv at udløse en krise – hvad var anledningen til sammenkomsten? Er du blevet hyret til at være gastroninja i København?

  Kærlig hilsen
  Rasmus

  • Mira Arkin
   Posted at 13:09h, 13 juni Svar

   Hej Rasmus,

   Der var ingen særlig anledning andet end at ambassaden gerne ville hilse på Gastro.

   KH Mira

 • Annika
  Posted at 10:57h, 12 juni Svar

  Hvilken skøn oplevelse det lyder til at have været!!
  Kan godt forstå at du ‘blærede’ dig da du fik invitationen.

  Jeg vil ‘hjem’ – Tokyo er det eneste sted jeg har følt mig hjemme indtil nu.