Test af Philips Saeco Intelia kaffemaskine

Test af Philips Saeco Intelia kaffemaskine

Philips Saeco er en fuldautomatisk kaffemaskine, hvor du med et tryk på en knap kan få en cappuccino eller espresso ud af maskinen. Altså en maskine til folk, der måske er lidt bange for almindelige espressomaskiner med dampdyser til mælkeskumning, men som gerne vil have adgang til “fancykaffe” derhjemme eller på kontoret. Maskinen bruger hele kaffebønner (den kan også bruge malet kaffe) og frisk mælk, så der er ikke noget med kaffepuder og mælkepulver. Til testning har jeg brugt en mellemristet Lavazzakaffe. Maskinen koster kr. 5.499.

Jeg har testet maskinen i en måned nu, og her er hvad jeg kom frem til.

Kort og godt er konklusionen, at Saecoen er en udmærket og meget brugervenlig maskine til espresso og cappuccino, hvis man lige får tweaket den lidt – altså stillet på forskellige ting, så man får optimeret maskinen. Når du har gjort det, får du helt hæderlig kaffe ud af den, men dog ikke kaffe på avanceret baristaniveau, så det er ikke en maskine for de mere nørdede kaffeentutiaster. Er man klar på at sætte sig ind i baristahåndværket og lære at bruge en manuel maskine, så får man en langt bedre kaffe til samme penge ved at købe sig den klassiske Rancilio Silvia, oven i købet inkl. kaffekværn. Men hader man teknik og vil bare gerne have en hæderlig kaffe uden for meget mas, så er Saecoen helt fin, meget hurtig og kan producere de fleste slags kaffe.

Her kommer en mere uddybende forklaring.

Espresso

Espresso er hvor man virkelig får testet kvaliteten af en kaffe. Man vil gerne have en kaffe, der ikke er for bitter og ikke er for syrlig, og som har en god crema – altså det lysebrune cremede, tynde lag skum på toppen af espressoen. Meget afhænger af kaffebønnerne, men selve maskinen betyder sandelig også noget. Den første espresso, jeg bryggede på Saecoen, var kedelig og tynd og faktisk nærmere en americano end en espresso. Kaffens styrke og formaling blev reguleret og gennemløbstiden halveret, så espressoen nåede ned på en italiensk standard størrelse på omkring 3 cl.

Efter denne regulering fik jeg syrerig og kraftig kaffe ud.  Temperaturen kan også indstilles. For høj temperatur giver bitter kaffe og for lav giver sur kaffe. Den bryggede kaffe smagte nu fint i balance på mellem temperatur, så det pillede jeg ikke ved.Kaffen har ikke samme fylde og fedme som en espresso fra en velbetjent manuel maskine af god kvalitet, men den er ganske god og oceaner bedre end det sjask, der kommer ud af de fleste automatiske maskiner. Maskinen har i øvrigt også en knap til en “stor” kop kaffe. Den bruger jeg til americano, som dog også var alt for stor i fabriksindstillingen, men som jeg fik indstillet til en fin størrelse på lidt over 1 dl.

Maskinen skal have ros for, at indstilling af de forprogrammerede knapper er utrolig simpel.

 

Cappuccino 

Det er jo mega nemt bare at skulle trykke på en knap for at få en cappuccino. Og jeg er selv lidt bange for mælkeskummerfunktionen på almindelige espressomaskiner. På Saecoen hører der er kande til, som man hælder mælk i og kobler til maskinen. Når du skal have en cappuccino suges mælken op og dampen sprøjtes ind i mælken i en slange, mens den er på vej ned i kaffekoppen. Dette varmer mælken op og får noget luft ind i den, men du kan ikke få pisket luft ind og opbygget en tyk, cremet skum på samme måde, som du kan, hvis du har lært at bruge en manuel espressomaskine. Så selvom mælken i Saecoen er udmærket og i øvrigt har en god og ikke skoldhed temperatur, så kan du ikke få helt sammen cremede konsistens. Det hjælper meget at bruge sødmælk for at få en fyldig smag, men konsistensen er ikke helt rigtig. Vel og mærke sammenlignet med en baristalavet kaffe af høj kvalitet! Og du kan ikke lave latteart med mælken, for skummet er for let og boblerne for store.

Den første cappuccino jeg bryggede efter maskinen var taget i brug, blev ret ringe. Den var for mælket. Men maskinen kan indstilles til stort set alt, så jeg regulerede mælkemængde og espressomængde, så den blev mere efter min smag, og kaffens intensitet blev også indstillet både ved hvor meget kaffe der bruges og hvor fintmalet den er (formalingen kan nemlig også indstilles).

Det er dejligt, at man kan indstille cappuccinoknappen, så produktet bliver som man vil have det, og det blev faktisk en god kaffe, der kom ud, da jeg var færdig med at regulere. I øvrigt går det ret hurtigt, så du kan på kort tid producere cappuccinoer til flere og på den måde er maskinen og vældig god til et mindre kontor eller til når du har gæster og hurtigt skal have god kaffe på bordet. Du kan også bruge mælkeskummeren for sig, så du laver skum til f.eks. en macchiato. Jeg er blevet helt glad for cappuccinoen fra maskinen og drikker en hver morgen og en hver eftermiddag. Nogle gange endda en dobbelt.
Cappuccinoen på billedet er taget efter jeg har rørt rundt i den – så når den lige er brygget er skummet hvidt med 2 brune pletter fra espressoens udløb.

Udseende og rengøring

Maskinen er rimelig neutral i sort plastik. Den ser ikke så eksklusiv ud og til prisen kunne man godt have ønsket en lidt lækrere udformning, måske noget stål eller chrom, så den ikke var så plastiket. Den fylder omtrent det samme som en medium manuel espressomaskine. Opsamlingsbakke, vandpåfyldning og skuffen til brugt kaffe er alle nemme at få ud og sætte ind og man fylder bønner eller malet kaffe på i toppen. Der kan lige akkurat være en pose kaffebønner på 250 g i.

Alle kaffemaskiner skal afkalkes og affedtes med jævne mellemrum og her er rengøringen ikke mere besværlig end ved andre maskiner. Faktisk har maskinen sit eget rengøringsprogram, der gør det så nemt for dig som muligt.

Til gengæld kan rengøringen og samling af mælkeskummeren være ret langhåret. Jeg er stadig nødt til at konsultere manualen for at samle alle delene igen efter rengøring, og det er altså ret belastende. De første gange var jeg faktisk nødt til at få Peter til at hjælpe mig. Og jeg er endda matematisk student og ikke specielt tung at danse med! Men det er altså prisen for automatik. Det bliver mere indviklet. En skummedyse på en manuel maskine er så meget mere simpel at rengøre.

Sådan ser mælkeskummeren ud, når den er skilt ad og rengjort.

HOT

Brugervenlig med forprogrammerede knapper
Hurtig brygning af ensartet espresso og cappuccino
Maskinen bruger rigtige kaffebønner, som kværnes frisk ved hver brygning
Nem at indstille til personlige præferencer – den kan også lave  varmt vand til te
God kaffemaskine til hjemmet eller det lille kontor, hvor der ingen kaffenørder er

 

NOT

Mælkeskummer kan ikke opbygge supergod skum
Mælkeskummer er besværlig at rengøre og samle
Er der ikke vand nok på maskinen, stopper den brygning midt i det hele, uden at advare om manglende vand først
Man kan få en ægte espressomaskine af høj kvalitet for de samme penge og være rigtig barista – latte art and all.

No Comments

Post A Comment