Shokado-bento – autentisk japansk mad på Sukiyaki

Shokado-bento – autentisk japansk mad på Sukiyaki

_1060137s

I forbindelse med mit dejlige arbejde som redaktør på Spiseliv, var jeg i dag inviteret til frokost på den japanske restaurant Sukiyaki, der ligger på Vesterbrogade, lige over Kebabish.

Kun til mig havde indehaver og køkkenchef Tamon Ueda tilberedt alle disse retter, der sammen udgjorde et klassisk japansk måltid, kaldet Shokado-bento. Er jeg ikke heldig? Og ved I hvad? Jeg spiste næsten det hele, og jeg havde det dejligt imens og bagefter! Uhm!

Sukiyaki

En af specialiteterne hos Sukiyaki er – udover selvfølgelig Sukiyaki, der er en slags gryderet af stegt kød og grønt, overhældt med suppe og serveret med råt æg – teppanyaki. Det foregår ved disse særlige borde med en stor stegeplade i midten. Her tilbereder kokken kød- og fiskeretter mens man sidder og ser på. Det er ret sjovt. Men det var ikke det, jeg spiste i dag.

Her kommer billederne fra den japanske frokost. Det er ikke noget, der er på kortet hos Sukiyaki, men noget Tamon laver mod forudbestilling til selskaber. Indtil videre har det kun været til japanske familie- og forretningsmiddage, han tryller denne type menuer frem.

_1060078s

Først lidt appetizers, ten mori. Forrest er det hijiki tang og yuba – en slags sojamælkeskind, i midten en østers i hjemmelavet yuzu ponzu sauce og bagerst grønner bønner i sesamsauce.

_1060104s

I den bagerste skål er det tororo-imo, revet bjergyams i en dashi bouillon. Bjergyams er en rodfrugt, som indeholder en masse stivelse, der bliver slimet. Man bruger den også til at jævne retter med i det japanske køkken. Forrest er det eddikesyltede agurker og wakametang med hjemmemarineret sild.

_1060091s

Så var der sashimi: rå, søde rejer, laks og tun med soja og wasabi og revet kinaradise. Og i dag lærte jeg så, at japanerne ikke blander wasabien op i sojaen, men i stedet smører en smule på fisken, inden den dyppes i soja. Og til sushi serverer man traditionelt slet ikke wasabi i Japan, for det er der allerede i sushien – japansk sushi er jo traditionelt noget langt mere simpelt end den vestlige form for sushi, som vi kender den fra stort set alle sushirestauranter herhjemme.

_1060108s

Så kom der en slags mundrenserret, nimono. Grøntsager kogt i en bouillon. Det var meget rentsmagende. Bagerst i skålen kan man lige ane en shitakesvamp. På Sukiyaki bruger de den tørrede slags, fordi der er langt mere smag i. Den bliver først opblødt i vand, derefter koges den i det vand, den har ligget i blød i, sammen med soja, mirin, sukker og sake. Den smagte helt vildt godt og af meget mere end de friske shitakesvampe, man kan købe i supermarkeder.

_1060101s

Efter den lette mundrenser gik vi over til de mere fyldige sager. Først en kurv med sprød tempura. Den lille kegleformede sag til venstre er fintreven radise og ingefær, som man rører op i dipsaucen, der var en bouillon lavet på fisk. Dippen var et dejligt frisk modspil til tempuraen, som bestod af en kinareje, sød kartoffel, peberfrugt og forskellige revne grøntsager.

_1060117.sjpg

Så var der denne underlige blævrede sag. En chawon-mushi – dampet æggebouillon med kylling, bøgehat, bløde gingkonødder og liljerod.Sådan noget som gingkonød og liljerod er noget Tamon køber i de lokale asiatiske købmænd på Vesterbro.

_1060126s

Endelig var der en tynd skive laks marineret i miso og grillet.

_1060131s

Og så spiser man til sidst ris og misosuppe med tang og forårsløg.

_1060143s

Og så fik jeg også lige lov til at smage Tamons hjemmelavede is. Forrest er det en flot grøn is lavet på den meget græssede matcha-te. Den var bitter og kraftigtsmagende – nok ikke for alle. Og bagved den er det sort sesam is, der smagte dejligt og lidt henad peanutbutter.

Til allersidst fik jeg en kop grøn te og så var jeg også mæt, men som sagt ikke overmæt. Lige tilpas.

Tak for en virkelig god oplevelse. Jeg vil snart komme igen og måske prøve teppanyakien eller sukiyakien.

Restaurant Sukiyaki
Vesterbrogade 13, 1. sal
1620 København V

Du kan læse min Spiseliv-reportage fra Sukiyaki her.

8 Comments

Post A Comment

  • Laura
    Posted at 13:36h, 22 april Svar

    Hej Mira, har du et bud på hvordan de rå søde rejer tilberedes? Jeg har smagt dem en enkelt gang, og er vild dem, men jeg har ikke kunne finde en opskrift.

    Mvh Laura

    • Mira Arkin
      Posted at 13:59h, 22 april Svar

      Jeg tror slet ikke der er gjort noget ved dem. De er bare rå.

  • Frederik Kreutzer
    Posted at 18:24h, 14 februar Svar

    Uha, det ser lækkert og meget originalt ud. Så er spørgsmålet bare hvorfor han ikke har alle disse dejlige retter på sit vanlige menukort? Er det (igen) fordi vi danskere ikke tør lade os udfordre på det originale asiatiske køkken?
    Absolut en restaurant jeg vil opsøge for at prøve det de har på kortet, der også ser godt ud.

    Hyg dig og velbekomme

    Frederik VinKreutzer.dk

    • Mira Arkin
      Posted at 18:39h, 14 februar Svar

      Det er sikkert lige præcis derfor, Frederik. Jeg tror nu også man kommer meget godt omkring i de faste menuer.

  • Søren Damm
    Posted at 18:14h, 14 februar Svar

    For katten det ser lækkert ud! Men hvad er prisen?

    • Mira Arkin
      Posted at 18:38h, 14 februar Svar

      Det ved jeg ikke, Søren. Jeg var inviteret i embeds medfør.

  • Mette
    Posted at 17:17h, 14 februar Svar

    Kære Mira,
    Hvor ser det dejligt ud. Temmelig autentisk.
    De små detaljer er så fine med en lille kvist hist og pist. Og det varierende service. Desuden de meget rene smage og enkle serveringer for ikke at nævne rækkefølgen. Rigtig fint.
    Der skal jeg vist snart forbi.
    Tusind tak for inspirationen.
    Kh, mette

  • Arve
    Posted at 17:01h, 14 februar Svar

    Divine photos!