Røget laks med appelsin, fennikel og friterede kapers

Røget laks med appelsin, fennikel og friterede kapers

Her kommer en lækker ret med laks, som du måske kan servere til påskefrokost eller som forret på et hvilket som helst tidspunkt.

Jeg elsker koldrøget laks af god kvalitet – den skal være fast i konsistensen, men selvfølgelig stadig cremet. Jeg kan bare godt lide, at laksen har lidt bid, så det ikke er totalt splattet. Så er laksen også nemmere at håndtere, når du enten selv skærer den ud eller når du skal have skiver i ét stykke ud af pakken.

En god røget laks skal være tørsaltet. Det er noget af det, der giver laksen den rigtige, faste konsistens. Billig laks bliver saltet ved at man sprøjter saltvand ind i selve laksen, eller lægger den saltvand. Det giver en meget splattet laks, som jeg ikke bryder mig om.

Jo koldere vand, laksen går i, jo mindre bliver den angrebet af alle mulige bakterier og sygdomme og jo mindre behov er der for at bruge antibiotika. Gå efter laks fra kolde meget vande – fx. fra Island eller Færøerne, hvor vandet er så koldt, at man ikke behøver bruge antibiotika. Her har jeg brugt Vestfjord laks fra Centralrøgeriet, som kan købes i Irma. Husk altid lige at se, hvor din laks kommer fra. Meget norks opdrættet laks er noget møg som er fuld af antibiotika og som slider helt vildt på miljøet omkring laksebruget. Se efter, om laksen er MSC eller ASC mærket.

Som du måske har opdaget på min insta, er jeg gået amok i blodappelsiner. Du kan stadig få dem lidt endnu, men du kan også sagtens bruge almindelige appelsiner til denne ret. Blodappelsinerne farvede fenniklen lyserød til denne ret, så det så ret fint ud. Syren og sødmen fra appelsin er virkelig godt til den salte, fede laks. Og så er det også altid godt sammen med fennikel.

Røget laks med appelsin, fennikel og friterede kapers

Til 4 pers.

1/4-½ fennikel, afhængig af størrelse
2 appelsiner
2 store spsk kapers
½ dl olivenolie
75 g mayonnaise
1 spsk sød sennep
1 tsk grov sennep
200 g koldrøget laks
1 lille bakke karse
sort peber

  1. Skær fenniklen i meget tynde skiver på et mandolinjern. Skær skallen af appelsinerne og skær fileterne ud. Vend dem med fenniklen.
  2. Dup kapers tørre med køkkenrulle. Varm olien i en lille gryde eller pande og steg kaperserne til de folder sig ud som blomster (hvilket de jo er), ca. 2-3 min. Pas på – det sprøjter, når de rammer panden. Lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle.
  3. Rør mayonnaise sammen med begge slags sennep. Anret laksen på et fad sammen med fennikel, appelsin, mayonnaise og klippet karse. Drys med kapers og frikkværnet sort peber til sidst. Servér med brød til.
No Comments

Post A Comment