Simremad: Kylling i Riesling med bacon og svampe

Simremad: Kylling i Riesling med bacon og svampe

kylling i riesling

Foto: Line Thit Klein

 

Ja, det er marts, og det er skønt. Især i dag, hvor solen har skinnet og man har fået en snert af forår i luften. Men marts er også en ond snydemåned, hvor man er klar til at sige farvel og tak til vinteren og lade foråret komme ind, men hvor der alligevel altid lige kommer en led omgang sne og sjap og ødelægger det hele for os. 

Nu har jeg f.eks. hørt, at der skal komme både frost og sne i weekenden, så selv om mimosaen foran vores ejendom er ved at springe ud, så bereder jeg mig alligevel på lidt mere vinter. Og her hjælper simremad!

Simremad behøver ikke være så tungt. Denne ret med kylling er en variant over noget, jeg laver igen og igen. Det er lidt a la coq au vin. Her har jeg bare lavet den med kylling og ikke hane og brugt hvidvin i stedet for rødvin. Og så er det også lidt poulet chausseur – altså jægerkylling, som laves med bacon og svampe. Og læg lige mærke til, at det faktisk er en ret hurtig ret at lave. Du kan variere den i det uendelige – prøv f.eks. at skifte riesling ud med god øl eller cider for en stadig let, men intens simreret, som passer perfekt til overgangen fra vinter til forår. Saucen bliver fantastisk både med hvidvin, rødvin, øl, æblemost og cider. Og en hapser med stenbiderrogn er perfekt at starte på.

 

Kylling i Riesling med bacon og svampe

1 stor kylling, mindst 1,7 kg *
2 spsk olivenolie
2 løg
2 stængler bladselleri
2 gulerødder
2 fed hvidløg
2 laurbærblade – helst friske
5 dl riesling (eller anden hvidvin)
200 g bacon, helst tørsaltet
250 g champignon
salt og sort peber
1 bdt kørvel

1. Del kyllingen i 8 stykker. Krydr med salt og peber og brun dem i en tykbundet gryde i olie. Hak imens løg, hvidløg, gulerødder og bladselleri. Du bestemmer selv hvor fint eller hvor groft. Når kyllingen er brunet godt, tages den op af gryden og løg, hvidløg, gulerødder og bladselleri kommes i. Svits grøntsagerne til de begynder at tage farve og kom så kyllingen tilbage i gryden.

2. Kom laurbærblade i. Hæld hvidvinen over, sænk varmen og kom låg på. Lad kyllingen simre i 35-40 minutter – den behøver ikke længere, for så bliver brystkødet tørt. Er du kæmpe modstander af bryst som er det mindste tørt, så kan du tage brystet op når det er brunet og først komme det tilbage i gryden, når resten har simret i 10 minutter i vinen.

3. Skær imens bacon i grove tern. Rens svampene og skær bunden af dem. Steg bacon på en tør pande. Når de begynder at brune kommes svampe i. Rist svampene godt sammen med baconen.

4. Smag saucen i gryden til med salt og peber. Kom svampe og bacon i gryden og server med masser af kørvel. Det er fint bare med rustikt brød til, eller du kan servere en rodfrugtmos til.

* Brug en ordentlig kylling til retten – der kommer masser af smag ud af kyllingen, når den simrer, og derfor er det vigtigt, det er kød af god kvalitet med god smag i sig. Billige kyllinger smager dårligt, og så får man selvfølgelig også en dårlig sauce ud af retten.

 

Vintip

Der skal selvfølgelig drikkes Riesling til denne ret. Vælg en med lidt krop, så gerne en fra Mosel, men ikke en alt for sød en. Så f.eks. en Kabinett Trocken eller Spätlese Trocken, eller hvis du kan lide en anelse sødme en Kabinett Feinherb. Du kan også finde gode kandidater i Alsace og Østrig. Og hvis du laver saucen på øl eller cider, så er det selvfølgelig hvad du skal servere til retten. Er du mest til at drikke rødvin, så vælg en let en, f.eks. en frugtig Beaujolais eller Pinot Noir.

17 Comments

Post A Comment

  • Eva steenholt
    Posted at 21:51h, 25 oktober Svar

    Hvor mange personer er den til?
    Lyder vildt lækkert!

    Bh
    Eva

    • Mira Arkin
      Posted at 22:50h, 26 oktober Svar

      Det er til 4 personer 🙂

  • Johanne Holten
    Posted at 22:55h, 11 marts Svar

    Ser så lækker ud. Hvad vil du foreslå at servere til? Skal lave til en del gæster.

    • Mira Arkin
      Posted at 10:00h, 12 marts Svar

      Det kan være kogte kartofler eller kartoffel- eller rodfrugtmos. Eller gør det nemt og server bare noget godt brød og måske lidt dampede grønne bønner til.

  • Gitte Andersen
    Posted at 15:19h, 01 januar Svar

    Hvor mange er der til i denne portion?

    • Mira Arkin
      Posted at 11:00h, 07 januar Svar

      Hej Gitte,
      Der er til 4-5 personer.

  • Julie
    Posted at 17:22h, 03 maj Svar

    Hej Mira, det lyder vildt lækkert! Vi er kun to hjemme ved os, så det er lidt voldsomt med en hel kylling. Kan der bruges lår og vinger eller har du andre forslag? Vh Julie

    • Mira Arkin
      Posted at 13:38h, 10 maj Svar

      Hej Julie,

      Du kan sagtens bare bruge dele af en kylling – uden problemer 🙂

  • Janne Hardahl
    Posted at 14:50h, 26 marts Svar

    Hej Mira
    Retten lyder rigtig lækker! Vil du tro at det vil fungere godt at bruge andet kød end kylling – og i så fald, hvad vil du anbefale?

    Mvh. Janne.

    • Mira Arkin
      Posted at 15:00h, 26 marts Svar

      Alt muligt andet fjerkræ kan i hvert fald sagtens bruges. Du kan også prøve med svinekød – f.eks. svinekæber. Så skal retten bare simre 2 timer i stedet – og måske skal du tilsætte mere væske undervejs. Hvis du er til indmad, så tror jeg også kalvebrisler vil gøre sig godt i retten – med samme tilberedningstid som kyllingen.

  • Thomas Schiermacher Jensen
    Posted at 15:34h, 26 oktober Svar

    Hej Mira

    Tak for en fed madblog. Du lever jo drømmen!

    Jeg har skrevet en lille omtale af din blog, blandt andre.
    Den ligger på MadMand.dk og du kan finde den ved at klikke på dette link.

    http://madmand.dk/nyt/her-er-inspiration-at-hente-tre-fede-madblogs/

    Keep up the good work

    VH
    Thomas

    • Mira Arkin
      Posted at 15:59h, 27 oktober Svar

      Super, mange tak for de fine ord, Thomas 🙂

  • Lars Holmgaard
    Posted at 17:13h, 09 marts Svar

    Superlækre billeder Line Klein laver – mums! Den ret skal helt sikkert prøves herhjemme.

  • Lene Harbo Frandsen
    Posted at 22:01h, 04 marts Svar

    Har lige serveret kyllingeretten – den er super!

  • Flemming
    Posted at 22:00h, 01 marts Svar

    Det lyder som en rigtig skøn ret, dog vil jeg nok personligt undlade svampene, da jeg ikke er aller bedste venner med de krabater 🙂

  • maria
    Posted at 19:12h, 01 marts Svar

    Hej Mira

    Dejligt ret som jeg vil prøve. Men jeg kan ikke tåle kørvel, kan persille bruges i stedet?

    Hvordan ser man på en kylling om den er god? Siger pris og kvalitet det hele eller kan en dyr kylling godt være alt andet end pengene værd?

    med venlig hilsen

    Maria

    • Mira Arkin
      Posted at 10:12h, 02 marts Svar

      Hej Maria

      Du kan bruge stort set hvilken som helst krydderurt i stedet for kørvel. Jeg valgte den pga. dens sarte anissmag – hvis du vil bibeholde den, kan du bruge estragon i stedet. Men persille, oregano, purløg, timian osv. virker også fint med retten.
      Prisen siger meget om kvalitet, når det gælder kyllinger. Der er ikke så meget at vælge imellem i et supermarked. De har alle fået kraftfoder og er dyrket i storproduktion – det gør, at kødet mangler struktur og er lidt kedeligt. En stor unghane kan bruges, men ellers gå efter økologisk eller frilandskylling og meget gerne fra små producenter med gårdudsalg. Se lidt om en god kylling i mit indlæg her. Rigtige kyllinger har kraftige knogler og kød med masser af struktur i – og bl.a. derfor egner de sig godt til simremad.Hvis man er vant til at spise kyllinger fra storindustri, kan man godt synes en “ægte” kylling er sej i kødet, men det er pga. strukturen i kødfibrene, som kommer af rigtigt foder, adgang til det fri og højere alder.