
Restaurant Niels – ny gourmetrestaurant med både oomph og finesse
I lørdags fejrede vi min fødselsdag (41 – gisp!) på helt nye Restaurant Niels i kælderen på det nye luksushotel Nobis, som også netop er åbnet i det gamle musikkonservatorie. Der skal jeg til fest i aften, men lige nu vil jeg lige dele de meget lækre retter fra køkkenchef Jeppe Foldager (det er ham med Bocusen og Alberto K).
Først forlængede vi lige den børnefri del af vores aften ved at starte med en drink på Nimb Bar, som jo ligger lige om hjørnet fra Hotel Nobis. Der er nu også en lille bar i selve hotellet, men den besøgte vi EFTER middagen. Jeg besøger den igen i aften fordi jeg er så selvopofrende! På Nimb Bar (som simpelthen er så dejligt et sted – jeg elsker det rum!) fik jeg en lækker tea-tini – en slags martini med earl grey te. Den var så lækker og frisk. Så traskede vi ud i det våde vejr, forbi Glyptoteket og ind på smukke Hotel Nobis.
Restauranten er moderne indrettet i et stort lokale ud mod en gårdhave. Den var usynlig på denne mørke, våde oktoberaften, men indenfor var der rart at være og vi sad godt ved de lyse rå træborde, som er holdt casual uden dug men med lækre stive stofservietter. Belysningen var også rar, men gav mig lidt problemer med mit kamera i starten, indtil jeg fandt den rette lukketid. Derfor er er sjove lodrette striber på billedet lige ovenfor. Det er noget med LED belysning – don’t ask.
Alle tjenere var kvinder denne aften og alle var de super profesionelle og samtidig meget behageligt afslappede, så man følte sig rigtig godt tilpas. En dygtig balancegang, som de har helt styr på på Niels. Vi varmede op med et glas Taittinger champagne med fiiiine bobler – meget dejligt glas.
Vi startede med at dele tatarretten: skåret krondyrkølle med syltede hvide asparges, karsymayo og en skilt karsevinaigrette og små sprøde runde brød. Helt vildt fint og smukt præsenteret med plads tilat smage selve kødets fine smag og fine indspark af sødme og syre fra aspargesene.
Derefter fik vi begge torskeretten, som er den på indlæggets øverste billede. Torskefilet med et sprødt låg af helt tyndt hvedebrød, som fisken var stegt på. Min fisk kunne godt være stegt et halvt minut mindre, men til gengæld var brødlåget perfekt sprødt. Sammen med fisken var store stykker letpocherede Gillardeau østers, syltede grønne jordbær, diskrete, næsten usynlige små dutter af gelé lavet af selvsamme jordbær, bløde søde porrer og drys af porreaske og alt sammen bundet sammen af en cremet sauce af persille. Persille og østers er god kombo og retten fungerede rigtig godt. Foldager kan noget med saucer, og der var da også sauce i alle andre retter vi fik den aften.
Min næste ret var også min favorit. En konfiteret æggeblomme omkranset af vilde svampe: sort trompethat, pighat og kantarel – og med en fyldig sauce med høost og med et drys af høost ved siden af. Og så lige et drys sprødt kyllingeskind over. Det var umami med umami på. Jeg var MEGET lykkelig. Hold kæft en velsmagende ret. Vi er meget langt fra det nordiske semi-anæmiske jodsmagende køkken her. Der er godt med fond og guf i retterne – det er lige mig!
Peter fik perfekt stegte store Læsø jomfruhummerhaler, som var stegt gyldne på den ene side, men stadig var næsten rå på den anden – helt perfekt, så man både får den sødme og fedme jomfrummeren har i stegt tilstand, men stadig det blide og bløde de har som rå. Der var kraftig bisque fra skallerne til og små skåle af syltede løg med hybenrose. Mega dejligt. Og meget guf. Og det hele var så rart sammen med den 2015 Meursault fra Phillipe Chavy, vi drak til. Stadig ung og frisk, men med krop nok til retterne.
Peters hovedret var denne bøf (i lille størrelse – man kan også få den stor) med scorzonerrødder, bøgehatte og marv. Det er simpelthen noget af det bedste oksekød, jeg nogensinde har smagt! Det var ribeye og det kom fra Finland. Der var så meget smag i, men ikke på den der sødlige overhængte måde. Virkelig stor kødsmag og selvfølgelig helt perfekt stegt. Det var en absurd god bøf. Jeg kunne godt finde på at komme bare for at spise den (store) bøf. Han fik et glas heftigt rioja til, som han ikke elskede, men heller ikke hadede. Han er nok bare til lidt mere syre og garvesyre i en bøfvin.
Jeg fik meget lækre brisler til hovedret. De kom i en lille gryde, hvor de blev letrøget i et lille bål af hø. Det duftede skønt af bål og tørret græs. Brislerne lå på en gigantisk dynge blandet kål, som næsten var for meget at komme igennem. Og så selvfølgelig en lækker, sødmefuld glace over. Jeg drak et glas etna rosso til, som var en let vin med lidt pinot noir agtige evner, hvilket jo er lige præcis det man gerne vil have til sådan en gang brisler.
Nu var vi faktisk mætte og bad om at dele en æbledessert. Det var de heldigvis ligeglade med i køkkenet, for de kom med samtlige desserter og lagde på bordet som en fødselsdagsgave til mig. Det var simpelthen så sødt og flot og overdådigt og vi guffede i os – der er altid plads til dessert, lige meget hvad. Æbledesserten er den øverst til højre med æblesorbet, marengs, æblemos og makronfnulder. Nederst til højre en fin anretning med vilde blåbær, blåbærmousse, fåremælkesorbet og dulce de leche af fåremælk. Nederst til venstre den fineste lille tærte med rå og syltede blommer og en is til, som jeg lige nu simpelthen har glemt hvad var. Og så et udvalg af is og sorbeter – den i midten med chokoladesauce over. Jeg kan afsløre, at gryden med chokoladesauce fik lov at stå ved bordet og jeg tog ekstra flere gange, fordi jeg er en gris. Chokoladeisen var meget rig på chokolade og smagte af at der var brugt virkelig overlegen chokolade til formålet – også chokoladesaucen.
Sikke en dejlig middag – jeg er vild med Foldagers mad og alle de mange fine små detaljer. Det er svært helt at karakterisere køkkenet – mange retter ligner noget midt mellem bistro og gourmet, men detaljeniveauet er klart på gourmetniveau. Der er stort arbejde bag hver eneste ret med små dutter af puréer, emulsioner og gelér og drys og hvad har du. Meget fint og dejligt køkken med store smage, proteiner og veldyrkede lokale sæsongrøntsager og fouragerede svampe og bær. Godt gået.
No Comments