Spaghetti Carbonara med peberfrugt

Spaghetti Carbonara med peberfrugt

peber carbonara

Så er pasta-narkomanen tilbage med endnu en dejlig og nem pastaret.

Jeg har for tiden et lille flip med pasta carbonara, fordi jeg har opdaget alle de muligheder den hurtige ægge-oste sauce giver. Det er simpelthen så hurtig aftensmad, at der overhovedet ingen grund er til at løbe om hjørner og købe fesne færdigretter.

En carbonara kender vi som den cremede pastaret med bacon. Der er delte meninger om, hvorvidt der skal fløde i en carbonara. Så vidt jeg har kunnet finde ud af, bruger man nogle steder en anelse fløde i Norditalien, mens man undlader det sydpå. Jeg kan godt lide at variere min carbonara med forskellige grøntsager – se mere om det om lidt. 
Jeg bruger det enten slet ikke eller meget lidt – afhængig af typen. Til en klassisk carbonara med bacon eller pancetta udelader jeg faktisk helt fløden, for den er ikke nødvendig og jeg synes det bliver for tungt med al den fløde. I stedet bruger man bare de piskede æg og den revne parmesan til at lave en creme, der kærligt omslutter hvert stykke pasta, men uden at pastaen svømmer i fedme. Hvis du vælger en af de mere grøntsagsbaserede versioner, som jeg nævner om lidt, kan du evt. bruge lidt fløde som erstatning for pastakogevandet.

Sådan gør man
Konceptet er sådan set bare, at du koger din pasta. Imens laver du det fyld, der skal i retten. Pisk æg sammen med revet ost i en skål for sig. Steg bacon i en pande. Eller blancher eller svits de grøntsager, du gerne vil have i retten – prøv f.eks. med asparges, flækkede grønne bønner, friske sommerærter, rucola eller fintsnittet courgette – eller bland flere grøntsager sammen. Gem 2 dl. af pastavandet (den skal du bruge til at fortynde saucen med, hvis det er nødvendigt) inden du sigter den al dente pasta, som kommes tilbage i den gryde, det er kogt i – husk at slukke for varmen under gryden. Hæld din bacon og eventuelle grøntsager i og hæl æggeblandingen over. Vend det hele hurtigt sammen og server omgående – en carbonara venter ikke på nogen.

Varmen i pastaen og gryden sørger for at tykne æggeblandingen, så den hænger fast på pastaen. Du behøver derfor ikke tænde for varmen og være bange for, at æggene koagulerer og din carbonara bliver til pasta med røræg. Men hæld ikke pastaen i panden med stegt bacon. Den fejl har jeg selv begået, og panden og fedtet fra stegningen var for varm og fik æggene til at koagulere.

Spaghetti Carbonara med peberfrugt

4 personer

500 g spaghetti
1 rød eller gul peberfrugt (eller en blanding)
150 g bacon eller pancetta i tern
1 fed hvidløg
2 store æg af god kvalitet
100 g revet parmesan eller pecorino
1 håndfuld klippet purløg
salt og sort peber

1. Kog pastaen al dente i en stor gryde med godt saltet vand.

2. Skær imens peberfrugten i fine tern og hak hvidløget fint. Steg baconen sprød i en tør pande. Når baconen begynder at svede efter et par minutter, tilsættes peberfrugt og hvidløg. Lad det stege med i et par minutter og sluk for varmen. Kom peberfrugt og bacon over i en dyb tallerken med køkkenrulle i, så lidt af fedtet kan suges op.

3. I en skål piskes æg sammen med ost og en smule salt. Tag 2 dl. af pastavandet fra og sigt vandet fra den al dente pasta. Kom pastaen tilbage i den gryde, den er kogt i (og husk at slukke for varmen). Hæld æggeblandingen over sammen med bacon og peberfrugt. Mix det hele hurtigt sammen. Varmen får æggene til at tykne, så der dannes en let sauce, der dækker pastaen. Brug lidt af pastavandet til at fortynde med, hvis saucen bliver for tyk. Drys med purløg og kværn groft peber over. Spises øjeblikkeligt.

Vintip
Carbonaraen her smager godt sammen med en frugtig Chianti Classico eller en Barbera. Du kan også drikke hvidvin til. Gå i så fald efter en lidt fed Chardonnay eller Soave eller en Riesling med en anelse restsødme.

8 Comments

Post A Comment

  • Morten
    Posted at 11:52h, 19 september Svar

    Hej Mira,
    et lille tip… hvis der ønskes en mere gul carbonara kan man udelade æggehviderne – personligt er jeg mest til kun at anvende æggeblommerne… og sørg endelig for at købe noget lækkert spaghetti – hvis du ikke allerede kender supermarkedet EatItalia så vil jeg varmt anbefale det http://www.eataly.it/dovesiamo_it.php
    Mvh,
    Morten

    • Mira Arkin
      Posted at 18:47h, 19 september Svar

      Tak for tippet. Jeg besøgte Eataly i Torino i sommer – det var himlen!!

  • Line
    Posted at 18:42h, 12 juli Svar

    Hej Mira, tak for en super lækker blog. Jeg ønsker mig snart en ny opskrift i kategorien “pasta og risotto” 😉 Gerne noget der indeholder ost!! Mvh Line

  • Mette
    Posted at 11:36h, 09 juni Svar

    Hej Mira

    Denne opskrift ser bare vildt lækker ud og jeg kunne bestemt godt tænke mig at prøve den.

    I min familie kan vi dog ikke lide parmesan ost. Tror du man kan lave det uden? Eller hvordan smager den der pecorino? Min familie er ikke rigtig til ost og er egentlig kun vant til mozzarella 🙂

    Venlig hilsen Mette

    • Mira Arkin
      Posted at 16:28h, 10 juni Svar

      Jeg foreslår, at du bruger grana i stedet for parmesan. Den er mildere i smagen. Bare lad være med at sige, at der er ost i og se hvad de siger :-). Du har brug for osten, for den er med til at tykne æggesaucen omkring pastaen. Og det skal være en hård ost med lidt syrlighed. Pecorino er også fin, men den smager kraftigere og mere syrligt end parmesan, bl.a. fordi den er lavet af fåreost.

  • Anja
    Posted at 23:27h, 15 april Svar

    Hej Mira,
    Det ser monstor lækkert ud og vi ææælsker også pasta hjemme hos os.
    Bliver æggene varmet godt nok igennem, så man ikke behøver at bruge pasturiserede æg?

    Tak for en dejlig blog 🙂
    Kram Anja

    • Mira Arkin
      Posted at 22:55h, 16 april Svar

      Salmonella dør ved 75 grader og du blander ægget med den skoldhede pasta, så jeg tror æggene bliver varmet tilstrækkeligt op, men jeg har ikke testet det! Hvis du er nervøs over salmonella, så kan du skolde de hele æg med kogende vand, inden du bruger dem; salmonellabakterien sidder nemlig mest på skallen af ægget.
      Jeg vil ikke anbefale at bruge pasteuriseret æg. Det smager slet ikke lige så godt, som et godt, økologisk æg fra en høne der har haft et godt liv, og da æggene er en central del af en carbonara, er det et forkert sted at gå på kompromis.
      Næste gang, jeg laver retten, vil jeg lige prøve at måle temperaturen på retten – så finder vi ud af det 🙂

  • Jan Billato
    Posted at 22:44h, 12 april Svar

    – helt enig – små pastaretter er super hurtig og lækker mad
    Og fint med vintips – det savner jeg ofte…
    Som passioneret italofil, vælger jeg helst vin fra samme region, som retten
    – men den er jo sværd i dete tilfælde, for hvor kommer carbonara’en fra? 🙂
    http://www.italy.dk/mad/pasta/carbonara.htm
    Ciao / Jan