Riz au lait – fransk tryghedsmad

Riz au lait – fransk tryghedsmad

riz au lait

Jeg har en guilty pleasure, som får lov at udfolde sig hver gang, jeg er i Frankrig, og nu også hjemme på Frederiksberg. Riz au lait er en risdessert, som jeg forestiller mig enhver franskmand  er vokset op med, at maman stod klar med hjemme i køkkenet, når man kom hjem fra skole. Det er comfort food. Trygt og velkendt.

I den lokale Leclerc i Vence køber vi riz au lait fra Bonne Maman, som laver så gode produkter uden nogen som helst mærkelige ingredienser i. Kun ting, man selv villle komme i maden derhjemme. Deres riz au lait er skøn og i efteråret gik jeg i gang med at finde frem til min egen opskrift på den helt rigtige riz au lait. Det tog mange omgange (og vi spiste det hele – Peter og Otto er også vilde med det), men nu har jeg fundet den rigtige variant.

Og det er jo ris og vanilje (og i min opskrift også lidt fløde) og samtidig er det sådan set også bare en kold, luksuriøs risengrød, så det giver utroligt god mening at lave riz au lait i julen. Måske kunne man endda være frisk nok til at prøve den i stedet for den årlige ris a l’amande (ikke et ondt ord om det – jeg elsker det!).

Denne portion serverede jeg med resten af siruppen fra sommerens syltede kirsebær. Det smagte fantastisk og meget julet. Prøv også riz au lait med cognacmarinerede svesker, figner i karamel eller med frisk frugt. Eller naturel – det er også dejligt.

_1260468s

Riz au lait
6 portioner

125 g grødris
125 g rørsukker
1 stang vanilje
8½ dl sødmælk
1½ dl piskefløde

1. Kom ris og sukker i en tykbundet gryde. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom kornene og stangen i gryden. Tilsæt mælk og fløde og pisk vaniljekornene lidt ud (diverse klumper forsvinder under kogning).

2. Lad det simre ved svag varme med låget halvt på i ca. 60 min. Rør i gryden undervejs, så det ikke klumper eller brænder på. Konsistensen skal være tyndere end risengrød. Når den køler ned, tykner den, og vi vil gerne have en cremet og ikke helt stiv riz au lait. Så vær modig og stop kogningen, når grøden stadig ser ret tynd ud.

3. Fisk vaniljestangen op og hæld den varme grød i portionsglas. Dæk med plastfolie og kom i køleskabet. Serveres koldt.

1Comment

Post A Comment

  • Dea Wille
    Posted at 12:48h, 21 december Svar

    Uhh da jeg boede i Frankrig var bonne maman goute ynglings. Og riz au lait er fantastisk. Ærgerligt at bonne mamans produkter ikke kan købes i dk. Men skal i gang med denne version – helt sikkert. Saver helt de små goutes