Riz au lait – fransk tryghedsmad
Jeg har en guilty pleasure, som får lov at udfolde sig hver gang, jeg er i Frankrig, og nu også hjemme på Frederiksberg. Riz au lait er en risdessert, som jeg forestiller mig enhver franskmand er vokset op med, at maman stod klar med hjemme i køkkenet, når man kom hjem fra skole. Det er comfort food. Trygt og velkendt.
I den lokale Leclerc i Vence køber vi riz au lait fra Bonne Maman, som laver så gode produkter uden nogen som helst mærkelige ingredienser i. Kun ting, man selv villle komme i maden derhjemme. Deres riz au lait er skøn og i efteråret gik jeg i gang med at finde frem til min egen opskrift på den helt rigtige riz au lait. Det tog mange omgange (og vi spiste det hele – Peter og Otto er også vilde med det), men nu har jeg fundet den rigtige variant.
Og det er jo ris og vanilje (og i min opskrift også lidt fløde) og samtidig er det sådan set også bare en kold, luksuriøs risengrød, så det giver utroligt god mening at lave riz au lait i julen. Måske kunne man endda være frisk nok til at prøve den i stedet for den årlige ris a l’amande (ikke et ondt ord om det – jeg elsker det!).
Denne portion serverede jeg med resten af siruppen fra sommerens syltede kirsebær. Det smagte fantastisk og meget julet. Prøv også riz au lait med cognacmarinerede svesker, figner i karamel eller med frisk frugt. Eller naturel – det er også dejligt.
Riz au lait
6 portioner
125 g grødris
125 g rørsukker
1 stang vanilje
8½ dl sødmælk
1½ dl piskefløde
1. Kom ris og sukker i en tykbundet gryde. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom kornene og stangen i gryden. Tilsæt mælk og fløde og pisk vaniljekornene lidt ud (diverse klumper forsvinder under kogning).
2. Lad det simre ved svag varme med låget halvt på i ca. 60 min. Rør i gryden undervejs, så det ikke klumper eller brænder på. Konsistensen skal være tyndere end risengrød. Når den køler ned, tykner den, og vi vil gerne have en cremet og ikke helt stiv riz au lait. Så vær modig og stop kogningen, når grøden stadig ser ret tynd ud.
3. Fisk vaniljestangen op og hæld den varme grød i portionsglas. Dæk med plastfolie og kom i køleskabet. Serveres koldt.
Dorte Haug-Larsen
Posted at 20:56h, 25 juliEr lige vendt hjem fra ferie i Nice, hvor vi dagligt spiste riz au lait is, mon din dejlige opskrift kan justeres så cremen kan ryge en tur i ismaskinen?
Mira Arkin
Posted at 15:28h, 26 juliUhm, hvor lækkert. Jeg ville vende den færdige (afkølede) riz au lait med flødeskum og så køre det til is. Måske 1,5-2 dl.
Bibi Sprøgel
Posted at 15:08h, 22 novemberHej Mira,
Håber det er ok at spørge til et ret gammelt indlæg.
Jeg har aldrig selv prøvet, men har fået riz au lait engang i Paris. Her var den, som jeg husker, med æblemos og karamelsovs, og det smagte fantastisk.
Det jeg gerne vil forøge er altså noget med karamelsovs – evt saltkaramel, som jeg kommeri bunden af serveringsglassene, derefter grøden jvf. din opskrif og sidst en æblemos – eller måske en cognacmarineret sveske….
Mit spørgsmål er: hvad tror du:
1) alm karamelsovs eller saltkaramelsovs?
2) æblemos på toppen eller den marinerede sveske??
Venlig hilsen og tak for rigtig mange enkle, men altid inspirerende og meget velsmagende opskrifter.
Bibi
Mira Arkin
Posted at 22:59h, 22 novemberHej Bibi,
Det lyder jo så lækkert! Jeg ville gå efter saltkaramel og æblemos, så risene får både et skud syrlig friskhed fra æblerne og karamellens sødme får modspil af saltet.
Lone Amrani
Posted at 11:09h, 13 januarIngrédients
1 pot de Confiture de Lait Bonne Maman®
1 poignée d’amandes effilées Recette de Riz au Lait à la Vanille Naturelle Bonne Maman® :
1 oeuf
150 g de sucre
1 l de lait entier
7 cl de crème liquide
1 gousse de vanille
140 g de riz rond
Si vous n’avez pas le temps, Bonne Maman® le fait pour vous :8 Pots de Riz au Lait à la Vanille Naturelle Bonne Maman®
Préparation
Pour le riz au lait :
Battre l’oeuf entier avec le sucre et ajouter le lait entier, la crème liquide et la gousse de vanille fendue puis faire chauffer sans faire bouillir en remuant.
Faire infuser pendant une demi-heure.
Ôterla gousse et ajouter le riz rond.
Faire cuire 40 minutes à feu doux en remuant régulièrement.
Verser dans un plat et laisser refroidir.
Au moment de servir, verser dans le fond de 4 ramequins une à deux cuillères à soupe de Confiture de Lait Bonne Maman® puis ajouter le riz au lait.
Parsemer d’amandes effilées et servir.
CREDIT PHOTO : Bonne Maman / F. Mantovani
le 25/02/2013
Dea Wille
Posted at 12:48h, 21 decemberUhh da jeg boede i Frankrig var bonne maman goute ynglings. Og riz au lait er fantastisk. Ærgerligt at bonne mamans produkter ikke kan købes i dk. Men skal i gang med denne version – helt sikkert. Saver helt de små goutes