Saftig appelsinkage med hel appelsin

Saftig appelsinkage med hel appelsin

appelsinkage

Man skal ikke kun tænke sæson i det salte køkken, også kager har sæson. F.eks. giver det for mig ikke meget mening at lave kager med jordbær på denne årstid, for jordbær smager nu en gang bedst om sommeren, hvor der er sæson for dem. Til gengæld er der sæson for appelsiner nu, så hvad med at prøve denne kage, hvor man bruger hele appelsinen med skal og det hele?

Det giver en lækker saftig kage med god syre fra appelsinen. Saften fra appelsinen gør, at kagen holder sig god i mange dage – hvis altså ikke den bliver spist inden. Jeg er ret vild med den. Gå efter en appelsin med ikke alt for tyk skal.

Er du glad for kombinationen appelsin og chokolade, kan du glasere kagen med chokolade i stedet for den almindelige sukkerglasur.

 

Appelsinkage
Giver 8 stykker

1 medium appelsin, ikke overfladebehandlet
1 vaniljestang
170 g sukker
3 æg
85 g hvedemel
1½ tsk bagepulver
100 g mandelmel
50 g smeltet smør + ekstra til formen

Glasur
½ dl flormelis
ca 1 spsk appelsin- eller citronsaft

1. Kom appelsinen i en gryde og dæk den med vand. Kog appelsinen i 30 minutter. Tag den op af vandet, lad den køle lidt af og skær den i mindre stykker. Skrab kornene ud af vaniljen og kom dem sammen med appelsinstykkerne i en foodprocessor. Blend det til en finkornet masse. Tænd ovnen på 180 gr.

2. Pisk æg og sukker godt til det er luftigt og helt lyst. Bland mel og bagepulver sammen og sigt det i æggemassen. Kom mandelmel i og vend det hurtigt sammen til en ensartet masse. Tilsæt appelsin og smeltet smør og vend sammen.

3. Beklæd bunden af en almindelig springform med bagepapir og smør hele formen med smeltet smør. Hæld dejen i og bag kagen midt i ovnen i 40-45 min. Lad kagen køle lidt af på en rist, inden du tager den ud af springformen. Kagen skal være kølet helt af, inden den glaseres.

4. Rør en tyk glasur af flormelis og appelsin- eller citronsaft. Kom den i en frysepose og klip et lille hul i det ene hjørne, så du har en sprøjtepose. Dekorer kagen, som du har lyst.

appelsinkage

4 Comments

Post A Comment

  • Annika
    Posted at 08:37h, 06 december Svar

    Søndag blev denne prøvet… og havde jo ikke læst vejledningen, blot ingredienserne, så hovsa – koge appelsinerne?? Nå, men gjorde som der stod (bare dobbelt op + 3 appelsiner, eftersom de var lidt små).

    2 små springforme ala ‘portions’størrelse blev bagt til os tøser, og vi synes den var meget bitter – gætter pga. det hvide i appelsinen, var i hvertfald den smag.

    En Alm springform til mandens job, og der røg næsten hele kagen og lød til at de synes den var rigtig god… så de får den helt sikkert igen en anden gang 🙂 (dvs de fik over 1½ kage ca 10 mennesker og der var kun en lille stump tilbage).

    Kan godt lide at man slipper for at stå og presse saft og rive skal 😀

    • Mira Arkin
      Posted at 10:03h, 06 december Svar

      Ja, det kræver nok at man er vild med den samme appelsinsmag som i engelsk appelsinmarmelade. Jeg har tilføjet i opskriften, at man skal bruge appelsiner med tynd skal, hvor det hvide lag under skallen ikke er så tykt.

  • Kagekonen
    Posted at 00:01h, 01 december Svar

    Uh lige præcis sådan en havde jeg lyst til i går. Skønt at du så har en opskrift lige her, så jeg ikke behøver eksperimentere i køkkenet 🙂

  • Maja
    Posted at 20:51h, 29 november Svar

    Mums, Mira. Det ser så fint ud med den hvide glasur og den knaldgule kage.

    Og så er jeg i øvrigt helt enig med dig. Jeg har også lige udnyttet appelsin-sæsonen og eksperimenteret med en appelsin-nøddekage. Hvis du lyster, kan du se den på min blog 🙂