Thanksgivingkalkun med brødfyld og marsala sauce

Thanksgivingkalkun med brødfyld og marsala sauce

Foto: Line Klein

Foto: Line Klein

Som halvamerikaner så burde jeg jo fejre Thanksgiving hvert år. Det bliver dog ikke til noget hvert år, men af og til har vi fejret det i familien. Jeg husker en gang for en del år siden, hvor min mor næsten slog min gymnasieven Kristoffer ihjel med en meget stor kalkunmiddag. Kalkuner kan blive scary-store og den her var sådan en krabat på 12 kilo eller et eller andet sindssygt. Den kunne næsten ikke være i ovnen – brystet stødte på grillen i toppen af ovnen. Og den skulle have en milliard år i ovnen. Kristoffer (som faktisk bor i Texas den dag i dag) spiste en masse kalkun og sovs til og blev ramt virkelig hårdt. Det er noget med, at der skulle være et stof i kalkunkød, som gør en meget søvnig. Han havde det godt nok som om han skulle dø og fik ikke festet særlig meget den aften. Faktisk gik han bare kold og vi taler stadig om dengang min mor prøvede at myrde Kristoffer med kalkun. Death by turkey.

I virkeligheden bør man gå efter de små kalkuner. Kødet kan være meget groft og ikke særligt delikat på en stor kalkun. Men bl.a. franskmændende laver nogle ret lækre, mindre kalkuner, som er dejlige at spise. Og så er der noget særligt festligt over at sætte en helstegt fugl på bordet. Enten til Thanksgiving, jul eller bare en anden aften med gæster.

Jeg salter kalkunen dagen før. Dvs. at det er i dag, men skal salte sin krabat, inden den skal steges i morgen.

Happy Thanksgiving!

Kalkun med brødfyld og sovs
6-8 personer

1 kalkun på 4-5 kg, optøet
4 stængler bladselleri
1 medium løg
7 skiver hvidt brød
1 spsk finthakket, frisk salvie
1 dl mælk
salt og sort peber
50 g smør

Sauce
2 store løg
1 stor gulerod
halsen fra kalkunen
4 dl marsala (eller anden sød hedvin)
3/4 l vand
20 g blødt smør
2 spsk hvedemel

1. Start aftenen før med at salte kalkunen udvendigt og indvendigt med fint salt. Den skal saltes, som du normalt vil salte en almindelig kylling inden den steges. Dette hjælper den med at holde sig saftig. Lad kalkunen trække natten over i køleskabet.

2. Tag kalkunen ud af køleskabet 1½ time inden den skal i ovnen. Tænd ovnen på 180 grader. Hak løg og selleri fint. Smelt 25 g smør i en pande og kom grøntsagerne i. Lad dem snurre ved middel varme til de bliver blanke. Tilsæt salvie, 1 tsk. groft salt og godt med sort peber.

3. Skær brødet i tern og vend det sammen med de stegte grøntsager. Bland mælken i og fyld fyldet i kalkunens bug. Stop det godt sammen med hånden eller en ske. Det er nemmest at være en til at holde kalkunen og en til at fylde den. Snør kalkunens ben sammen med køkkensnor. Dæk kalkunens vinger og underlår med folie.

4. Del løgene i kvarte – lad skallen sidde på – det giver farve til saucen. Kom det i en bradepande. Skær guleroden i grove stykker og læg sammen med løg, halsen og hedvin i bradepanden. Kom en rist over og læg kalkunen derpå med brystet opad. Hæld vand i og kom det hele i ovnen. Steg kalkunen i 3½-4 timer, eller til den har en centrumtemperatur på 70 grader. Efter 2 timers stegning tages folien af vinger og lår, så de kan brune under resten af stegetiden. Dryp kalkunen jævnligt med skyen fra bradepanden. Hæld mere vand i bunden, hvis væden det fordamper.

5. Tag kalkunen ud og læg den over på et skærebræt. Sigt skyen ned i en gryde, og kasser hals og grøntsager. Tilsæt evt. mere vand, hvis skyen er meget koncentreret. Jævn sovsen med en smørbolle (smør og mel most sammen). Smag til for salt og server sammen med udskåret kalkun, brødfyld, sovs og tranebærsovs.

1Comment

Post A Comment

  • Thomas
    Posted at 12:41h, 02 december Svar

    Jeg har altid brugt min amerikanske mors opskrift på stuffing, når vi har holdt Thanksgiving. Men måske jeg skulle prøve denne variant næste år. Det lyder lækkert 🙂