Sprøde efterårsdage med simremad og Uffe Buchard

Sprøde efterårsdage med simremad og Uffe Buchard

Kalvegryde med kartofler

I dag har været en dejlig sprød efterårsdag, som jeg allerbedst kan lide dem. Jeg elsker efterår – måske fordi jeg har fødselsdag i oktober, eller fordi jeg elsker efterårstøj: handsker, frakker, sweatre og den slags. Og så elsker jeg simremad og den saft og kraft der kommer ud af de billige udskæringer, der egner sig så godt til at stå længe og hygge sig i en gryde.

Vi har lige spist denne dejlige kalvegryde, som udviklede sig mens jeg lavede den.
Efter 1 times simren besluttede jeg at komme kartofler i, og så endte den med at blive sådan lidt skipper labskovs-agtig. Meget lækkert og nemt, fordi man mens gryden står og simrer  og kødet bliver smat-mørt, kan lave andre ting, som f.eks. at blogge samtidigt med at man med et halvt øje fniser over Uffe Buchard i danske Top Model (jeg synes Uffe er SÅ meget mere fabulous end Baronessen – han stjæler totalt showet!), vasker tøj, kommer med pakkeråd til ens kæreste, som skal rejse med sit arbejde i morgen, og snakker i telefon og den slags søndags-fornøjelser.

Kalvegryde med kartofer
Til 4 personer

Tid: ca. 1½ time

500 g. kalvetykkam
2 spsk. olivenolie
4 stængler bladselleri
1 løg
½ porre
1 gulerod
2 fed hvidløg
1 stor kvist frisk timian
1 laurbærblad
½ l. vand
700 g. kartofler
Salt og sort peber
1 håndfuld bredbladet persille
Revet skal af 1 øko-citron

1. Skær kødet ud i store stykker på omkring 4 cm. bredde. Rens bladselleri og porre og hak fint. Pil løg og hvidløg og hak fint. Skræl gulerod og hak fint.

2. Varm olien i en gryde og brun kødet grundigt på alle sider. Kom alle grøntsager i, undtagen kartofler. Kom timian og laurbærblad ved og kværn med sort peber. Hæld vandet ved og kom låg på. Lad det stå og simre ved lav varme i ca. 1 time til kødet knap er mørt. Hak imens persille og riv citronen. Bland det sammen til en slags gremolata (en rigtig gemolata har også hvidløg i). Gem til servering.

3. Skræl kartoflerne og kom dem i gryden efter 1 time. Hvis vandet er kogt meget ind kommes lidt mere i. Kartoflerne skal næsten være dækket af væske. Kom låg på igen og lad det stå og hygge sig til kartoflerne begynder at koge ud – ca. 30 minutter. Rør rundt en gang i mellem. Du vil gerne have nogle af kartoflerne kogt helt ud, så de bliver most ud i saucen og tykner den – som i en labskovs. Smag til med salt og server i en dyb tallerken med persille og citronskal.

5 Comments

Post A Comment

  • Caroline
    Posted at 10:12h, 12 oktober Svar

    Hej Mira 🙂

    For et par uger fandt jeg tilfældigvis din blog, og hvor er det bare lækkert mange af de opskrifter du har liggende – har været i gang med flere af dem, med stor velbehag for kæresten og jeg 🙂 tak for det.

    Nå, men jeg vil egentlig bare høre om overstående opskrift kan fryses ned?

    • Mira Arkin
      Posted at 10:26h, 12 oktober Svar

      Tusind tak for din søde kommentar, Caroline.
      Du kan godt fryse retten, men kartofler er ikke gode at fryse pga. deres høje væskeindhold (de bliver våde og splattede), så jeg synes du skal lave retten frem til og med pkt. 2, fryse den og så tilsætte og koge kartoflerne i retten, når du skal bruge den.
      Kærlig hilsen
      Mira

  • Kimmie
    Posted at 17:11h, 11 oktober Svar

    Nøj, hvor blev jeg sulten lige der.. På den anden side, hvornår er jeg ikke det?
    Hvad har du givet for kødet om jeg må spørge?

    • Mira Arkin
      Posted at 17:20h, 11 oktober Svar

      Tykkam koster fra 100-150 kr. kiloet hos en slagter – kalvetykkam er ofte dyrere end oksetykkam. Det vil nok være billigere i de store supermarkeder, men måske ikke helt så godt. Til sammenligning koster kalvefilet omkring 400 kr. pr. kilo.

  • Thomas MadFar
    Posted at 00:32h, 11 oktober Svar

    Kan godt forstå din kærlighed for efteråret. Selv er jeg mere til foråret april-maj hvor alt det spirer og så september og start oktober hvor der er flot vejr og tid til simremad og supper. Men når vi rammer januar og februar så kan det godt være man lige kører fast i de rødder efterhånden. Men årstiderne er jo det´ der gør vi hele tiden kan se fremad og glæde os. Tænk hvis der var 20 grader hele året rundt og intet forandrede sig? nej så hellere være ved at dø i rodfrugter i januar og februar, og glæde sig til det grønne forår. Ja eller omvendt 🙂

    Håber det smagte, ser godt ud her fra…