Svinekæber braiseret med løg og balsamico

Svinekæber braiseret med løg og balsamico

braiserede svinekæber

  I denne uge er jeg bukket under for den forkølelse, der går rundt for tiden. I dag og i går har jeg derfor siddet mere eller mindre konstant i sofaen og set alt, hvad der var i fjernsynet. Alt. Jeg indrømmer blankt, at jeg har siddet med the i forskellige varianter (jeg er stor-drikker af Marcussens Universal urtethe, Sleepytime Tea fra Celestial Seasonings og Lakrids/mynte the fra 15 Minutes) og set både Oprah, Hill Street Blues og Dr. Phil. Men nu trængte jeg altså lige til en pause fra mit efterhånden meget intime forhold til fjernsynet for at vie lidt tid til dig, kære læser.

For jeg er et socialt væsen, som trænger til selskab. Og nu, hvor jeg ligner noget der er løgn (min i forvejen imponerende næse bliver ikke mindre af en forkølelse!) og har lidt ondt af mig selv (mest fordi Peter skal på Salon 39 med nogle kolleger og spise dejlig mad og drikke cocktails, mens jeg skal sidde herhjemme ved mit kleenex bjerg), så er en god måde for mig alligevel at komme lidt ud på, at skrive et indlæg til bloggen. Nemlig min opskrift på braiserede svinekæber. Og nu kan jeg se, at jeg kommer til at rable lidt løs, men det er jo så fordi, at jeg keder mig, fordi jeg er syg! Sorry about that.

Hurra for simremad

Det er som bekendt koldt derude – og det bliver det nok ved med lidt endnu. Simremad er noget, man ofte får lyst til, når man går og skutter sig ude i kulden. Det er så trygt og trøstende at sidde omkring bordet med en duftende simreret fuld af saft og kraft. Det gode ved simremaden er også, at den laves af billige kødstykker og kan stå og passe sig selv, mens man får andre ting fra hånden. Læg mærke til den korte ingrediensliste i denne opskrift. Der er ikke en gang vin i (det kan der dog sagtens komme), men kæberne smager guddommeligt og hvis du aldrig har prøvet svinekæber, så bør du prøve denne nemme opskrift. Det går hurtigt at få retten sat i gang, og derefter står den for sig selv på komfuret i 1½-2 timer.

Svinekæbe er et regulært stykke kød, som har en fin fedtmarmorering mellem kødfibrene, hvilket gør det ekstra smagfuldt og lækkert efter den rigtige tilberedningstid. Kæberne er heller ikke særligt dyre. Nogle gange sælges de under navnet svine/grise klumper, men det er det samme.

 

Braiserede svinekæber
4 personer

12 svinekæber
400 g. rødløg
1 spsk. olie
3 spsk. balsamico eddike
2 dl. vand
1 laurbærblad
salt og sort peber

1. Tjek kæberne for sener – normalt er de befriet for den hinde, der sidder omkring dem, men tjek alligevel om slagteren har fået det hele med. Ellers trækkes eller skæres hinderne af. Drys kæberne på begge sider med salt og friskkværnet (altid friskkværnet!) sort peber. Snit løgene i smalle både.

2. Brun kæberne i olie i en tykbundet gryde – gør det ad 2 omgange, så kødet får ordentlig plads at stege i – på den måde sikrer du at det bliver stegt og ikke kogt. Når det er grundigt brundet på alle sider tages kødet op af gryden og lægges til side på en tallerken.

3. Kom så løgene i gryden og lad dem stege til de begynder at tage farve. Kom kæberne tilbage i gryden, tilsæt balsamico og laurbærblad samt vand. Kom låg på og lad retten simre i 1½-2 timer ved laveste blus, til kæberne er møre. Tjek gryden undervejs og se om der er væske tilbage i bunden af gryden. Det på ikke brænde på, så spæd op med mere vand, hvis der fordamper for meget af det.

4. Smag til sidst retten til med salt. Hvis du synes saucen er for syrlig kan du justere med en smule sukker. Hvis du gerne vil en ekstra blank sauce, kan du røre en kold klat smør i saucen til aller sidst. I så fald må saucen ikke koge derefter, da smørrets tykningseffekt så vil gå tabt. Spis kæberne med kogte eller moste kartofler eller godt brød til. På billedet nedenfor er det kartofler med smør og porre, jeg har serveret til kæberne.

 braiserede svinekæber

 

Vintip
Det er en kraftig ret med en del syre i fra balsamicoen, som dog modvirkes af sødmen fra løgene, så du skal vælge en vin, der kan stå imod. En Barolo eller anden Nebbiolo-baseret vin vil stå godt og elegant til. Ellers prøv en Zinfandel/Primitivo, hvis du godt kan lide vine med meget fyldig frugtighed, som også kan klare sig op mod den kraftige mad. Amarone eller Ripasso kan også bruges, hvis du er glad for de meget kraftige, sødmefulde og lidt sveskeagtige vine. Endelig kan en krydret Rhone vin også bruges.

No Comments

Post A Comment