Ristet chili relish

Ristet chili relish

Glædelig fredag eftermiddag!

Jeg har haft en bunke røde og grønne chilier og nogle røde snack-pebre liggende, som var begyndt at se lidt kedelige ud. Og nu er vi jo i september, som er lidt af en syltemåned, så jeg lavede en relish ud af de halv-rynkede pebre. Jeg har altid forskellige chili saucer i køleskabet og er nok allergladest for en god ristet og salt Sambal Oelek samt Lingham’s Chili Sauce, som er en sød og stærk. Min far laver af og til forskellige chili-sager, bl.a. chili-syltetøj som gør køkkenet totalt giftigt mens chilien står og koger, og senest er han begyndt at lave noget, hvor han salter finthakkede habanero chilier, som man så kan drysse på stort set alt og give det et hot løft, der får hårene til at rejse sig på dit hoved.

Der er mange muligheder med chili og jeg elsker stærk mad. Min relish her blev lidt en mellemting mellem en tyrkisk Ajvar, som er sådan en peberfrugt relish, og en Sambal Oelek. Brugen af snack-pebre gør den mere mild, så man ikke skal være så bange for at bruge den. 
Køkkenet blev ikke giftigt, men man skal nok ikke stikke snuden hen over gryden og indhalere, mens det står og bobler. Og husk ikke at pille dig i øjnene eller andre sarte steder (!!!), når du har haft chili på fingrene. Denne opskrift giver ca. 300 ml. relish. Spis den til en steak, i pita med falafel eller andet fyld, i en bacon-sandwich, til æg, i tacos, til skindstegt fisk og alt muligt andet.


Ristet chili relish

200 g. rød peber eller snack pebre
100 g. rød eller grøn chili
1 fed hvidløg
4 spsk. lagereddike
1 dl. vand
2 spsk. sukker
1 spsk. groft salt
2 spsk. olivenolie
1 tsk. Atamon

1. Fjern kerner og stilk fra peberfrugten. Fjern stilkene fra chilierne (men lad kernerne blive – det er der, det stærke sidder). Skær det hele i mindre stykker og hak det helt fint sammen med hvidløg – gerne i en foodprocesor.

2. Varm olien i en gryde og steg den finthakkede peber-hvidløgsblanding til det lige akkurat begynder at brune. Tilsæt de øvrige ingredienser, undtagen Atamon, og lad det stå og boble i 10 minutter til det er kogt sammen.

3. Skyl et sylteglas i vand med Atamon. Hæld relishen på glasset, lad det køle af og skrug låget på. Opbevares på køl.

7 Comments

Post A Comment

  • Brian Haahr-Nielsen
    Posted at 20:12h, 09 august Svar

    Så blev denne opskrift også prøvet af
    . Med en blanding af egen dyrkede chilier.

    Den blev fantastisk. Og godkendt sf min chili elskende søn også, kom lidt ekstra sukker og eddike i, og landede på en konsistens og smag af den klassiske søde chili man kan købe… blot meget stærkere.

    Tak for en god opskrift.

  • Paw Frost
    Posted at 20:56h, 30 september Svar

    Den er da fantastisk ☺elsker smagen da man kan ane smagegen af svitset chili/peber

  • Mads Barnkob
    Posted at 16:48h, 21 august Svar

    Jeg har brugt Hvidvins eddike og det smager også super godt.

    Alternativt har jeg også prøvet at tilsætte nogle hakkede tomater for “tynde” den lidt op i hvor stærk den er.

    • Mira Arkin
      Posted at 17:03h, 21 august Svar

      Hej Mads,
      Det lyder som en god variation 🙂

  • Mads Barnkob
    Posted at 16:46h, 21 august Svar

    Den er helt fantastisk, tak for opskriften 🙂

  • Lone
    Posted at 12:03h, 09 september Svar

    Ser lækkert ud. Hvor lang tid kan det holde sig i køleskabet ?

    • Mira Arkin
      Posted at 11:31h, 09 september Svar

      Hvis du skyller glassene i vand med Atamon, bør det kunne holde sig i et par måneder.