Solbærsaft

Solbærsaft

Så er jeg tilbage fra ferie og her kommer en rigtig nem opskrift på solbærsaft.

Vi kom hjem fra vores ferie i Tyskland i forgårs og I kan tro, at jeg glædede mig til at komme i haven og se, hvordan alle mine kære planter havde det. Vi kom hjem ved 20.30 tiden og jeg gik direkte ud i haven og nussede mine tomater og tjekkede køkkenhaven, mens Peter tog slæbet og bar tasker og de 15 (gisp!) kasser vin ind (Mosel riesling det hele).

Haven – og ikke mindst i køkkenhaven – havde det heldigvis fint. Godt nok med utroligt meget ukrudt, som jeg nu kan gå og hygge mig med. Solbærrene var som forventet klar til at blive høstet og i år var bærrene flotte og kæmpestore. Jeg har kun den ene busk, som ikke er så gammel endnu, men mine unger hjalp med at plukke og vi fik knap 800 g bær ud af busken.

Sidste år lavede jeg solsbærsyltetøj af høsten – jeg synes solbærsyltetøj er noget af det bedste – især på pandekager. Men i år lavede jeg i stedet saft. Det smager friskt og lækkert og meget af solbær og så har det den mest vidunderlige farve, når det blandes med vand.

Solbærsaft

Fortyndes 1:4

Det er jo forskelligt, hvor store mængder solbær, man lige har ved hånden. Opskriften her er sådan set bare, at du måler vægten af (klargjorte) solbær og så kommer halvt så meget sukker og vand i.

Jeg havde fx disse mængder, som gav 800 ml saft:

780 g solbær (1 del)
390 g vand (0,5 del)
390 g sukker (0,5 del)

  1. Nip de fleste stilke af solbærrene (jeg lod cirka halvdelen blive, fordi jeg ikke gad mere og det nok er lige meget) og fjern mugne bær, biller, blad og den slags. Skyl bærrene i en sigte og kom dem i en gryde sammen med vand.
  2. Kog bær og vand op og lad det koge til bærrene er kogt smattede, ca. 10 min. Brug bagsiden af en grydeske til at mase hele bær op mod grydekanten, så du får al saft ud. Sluk for varmen.
  3. Hæld bærrene i en sigte og lad saften dryppe fra i en skål. Jeg brugte først en almindelig sigte og lod det stå og dryppe i 10 min, mens jeg rørte rundt og pressede saft ud. Herefter sigtede jeg saften igen gennem en mere finmasket sigte jeg har – det kunne også være et stykke rent stof eller et kaffefilter. Saften farver helt vildt, så brug et forklæde!
  4. Hæld den sigtede saft i en ren gryde og tilsæt sukker. Kog det op og lad det simre 5 min. til sukkeret er helt opløst. Hæld saften på en skoldet flaske. Hvis du laver meget saft, kan du evt. fryse det i halve- eller hele litre og så tø det op og hælde på flaske efterhånden, som du skal bruge det. Så behøver du ikke bruge konserveringsmiddel. Saften skal fortyndes 1:4.
No Comments

Post A Comment