Semihurtigt grydebrød med rug

Semihurtigt grydebrød med rug

_1040766s

Det er åbenbart grydebrødvejen, jeg skal tage for at få succes med brød. Jeg bagte dette ret så vellykkede grydebrød med lidt rugmel i forleden. Men jeg lavede en hurtig version, hvor dejen ikke hæver natten over, for vi var løbet tør for brød og jeg skulle bruge det samme dag. Så der kom lidt mere gær i, så det kunne hæve hurtigere, og så krydsede jeg fingre for, at det ikke kom til at smage alt for gæragtigt. Det blev super godt! Hullerne blev ikke helt så store som i mit oprindelige grydebrød, men de er nu ret fine.

Brødet fik lov at hæve 2 timer + efterhævning før jeg vippede det over i den varme støbejernsgryde og ind i ovnen. Krummen er måske ikke helt så saftig og som et langtidshævet brød, men det er stadig utroligt godt og faktisk lige så godt som det meste brød, jeg køber. Jeg plejer egentlig ikke bruge rugmel i denne slags brød, men nu havde jeg en rest fra noget rugbrødsbagning, som jeg kom i dejen i stedet for groft hvedemel. Jeg elsker rugmelssmagen i brødet!

Hvis man nu havde en god surdej (det har jeg stadig traumer over – har ligesom aldrig haft ordentlig, vedvarende succes med surdejsbagning), så vil det helt sikkert give mere smag til brødet. Men her brugte jeg altså gær og det virkede faktisk ret fint.

_1040769s

Hurtigt grydebrød med rugmel
1 brød

3 dl varmt vand
2 dl kærnemælk
15 g gær
15 g salt
150 g groft rugmel
400 g hvedemel
1 spsk vindruekerneolie

Bland varmt (bare fra hanen) vand med kærnemælk og opløs gæren i. Tilsæt salt og rugmel og rør hvedemelet i. Ælt dejen grundigt. Jeg gav den 10-15 min ved medium hastighed i min røremaskine. Dæk skålen med plastfolie eller en hotelbadehætte (som jeg gør) og lad den hæve et lunt sted i 2-2½ timer.

Hæld dejen ud på et let meldrysset bord og fold den flere gang indover sig selv og form til en kugle. Kom dejen over på et stykke bagepapir gnedet med olie og lad den efterhæve i 30-45 min.
Kom en støbejernsgryde med låg i ovnen og varm op til 250 gr. Når ovnen er varm og dejen har efterhævet, tages gryden ud af ovnen. Drys lidt mel i bunden af gryden og tip forsigtigt dejen over i. Drys med lidt mel på toppen, kom låget på og sæt gryden i ovnen. Bag med låg i 30 min og derefter uden låg i 20 min. Tag brødet ud af gryden og lad det køle af på en rist. HUSK GRYDELAPPER når du håndterer gryde og låg, da de er sygt varme!

No Comments

Post A Comment