Surdejsflutes

Surdejsflutes

Ups, hvor er der gået længe med stilhed her på bloggen. Hvis I stadig er derude, så hej og tak fordi, I har ventet på mig. Nu er jeg her i hvert fald og med en god opskrift på surdejsflutes til jer.

Min blog er efterhånden ret så gammel og jeg må indrømme, at jeg simpelhten er for dårlig til at prioretere den. Især nu, hvor det mere og mere er Instagram, der trækker som socialt medie for mig og mange andre influencertyper Men en blog er nu en gang et godt sted til opskrifter og min egen blog fungerer jo efterhånden som et arkiv over utallige opskrifter. Og jeg har ikke lyst til at droppe den. Samtidig har jeg fået så travlt med alle mine madskribentopgaver, at det simpelthen er svært at finde tid til bloggen.

Som I måske har opdaget, er jeg vendt tilbage til ALT for damerne, som jo faktisk var der, jeg i sin tid startede min karriere som madskribent. Så nu laver jeg altså både opskrifter for dem og stadig Gastro, foruden alt det andet jeg laver – bl.a. et ton opskrifter for Meny, mærkelige forbrugertests for Politiken og diverse foodstyling og kampagner og ikke mindst bestyrelsesarbejde for en restaurantgruppe i København. Og så har jeg jo også mand, børn, hus og have OG kat, så lige som alle andre, har jeg pisse travlt hele tiden.

Lige i dag sidder jeg godt nok hjemme og lige nu faktisk i vores dejlige blå hjørnesofa. Vores kat, Enzo, ligger og splatter ud langs mine ben, og det kunne ikke være bedre omstændigheder at blogge i.

Så hej igen og her kommer så min opskrift på helt vildt lækre flutes med sprød skorpe og sej krumme – takket være surdejen, som virkelig gør en forskel for brødets smag og konsistens.

Surdejsflutes

3 stk.

3½ dl lunkent vand
120 g bageklar hvedesurdej
200 g durummel
300 g hvedemel
1 spsk olivenolie + ekstra til bøtten
10 g salt

1. Rør vand sammen med surdej og begge slags mel – bare så det er rørt sammen. Lad dejen stå til autolyse i 30-40 min. Dette gøres for at melets gluten får lov at udvikle sig, før der tilsættes salt og dejen æltes.

2. Tilsæt olivenolie og salt og ælt dejen grundigt – jeg bruger min røremaskine med dejkrogen og ælter dejen i 5-8 min. på medium hastighed. Kom dejen i en plastbeholder smurte med lidt oilvenolie (jeg bruger en condibøtte på 3 liter), kom låg på og lad dejen stå ude på køkkenbordet i 2 timer. Sæt den så på køl natten over eller i 12-18 timer.

3. Når du vil bage flutene, varmes ovnen op til 240°C. Jeg bruger et bagestål, som står på en rist og bliver varmet op fra starten. Har du ikke bagestål eller bagesten, kommes en bageplade bare i ovnen og varmer op. For optimal bagning sættes også et ovnfast fad i bunden, som der skal hældes kogende vand i, når flutene sættes i ovnen.

4. Tip dejen ud på et let meldrysset bord og brug en dejspatel til at dele dejen i 3 lige store dele. Træk hvert dejstykke ud til et flute, der passer i længde med din bageplade eller bagestål. Læg flutene på et stykke bagepapir og brug et barberblad til at at snitte 3 skrå, dybe snit på skrå i hvert flute.

5. Flyt bagepapiret med flutes ind på den varme bageplade/stål/sten og hæld kogende vand i det ovnfaste fad i bunden. Luk ovnen med det samme, så dampen bliver i ovnen. Bag flutene i 10-12 min. Lad dem køle af på en rist.

2 Comments

Post A Comment

  • Pia Eggeling
    Posted at 02:34h, 24 december Svar

    Hej
    Og tak for din skønne blog.
    Har du evt. en opskrift på hvedesurdej?