Så er der gang i forspiringen

Så er der gang i forspiringen

Vi har et stort vindue med en 70 cm dyb karm, som er perfekt til forspiring her i det tidlige forår. Sidste år ventede jeg til det var varmt nok til forspiring ude på vores overdækkede terrasse. I år er jeg så utålmodig, at jeg er startet indenfor. Og der er allerede godt gang i den.

Jeg har bl.a. forskellige slags ærteblomster, som nu er store nok, til at jeg nipper dem. Når de har fire blade, nipper jeg brutalt det øverste af planten af – ned til nr. to sæt blade. Dette gør jeg for at få de små planter til at danne sideskud, så jeg forhåbentlig får mere buskede ærteblomster. Det gør ondt at nippe dem, men rigtige havefolk, siger at jeg skal.

De små spirer til venstre for ærteblomsterne er skærmdild. Jeg har også lige sået klatrebønner (dem der hedder Blue Lake). Sidste år var det jo først i tredie forsøg, det lykkedes mig at få bønnerne til at spire. Nu må vi se om de klarer sig bedre i vinduet…

Vores nabo var simpelthen så sød at komme med to slags forspirerede kartofler til mig. Der er jo altid for mange i de der poser med læggekartofler, så hvorfor ikke dele? Her er det sorten Solist, som er tidlig.

Min havekyndige veninde i det nordjyske forsikrede mig om, at jeg sagtens kan plante spirerede kartofler fra køleskabet. Nogle steder advarer mod at gøre det, da det kun er læggekartofler, som er garanteret fri for diverse sygdomme og man kan risikere skimmelsygdomme. Min veninde har dog aldrig oplevet det og har altid haft succes med at lægge gamle spirede kartofler fra køleskabet.

Jeg havde de her spisekartofler liggende i kælderen med fine tykke skud på. Dem har jeg nu sat i vinduet, så de får lidt lys og får lidt kraftigere, mørke skud. Det er vist bedre med korte tykke skud, fremfor de lange lyse, som kartoflerne danner, når de ligger helt mørkt. Nu prøver jeg at plante de her kartofler og så ser vi, hvad der sker. Det er jo også en del billigere end at købe en pose læggekartofler til 49 kr. Jeg ved så ikke, hvilken sort det er.

Og hvad har jeg så ellers i de små potter? Der er to slags tomater – bøftomater og små blommetomater. Der er palmekål, laksefarvet tallerkensmækker. To slags squash – en lysegrøn og en gul. De gule er allerede ret store og jeg bliver helt nervøs for, om jeg mon har været for tidligt ude med forspiringen. Det er stadig for koldt til at de kan blive plantet ud. Heldigvis har de fået lidt større potter, så der er plads til at blive der et stykke tid.

På toppen af priklemulden, drysser jeg lidt vermiculite, som er et porrøst granulat af et mineral. Det gør at der ikke dannes mug på overfladen og lufter jorden lidt.

Jeg tog også chilifrø ud af en almindelig supermarkedschili og lod dem tørre et par dage, før jeg såede dem i hver sin lille potte. Jeg håber det virker.
Når vi er helt sikre på, at der ikke kommer mere nattefrost, og når planterne har fået lidt størrelse, bliver det sat ud på terrassen, så de kan hærde og vænne sig til vind og vejr. Og så bliver det plantet ud. Bortset fra kartoflerne. Dem vil jeg prøve at lægge i weekenden.

No Comments

Post A Comment