Rispilaf med bønner, karamelliserede løg og harissadressing

Rispilaf med bønner, karamelliserede løg og harissadressing

Fotos: Chris Tonnesen

Er I også vilde med bønner? Jeg ELSKER bønner og spiser dem på alle mulige måder. Her kommer en opskrift på rispilaf med bønner, inspireret af både lebanesisk, nordafrikansk og indisk køkken.

Hvis jeg skulle vælge én yndlingsbønne, må det være borlottibønner. Dem kender vi fra det italienske køkken, hvor de indgår i alle mulige lækre retter. For tiden elsker jeg lave lettere udsplattede borlottibønner (eller cannellini- eller butterbeans) med masser af olivenolie og rosmarin. I går spiste vi butterbeans, der var simret med et par tomater, lidt salvie, hvidløg og olivenolie med et par salsicciapøller til. Perfekt.

Men borlottibønnen er min favorit. Den har masser af smag i sig og bliver så lækkert cremet, når man koger den længe ved svag varme. Her har jeg brugt dem i en slags rispilaf, hvor langkornede basmatiris dampes med varme krydderier og blandes med store mængder bløde, karamelliserede løg. Du kan spise det som en lækker fyldig vegetarret sammen med fx. fladblød. Eller du kan snige et spejlæg ind eller lidt stegt eller grillet lammekød, hvis du vil have ekstra protein. Men der er jo masser af proteiner i bønner, så man behøver det ikke.

Det er billig, mættende og tilfredsstillende mad og jeg er pjattet med det!

Nå ja, og så bruger jeg også mungbønner her. Dem bruger de fleste af os nok ikke rigtigt. Det er sådan nogle, man bruger til at lave bønnespirer med. Men de kan også sagtens bruges i retter ligesom bønner eller ærter. De skal ikke koge ret længe, når de først er udblødt. Og de har en mere frisk og ærteæagtig smag, end de fleste andre bønner. Så i denne ret er mungbønnerne med til at give et frisk pust i alle de varme, bløde og krydrede smage, der ellers er i retten. Mungbønner kan du købe i helsekostbutikker og hos arabiske købmænd.

For en gangs skyld får I et billede af mig i mit dejlige køkken. Tak, Chris!

Rispilaf med bønner, karamelliserede løg og harrissadressing

150 g borlottibønner, udblødt i vand natten over
75 g mungbønner, udblødt i vand natten over
1 kg løg
2+2 spsk olivenolie
1 tsk korianderfrø
1 tsk hel allehånde
½ tsk hel spidskommen
salt og sort peber
1 fed hvidløg
1 tsk stødt kanel
150 g basmati ris
1 tsk groft salt
2½ dl vand

Tilbehør
Fladbrød
250 g yoghurt naturel
2-3 spsk harissa
salt
1 håndfuld bredbladet persille
1 håndfuld mynte

1. Kog borlottibønnerne i usaltet vand i ca. 1½ time ved lav varme til de er møre, men ikke udkogte. Sigt vandet fra og skyl bønnerne i koldt vand. Kog de udblødte mungbønner i usaltet vand i 10 min. Sigt dem og skyl dem i koldt vand.

2. Skræl løgene og skær dem i tynde strimler. Steg dem i 2 spsk olivenolie i en sauterpande i ca. 30 min. ved middel varme til de er bløde og brune. Krydr dem med salt og peber undervejs. Tag løgene op af panden og læg til side. Knus korianderfrø, allehånde og spidskommen i en morter. I panden du brugte til løg kommes nu resten af olien sammen med finthakket hvidløg, de knuste krydderier, kanel, ris og salt. Kværn godt med sort peber ved og steg det i 1-2 min. Kom begge slags bønner i og vand, sænk varmen og kom låg på. Lad ris og bønner simre i 15-20 min. til al væden er absorberet og risene er kogt møre. Tilsæt evt. ekstra vand undervejs, hvis der er brug for det. Bland de stegte løg i risene.

3. Rør yoghurt og harissa sammen og smag til med salt. Server bønneretten med drys af persille og mynte, harissadressing og evt. fladbrød.

No Comments

Post A Comment