Superkylling – test af frilandskylling fra Dalbakkegård

Superkylling – test af frilandskylling fra Dalbakkegård

kylling dalbakkegaard

Sådan skal en kylling se ud. Peter fotograferede mig med den, så I kan se, hvor stor den er.
Den her krabat vejer 3,5 kilo og har haft et dejligt friluftsliv på Dalbakkegård i Øster Ulslev på Lolland. De har en gårdbutik, hvor man kan købe de fine kyllinger på frost.

Kyllingen her har levet 70-100 dage. Til sammenligning lever en billig kylling kun 35 dage før den bliver slagtet – og det i kummerlige omgivelser. Denne kylling har været på græs og haft et godt liv som kylling. Som jeg hørte en sige i et madprogram: den har haft et dejligt liv og én dårlig dag.

Når man ser sådan en kæmpe kylling, forstår man pludselig hvorfor stegt kylling i gamle dage (og vi skal altså ikke ret langt tilbage) var en fin spise, man fik til familiemiddage om søndagen. Der er mad til 6 voksne mennesker i sådan et dyr, knoglerne er kraftige og alt var bare stort på den.

Kødet har meget mere struktur end en industri-kylling og den kræver længere tilberedning. Brystkødet skal skæres på tværs af fibrene, for ikke at føles sejt, når man spiser det, men det er sådan en rigtig kylling er. Vi er desværre bare blevet vant til at spise de billige skodkyllinger, man køber i supermarkedet, og tror derfor at en kylling er sådan en lille slap sag med brusk-skelet og blødt kød. Jeg stegte kyllingen i 2½ time ved lav temperatur og fik et vidunderligt resultat. Der var så meget saft og kraft i kødet og ikke mindst i saften, der kom ud. Helt fantastisk! Jeg har gemt skroget og kommet det i fryseren. Når jeg har tid, vil jeg lave en helt vild fond af den.

Hvis du ikke lige kommer forbi Lolland, så kører Dalbakkegård varer til København 1 gang om måneden. Næste gang er 2. september, og måske kan du få en kylling med hvis du sender dem en mail på post@dalbakkegaard.dk
Af og til serverer de også de fine kyllinger på madbodegaen Nose2Tail i Kødbyen.

 

Superkylling til 6-8 personer

1 frilandskylling på 3-4 kg
4 skiver daggammelt hvedebrød
2 stængler bladselleri
1 løg
4-5 salvieblade
25 + 25 g smør
½ dl mælk
salt og peber

1. Tag den optøede kylling ud af køleskabet 1 time før den skal i ovnen. Hvis kyllingen er frossen skal den tø op i køleskabet i 2 dage. Varm ovnen op til 160 gr.

2. Skær løg og bladselleri i små tern og steg dem i 25 g smør sammen med grofthakket salvie. Det skal stege et par minutter til begynder at tage farve, men uden det bruner for meget. Sluk for varmen og kom grøntsagerne over i en skål. Skær brødet i tern – bare brug skorpen også og vend sammen med grøntsagerne og mælken. Krydr det godt med salt og peber.

3. Tag resten af smørret og prop det ind under skindet på kyllingens bryst – det er med til at holde brystet saftigt. Fyld kyllingen med brødfyldet og snør åbningen sammen med en kødnål og noget snor – se billedet nedenfor.

4. Drys kyllingen med salt over det hele og læg den i en bradepande. Steg kyllingen i ovne i ca. 2½ time. Server med brødfyldet og kartofler med skyen fra kyllingen. Jeg lavede også en salat af spidskål, agurk og dild til – som alternativ til den sædvanlige agurkesalat. Dressingen var syrlig med hvid balsamico, olivenolie, salt, sukker og peber.

 

Vintip

Prøv en saftig Beaujolais eller en dejlig let Pinot Noir til kyllingen.  Vi drak en Pinot Noir fra Languedoc producenten Ocre Rouge og en Morey St. Denis fra Henri Ligier.

 

kylling dalbakkegård

kylling dalbakkegård

kylling dalbakkegård

11 Comments

Post A Comment

  • Conny Jørgensen
    Posted at 13:17h, 23 marts Svar

    Hej Mira
    Kan man ikke langtidsstege kyllingen ved lav varme 120 grader ? Men hvor lang tid? Min kylling er på 3,3 kg
    Mvh Conny

    • Mira Arkin
      Posted at 12:51h, 01 april Svar

      Kære Conny,
      Jeg beklager mit sene svar. Du kan sagtens langtidsstege kyllingen – det er nok en rigtig god idé med sådan en stor krabat, som ellers kan være lidt hård i kødet. Jeg vil skyde på den skal have 3-4 timer ved 120 gr.
      God påske,
      Mira

  • Carsten Bønnelykke
    Posted at 12:24h, 12 oktober Svar

    jeg kender godt dem på Dalbakkegården, fantastiske produkter de har, kan anbefale deres ændre også, skal prøve din opskrift idag.

  • Aksel Jensen
    Posted at 13:28h, 22 august Svar

    Vi har “overtaget” fem kyllinger efter en nabo, som bare var rejst fra dem. De havde gået frit i 2 uger inden vi blev opmærksomme på, at de ikke blev fodret. Vi har fodret dem i 5 uger og har lige slagtet to. De vejede 5,5 og 5,3 kg slagtet. Vi har aldrig set så store kyllinger. Hvad kan racen være? De er/var hvide.

    • Mira Arkin
      Posted at 17:47h, 24 august Svar

      Hej Aksel. Det var godt nok et svært spørgsmål 🙂 Jeg ved intet om hønseracer, men prøv at kigge på denne side, og se om I kan finde den rigtige: http://da.wikipedia.org/wiki/H%C3%B8nserace

      Det var godt, at I reddede de efterladte kyllinger!

      Mvh, Mira

    • Carsten
      Posted at 11:25h, 16 november Svar

      De er af racen plymoth rock

  • Marie Havnø Frank
    Posted at 15:30h, 11 marts Svar

    Uh den her glæder jeg mig til at lave på fredag 🙂

  • Anders Hagstrøm
    Posted at 16:03h, 11 september Svar

    Hej Mira, det er dejligt at se du køber kyllinger, der har haft det godt.
    Vi bor tæt på en lille kyllingeproducent, der også laver fabelagtig velfærdskylling. Kommer du forbi Hopballe Mølle mellem Jelling og Vejle engang, så prøv deres kylling også. (http://www.hopballe.dk)

    Mvh Anders (der iøvrigt ikke har økonomisk interesse i kyllingeproducenten).

  • Laura
    Posted at 10:28h, 30 august Svar

    Det ser SÅ lækkert ud! Mums 🙂

    Jeg skal helt sikkert høre, om de ikke lige kan komme fordi med sådan en indenfor den næste måneds tid! Jeg tror aldrig jeg har smagt sådan en “rigtig” kylling. – Det kan da ikke være rigtigt!

  • Tilde
    Posted at 19:44h, 29 august Svar

    Årh hvor ser den god ud!!! Den minder mig om de kyllinger mine forældre selv opdrættede da jeg var lille.. En rigtig kylling skal jo være temmelig stor og veje meget mere end de små fesne nogle man ellers køber i supermarkedet. Hvad koster sådan en krabat? For jeg tror da jeg bliver nødt til at skrive om spørge til københavnsleverancer 🙂

    • Mira Arkin
      Posted at 22:18h, 30 august Svar

      De koster 60 kr. pr. kilo. Producenterne kan man møde i Torvehallerne i København d. 2. september, hvor de har smagsprøver med.