Ris a l’amande – klar til julen

Ris a l’amande – klar til julen

Normalt er det min bedste, som laver ris a l’amande til os juleaften. Jeg synes hendes er den bedste ris a l’amande, men hun laver den uden opskrift, så jeg måtte finde på min egen med de forhold, jeg bedst kan lide.

Hvert år laver min bedste to skåle, som hun har med over til mine forældre juleaften. Den ene spiser vi juleaften og den anden er til dagene efter. Og Juledag plejer jeg at starte formiddagen i nattøj med en skål lækker ris a l’amande med kirsebærsauce. Meget syndigt, men det er det rigtige tidspunkt at synde på. 

Lav grøden dagen før og se mit tip for neden om hvordan du bedst skraber kornene ud af vaniljestangen. Og du skal altså bruge en rigtig vaniljestang til det her

.

Ris a l’amande til 6-8 personer

Grød
1½ dl grødris
1 knsp salt
1½ dl vand
7 dl letmælk
1 stang vanilje

2 spsk rørsukker
2½ dl piskefløde – brug økologisk, det smager bedre
75 g mandler, smuttede og hakkede

1. Start med at koge grøden. Kom ris, vand og salt i en gryde. Jeg bruger en nonstick gryde, og det gør det utroligt meget nemmere at gøre rent bagefter. Det brænder slet ikke på. Kog det op og tilsæt så mælk. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom dem i gryden sammen med stangen. Rør det ud. Det gør ikke noget, der er små klumper  af vanilje; de koger ud mens grøden koger.

2. Sænk varmen og kom låg på. Lad grøden simre i 30 minutter. Rør rundt af og til.

3. Lad grøden køle af i gryden – under låg – i 15 minutter. Fjern vaniljestangen og kom grøden over i en skål, så den kan køle helt ned. Bland rørsukkeret i. Sørg for skålen er stor nok til at du kan vende fløde og mandler i senere.

4. Lad grøden køle helt af – lav den gerne dagen før. Rør de hakkede mandler i. Pisk fløden stiv og vend den forsigtigt i grøden. Du skal gøre det forsigtigt, fordi du gerne vil beholde den luft, der er pisket i fløden. Kom ris a l’amanden i en serveringsskål – og husk en hel mandel!

Server med kirsebærsauce. Jeg bruger en utroligt god en fra Selleberg på Fyn. Den bedste kirsebærsauce, jeg har smagt. Den er også lidt dyr. Jeg køber den til 50 kr. pr. glas i Din Baghave. Men det er alle pengene værd. Se billedet forneden.

Rigtig glædelig jul 🙂

Vaniljetip

Vælg en tyk og saftig vaniljestang – der er stor forskel på smagen af de forskellige slags, men friskheden betyder også meget.
Når du skraber kornene ud af vaniljestangen, så brug bagsiden af den skarpe urtekniv, du bruger til at flække den med. Når du bruger den døve side af kniven, får du ikke skrabet for meget af fibrene med, og så får du et pænere resultat med fine sort vaniljekorn, og ikke en masse brune fiber-tråde fra vaniljebønnen

 

Vintip

Til ris a l’amande med kirsebærsauce smager en Vintage Port dejligt. Men prøv noget nyt i år: jeg har opdaget den danske kirsebærvin fra Frederiksdal, og det er altså spot-on til denne juledessert. Smagen er meget portvinsagtig, men mere frugtig og med masser af dejlig, mørk kirsebærsmag. Frederiksdal Kirsebærvin forhandles over hele landet af bl.a. Superbest, Meyers og mange andre vin- og delikatessebutikker.

ris a l'amande

 

kirsebær sauce

3 Comments

Post A Comment

  • Lone
    Posted at 23:53h, 18 december Svar

    Tog lige lidt forsmag på julen i går (sådan er det i disse komplicerede, globale, fraskilte og omdannede familier, hvor julefesten spredes over et par uger) med ris a l’amande, kirsebærsovs og mandelgave. Jeg nåede dog ikke at se din opskrift, men havde til gengæld købt Frederiksdal kirsebærvin. Den findes i to udgaver og jeg havde købt den søde. Den gik simpelthen for meget i ét med kirsebærsovsen, og jeg har svært ved at følge den begejstring, der har fulgt den nye danske kirsebærvin fra Frederiksdal. Juleaften skal vi have Vintage Port!

  • Ellen
    Posted at 17:34h, 17 december Svar

    Umm den kirsebærsovs har jeg lige købt på julemarked i Odense. Jeg var fuldstændig solgt da jeg smagte den – var bare SÅ god.

  • Pernille Lindholt
    Posted at 14:12h, 16 december Svar

    Hej Mira 🙂

    Hvornår er det lige du mener, man skal fiske vanillestangen op – der står nemlig at den både skal fiskes op, når mans tiller grøden til afkøling, og når den ER afkølet … 🙂

    God jul fra Pernille