Sticky Toffee Pudding

Sticky Toffee Pudding

Sticky Toffee Pudding

Englænderne kan noget med kager.

Måske hænger det sammen med det regnfulde klima og behovet for indendørs aktiviteter og trøst, mens det regner. Jeg har flere engelske kagebøger, og de er bare mere ophidsende end mange danske. Engelske isenkræmmere har også kæmpe udvalg af bage-grej, og jeg har købt mange af mine yndlings bageforme bl.a. en gang, jeg var i Oxford (som er en virkelig dejlig by – bare se Insector Morse filmene/læs bøgerne, der foregår i Oxford). Der er visse dessert klassikere, der går igen på de engelske menukort – bread and butter pudding, banoffee pudding (som er noget med banan og toffee) og sticky toffee pudding, som laves med dadler.

Hvis du som jeg er opvokset i 70’erne og 80’erne, har du måske lidt traumer over tørrede dadler og figner. Det har jeg i hvert fald selv haft. En af min mors bekendte lavede dadelbrød i start-80’erne, som var tørt og kedeligt og mest af alt smagte, som det der brune, stive toiletpapir, nogle stadig brugte den gang, så ud. Og figenpålæg var nærmest det eneste søde, jeg måtte få som barn, hvor min mor var obsessed og jeg hverken måtte få Nutella, Nesquick eller pålægschokolade. Der er kommet et eller andet kollktiv-kedeligt skær over de tørrede frugter, som de slet ikke fortjener. For dadler (og selvfølgelig også andre tørrede frugter) smager godt og de er saftige og ultrasøde. I en sticky toffee pudding smager man egentlig ikke dadlerne. De er med til at give kagen saftighed og en dyb, mørk, karamelliseret, mumset sukkersmag.

Sticky Toffee Pudding er en perfekt vinterdessert, fordi den bruger de mørke, tørrede figner, som mange ellers kun spiser til jul. Og det er dejligt med en kage, der ikke bruger bær eller anden frugt, der jo slet ikke er i sæson lige nu. Prøv at lav denne kage, og hvis du har folk omkring dig, der er skeptiske omkring dadler, så lad være med at sige de er i, før efter folk at smagt denne vidunderlige snaskede kage overpøst med mørk, romsmagende butterscotch sauce.


Sticky Toffee Pudding

200 g hele dadler
3 dl. vand
1 tsk. natron
60 g. blødt smør + ekstra til formen
175 g. sukker
2 æg
175 g. hvedemel
1 tsk. bagepulver
½ tsk. vaniljesukker

Mørk butterscotch sauce
200 g. mørk muscovadosukker eller brun farin
3/4 dl. piskefløde
140 g. smør
1 knsp. fint salt
1 spsk mørk rom

1. Smør en firkantet kageform på ca. 18×18 cm. og tænd ovenen på 180 gr.

2. Fjern stenene fra dadlerne og hak dem semi-groft. Kom dem i en gryde og kog dem op med vandet. Tag gryden af varmen når det koger og kom natron i. Det skummer! Natronen er med til at blødgøre og opløse dadlerne lidt, da det er basisk. Lad det stå og køle lidt af.

3. Pisk smør og sukker sammen og tilsæt æggene et ad gangen. Bland bagepulver i melet og vend det i dejen sammen med dadel-massen og vanilje. Hæld dejen i formen og bag kagen i 35-40 minutter. Dejen er ret tyndtflydende, men det skal du ikke bekrymre dig om – den sætter sig fint under bagning. Tjek med en tandstik eller kødnål om dejen i midten af kagen er fast – hvis der sidder dej fast på pinden, skal du lige give kagen lidt længere tid.

4. Mens kagen bager laver du butterscotch saucen. Kom sukker, fløde og smør i en gryde og smelt det sammen. Lad det stå og små-boble i 3 minutter og kom så en smule salt i (det er superlækkert med en anelse salt i karamelsaucer som denne). Pas på ikke at komme for meget i. Smag til! Kom til sidst rommen i – og her kan saucen godt bruse lidt op, så vær opmærksom på det. Sluk for varmen.

5. Tag kagen ud af ovnen, men lad ovnen være tændt. Hæld lidt af saucen over kagen – ca. en fjerdedel – og sæt kagen tilbage i ovnen i 3 minutter. Saucen bobler op og karameliserer toppen af kagen, så den bliver sticky og snasket. Tag kagen ud og lad den køle af i formen. Hæld resten af saucen i en kande – jeg bruger en af porcelæn, som jeg kan poppe i microovnen i 30 sekunder inden jeg skal bruge den, så den er lun og lækker. Rester af saucen kan holde sig flere dage i køleskabet.

6. Skær firkantede stykker ud af kagen (lad den blive i formen) og servér i en skål med en kugle vaniljeis til. Hæld lun butterscotch sauce over og hør englene synge og alle om bordet lovprise dine færdigheder i et køkken!

Sticky Toffee Pudding

11 Comments

Post A Comment

  • Lisbeth Villumsen
    Posted at 15:35h, 22 januar Svar

    Kan den lunes hvis den er bagt dagen før

    • Mira Arkin
      Posted at 15:48h, 22 januar Svar

      Det kan den godt, bare ikke for høj varme, så toffeesaucen brænder på.

  • Frank Bangsholt
    Posted at 10:32h, 17 oktober Svar

    Hej Mira
    Kan jeg bage denne kage om eftermiddagen, og servere om aftenen med samme gode resultat?

    • Mira Arkin
      Posted at 11:22h, 17 oktober Svar

      Ja, det kan du sagtens. Også dagen før. Den holder sig godt.

  • Brian Lind
    Posted at 19:10h, 04 februar Svar

    Hej Mira, fantastisk opskrift, der gav stor lykke. Det er min favorit dessert, når vi er i Skotland, så det var stort at lave den selv igår til et middagsselskab. Jeg har dog fået en del butterscotch til overs. Vil den kunne fryses ned, evt. i mindre portioner?
    Dbh Brian

    • Mira Arkin
      Posted at 19:32h, 04 februar Svar

      Hej Brian
      Dejligt at den bragte lykke🙂 Du kan godt fryse den og varme den op langsomt. Den holder sig også 1-2 uger i køleskabet uden problemer.

  • Rine
    Posted at 21:07h, 14 februar Svar

    Min engelske mand siger: “it’s unbelievable – the best sticky toffee pudding I’ve ever had”

    • Mira Arkin
      Posted at 10:11h, 15 februar Svar

      Det var da noget af en kompliment:-) Dejligt at høre!

  • Frederik
    Posted at 16:55h, 14 marts Svar

    Min kæreste bagte den i weekenden og den var en succes. Lækker snasket varm, med den yummy butterscotch sauce. Den er faktisk også god dagen efter, selvom den er bedst varm.

  • Jenny
    Posted at 08:57h, 21 februar Svar

    kl. er 8 om morgnen, og jeg har lyst til at bage den.

    det ser sååå lækkert ud.

    Ha en go dag

  • Laura
    Posted at 17:59h, 20 februar Svar

    MUMS!

    Det ser fantastisk ud!!