Scandinavian Detours – på eventyrlig skaldyrssafari i Sverige
En times kørsel nord for Gøteborg ligger det lille fiskerleje Fiskebäckskil. Her tilbragte jeg et vidunderligt døgn med en af de mest unikke oplevelser, jeg længe har prøvet – for hvor ofte er det lige, man spiser frokost på en øde ø, fisker levende krabber og jomfruhummere op af vandet og sejler tilbage og spiser dem til aftensmad på en ufatteligt hyggelig kro? Og fik jeg sagt, at der var drinks og whiksysmagning?
Det er altsammen en del af Scandinavian Detours sommerprogram, hvor Talisker whisky sammen med bl.a. Brygghuset og Slipens Hotell har sat en dejlig pakke sammen.
Scandinavian Detours er en online rejseguide lavet af nogle af Skandinaviens førende eventyrere med det formål at få os skandinavere til at udforske naturen omkring os.
Årets skaldyrssafari foregår 28 og 29. juni og 23 og 24. august og det koster kr. 2200 pr. person inkl. hotel, skaldyrssafari, frokost i det fri, 4-retters middag med drinks OG whiskysmagning og dejlig morgenmad, hvilket er en fuldstændig vanvittig god pris, nu hvor jeg har prøvet hele pakken og ved, hvad man får med. Du kan booke plads via Scandinavian Detours eller direkte hos Brygghuset.
Jeg havde lidt svært ved at begrænse mig på billedesiden, for der var simpelthen så smukt deroppe og maden var så dejlig og det var bare en helt igennem god oplevelse. Så her kommer en MASSE billeder fra min oplevelse med Scandinavian Detours skaldyrssafari:
Brygghuset Krog (kro) og tilhørende Slipens Hotell ligger i havnen i mega hyggelige Fiskebäckskil på Sveriges vestkyst. Vejret var fantastisk og det var lidt udenfor sæsonen, så der var stort set ikke andre end os i byen og på havnen, ud over en fisker og sejler her og der. Så rart og afslappet. Jeg tjekkede ind på mit dejlige værelse i det helt nye Slipens Hotell, som var super lækkert indrettet og hvor jeg simpelthen sov så godt.
Så hoppede jeg i en en laber overlevelses-sejlerdragt (og det var MED dametaske) og gik ombord på den lille fiskerbåd, som sejlede os ud i fjorden. Fik jeg sagt, at vejret var PERFEKT?
Vi blev sejlet ud til en lille klippeø, hvor der var gjort klar til os med lammeskind vi kunne sidde på. Der duftede af bål og Brygghusets køkkenchef Jonas Svensson stod klar med frokosten.
Men først var der lige pivfriske lokale østers, som blev åbnet af østersfarmeren selv (hedder det en østersfarmer?).
Små fine runde østers med et glas Talisker whisky til. Den let røgede smag fra whiskyen var simpelthen perfekt sammen med østers. Det var simpelthen så dejligt at sidde der på en sten og bunde østers og drikke single malt.
Frokosten var Brygghusets lækre fiskesuppe – en lys chowder med masser af lækkert fyld i form af saftige rejer, laks og muslinger
Vi hoppede tilbage ombord på kutteren og skulle nu ud og tømme tejnerne for skaldyr.
Ham her hedder Bobo Roysson og kommer selv fra samme ø som Fiskebäckskil ligger på. I hans familie er alle fiskere og alle i hans slægt har været sømænd eller fiskere. Han har fire fiskerbåde og ved alt om de fisk og skaldyr, der kommer i hans net. Det var en fornøjelse at se ham fortælle om alt, hvad der blev halet ind af krabber, fisk og jomfruhummere.
Tilbage i Fiskebäckskil smed vi overlevelsestøjet og gik i gang med en whiskysmagning i Brygghusets whiskybar, som flere gange har været kåret som Sveriges bedste whiskybar. Her har de over 1700 forskellige whiskys – det meste af det single malt – så du kan smage stort set hvad som helst. Vi blev guidet igennem otte forskellige whiskys og der blev ikke spyttet ud!
Vi sluttede aftenen af med en super dejlig middag. Brygghusets køkken er baseret på svensk husmandskost og lokale råvarer. Vi spiste utroligtl godt – jeg havde ærligt talt ikke regnet med, at maden ville være så vellavet her langt ude på landet i Sverige. Men det var den! Virkelig lækre retter, hvor især kammuslingen med sommertrøffel røget bacon var død-sexet.
Bartender Emil Hed fra Cardierbaren på Grand Hotel i Stockholm stod for en cocktailmenu til middagen, hvor han brugte whisky i alle drinks. Emil vandt den nordiske Diageo World Class finale i 2018 i det, som må betegnes som VM for bartendere.
Bao med de jomfruhummere, vi var ude og hale ind samme dag. Dejlig torsk med smørsauce og diverse grønt.
En af Emil Heds whiskycocktails fra middagen.
Inden jeg gik i seng, smuttede jeg lige en tur alene ned blandt skibene på havnen og nød solnedgangen. Der var så smukt og fredeligt. Sikke et fint sted og sikken en unik oplevelse af Sverige på en sommerdag.
Marianne Hauerslev
Posted at 14:19h, 09 juniSer så dejligt ud.
Hvor lang tid tog det st køre fra Holte der til ? Bedste hilsner og tak for en meget inspirerende blog
Mira Arkin
Posted at 20:02h, 09 juniJa det var simpelthen så skønt. Jeg var på en gruppetur i tog fra København H til Gøteborg – det tog ca 3 timer og så bys der fra i lidt over en time.
Michael
Posted at 12:04h, 08 juniFed oplevelse – der får man da helt lyst til at tage op!