Tarte Flambée med Brillat-Savarin, jordskok, skinke og trøffel

Tarte Flambée med Brillat-Savarin, jordskok, skinke og trøffel

Annonce

Jeg savner sådan at rejse ud i verden dette år. Jeg savner især at besøge vores hus i Frankrig, som bare står ensom og forladt og keder sig. Jeg savner at købe ind på markeder i Sydeuropa og blive inspireret af de mange lækre ting.

Jeg går altid amok i oste, når vi er i Frankrig. Jeg prøver nye oste (der er altid nogen, jeg ikke har smagt, for der er jo så ufatteligt mange) og jeg har nogle favoritter, jeg altid vender tilbage til. Og heldigvis kan man efterhånden få rigtig mange af dem herhjemme.

I samarbejde med Mejeriforeningen blev jeg sat sammen med tre andre dygtige madbloggere, Ditte, Thomas og Mikkel om at lave en lækker ostemiddag sammen. Vi havde fire oste fra Danmark, Irland og Frankrig, som vi kunne arbejde med og så skulle vi lave og spise en dejlig middag sammen. Desværre kom Corona og ødelagde planerne, så i stedet mødtes vi over Zoom og sludrede om vores retter, viste dem frem og spiste dem sammen. Det var jo også hyggeligt, men selvfølgelig ikke det samme som at mødes i virkeligheden. Plus at jeg lidt væltede et glas bobler ud over min laptop, men den overlevede…

Jeg valgte at arbejde med en af mine absolutte ostefavoritter fra Frankrig, Brillat-Savarin, opkaldt efter den legendariske gastronom (og jurist – sjovt som den kombination ofte hører sammen, haha – jeg er jo også jurist).

Det er en fuldfed komælksost med et tyndt lag hvidskimmel omkring. Konsistensen er fantastisk fluffy og cremet og den formår på en eller anden måde at virke let og luftig trods det faktum, at den består af 40% DEJLIGT fedt. Jeg kan bedste lide dem, når de er forholdsvist unge og friske, hvor de stadig har en skøn smøragtig, syrlig frisk-fløde agtig smag. Efter noget tid bliver den mørkere udenpå og kan dufte mere af ammoniak, mens det indre stadig er mildt og cremet. Jeg kan overhovedet ikke stå for den konsistens!

Sådan en Brillat-Savarin smager jo forrygende som den er, men man skal altså også huske at bruge de her gode oste i retter. De kan virkelig tilføje smag og karakter til en ret.

Osten kommer fra Bourgogne og hvis du ikke drikker champagne til, så drik gerne hvid Bourgogne til. Her får I opskriften på en dejlig tarte flambée med den skønne Brillat-Savarin på. Den er perfekt som hapser til fx. nytårsaften. Tarte flambée laves tradtionelt med en dej uden gær, som skal rulles helt tyndt ud. Det kan du gøre på forhånd, hvis du vil forberede dig lidt.

Tarte flambée med Brillat-Savarin, jordskok, skinke og trøffel

Til 6-8 pers. som hapser

Dej
125 g durummel
125 g tipo 00 hvedemel
3 spsk olivenolie
1 tsk groft salt
1½ dl koldt vand

Fyld
200 g Brillat-Savarin (eller anden hvidskimmel- eller rødkistost
75 g flødeost
salt og sort peber
150 g jordskokker
6 skiver lufttørret skinke fx parma eller speck
2 spsk frisk timian
25-50 g sort trøffel

  1. Til dej blandes de to slags mel med olivenolie, salt og vand. Ælt dejen let sammen, pak den ind i plastfolie eller læg et fugtigt viskestykke over og lad dejen hvile en halv times tid ude på køkkenbordet.
  2. Del dejen i to og rul hver stykke meget tyndt ud direkte på bagepapir. Varm to bageplader op i ovnen, mens den varmes op til 240ºC.
  3. Bland halvdelen af Brillat Savarin sammen med flødeost – med skorpen (den er meget blød). Fordel blandingen på hver bund og krydr med salt og peber. Skrub jordskokkerne rene og skær dem i meget tynde skiver – gerne med et mandolinjern. Læg dem ovenpå osteblandingen. Læg parmaskinke på og drys med lidt timian (gem lidt til servering).
  4. Tag de varme bageplader ud og hiv forsigtigt bagepapir og tarte flambée over på pladerne og kom dem tilbage i ovnen. Bag tarte flambée’erne i ca. 10 min. Fordel resten af osten over, når de kommer ud af ovnen, så den kan smelte en smule. Servér med friskrevet trøffel og resten af timianen. Skal spises lige når den kommer ud af ovnen.


No Comments

Post A Comment