Sponsoreret: Stegt gås med æble og pære, tranebær og rosmarin

Sponsoreret: Stegt gås med æble og pære, tranebær og rosmarin

_1310208s 

Så er det ved at være tid til at tænke på Mortens Aften. Jeg ved godt, at mange spiser and, men det er nu en gang gås, der er den traditionelle spise til Mortens Aften. Det var jo de skide skræppende gæs, som afslørede Mortens gemmested, så han blev nødt til at lade sig udnævne til biskop, hvilket han ellers helst var fri for.

Jeg fik mig en gigantisk økologisk gås fra Skagenfood, som jeg fyldte med nogle af de lækre æbler og pærer, jeg selv har plukket for nylig.

Denne gås kom fra chokolademanden Peter Beiers gods Ørsholt og der var masser af smag i dem. Fordi de får lov at motionere en masse ude i det fri har de en kraftigere muskelmasse og mere struktur i kødet, end konventionelle gæs har det. Det faste kød skal langtidssteges, for at gåsen bliver mør. Jeg stegte den i ca. 30 min. pr. halve kilo. Skindet blev super sprødt og der kom omkring en halv liter fedt ud af dyret.

Går du ikke amok i gås til Mortens Aften, så er opskriften her jo også lige i skabet til jul. Gæs til jul kan allerede nu bestilles hos Skagenfood.

_1310198s

Stegt gås med æbler, pærer, tranebær og rosmarin

Til 6-8 pers.

1 gås, ca. 5 kilo
fint salt
2 løg
1 spsk smør
700 g blandede æbler og pærer
150 g friske tranebær
1 tsk groft salt
1 spsk hakket rosmarin
1 spsk sukker

Til sauce base
2 løg
1 gulerod
500 ml tør æblecider
hals, vingespidser og kråse
vand
samt evt. fløde, smør + mel til jævning, ribsgelé eller tyttebærsyltetøj

1. Aftenen før gåsen skal steges saltes den ud- og indvendigt med fint salt. Saltet er med til at holde kødet saftigt under stegning. På selve dagen tages gåsen ud af køleskabet 2 timer før den skal i ovnen. Klip vingespidserne af og gem til sauce base. Skær løg i tern og steg dem i smør til de begynder at tage farve. Skræl æbler og pærer og skær i tern. Bland dem med stegte løg, tranebær, groft salt, rosmarin og sukker.

2. Fyld frugtfyldet i gåsen og luk den med et par kødnåle og kødsnor. Jeg plejer også at binde lårende sammen med snor, så de holder sig ind til gåsens krop. Prik gåsens skind over det hele med en nål, så fedtet bedre kan løbe fra.

3. Til sauce base halveres løg (lad skallen sidde på) og guleroden skæres i grove stykker. Kom det i en bradepande sammen med æblecider, hals, vingespidser og kråse og top op med lidt vand. Læg en rist over og så gåsen med brystet op ad. Brun først gåsen ved 250 gr. i 20 min. Sænk så temperaturen til 165 gr. og steg den i 30 min. pr. halve kilo gås. Tjek undervejs, at der er væde i bradepanden – ikke kun fedt, men væde. Spæd op med vand et par gange, så du har en god base til sauce.

4. Tag gåsen ud* og hæld væden fra bradepanden i en gryde gennem en sigte. Skim basen for fedt (og gem for guds skyld fedtet til at stege lækre kartofler i!) og brug basen til din sauce. Jeg kommer lidt fløde i og jævner med en smørbolle. Nogle gange smager jeg også til med en god klat ribsgelé eller tyttebærsyltetøj. Server gåsen med det syrligt-søde frugtfyld til.

*Er du ikke helt tilfreds med sprødheden af skindet på dette tidspunkt, kan du lade gåsen stege videre uden væden i bunden ved 200 gr. (gerne varmluft) i 15-20, mens du laver saucen.

Indlægget er lavet i samarbejde med Skagenfood. Opskrift, billeder og holdninger er helt mine egne. 

No Comments

Post A Comment