Ramsløg på 2 måder – forår i byen

Ramsløg på 2 måder – forår i byen

Så er ramsløgene i fuld vigør over hele landet. Det er bare med at komme ud og fange dem. Jeg forsøgte selv at finde ramsløg, da jeg i påsken var på besøg hos mine forældre i Nordjylland, men i Skalskoven i Nibe var ramsløgene stadig kun små spirer på det tidspunkt. Ramsløg ligner lidt tynde tulipanblade og smager af hvidløg, når du spiser dem råt. De kan også tilberedes lidt som spinat, men så mister de deres hvidløgssmag. Finder du ramsløg i skovbunden, så tjek om de dufter af hvidløg – ellers er det noget andet en ramsløg.

Nu er jeg et by-menneske, forstået på den måde, at jeg føler mig tilpas i byen og måske en anelse akavet (læs: totalt lam) i naturen. Dette hænger også sammen med, at jeg er virkelig dårlig til at gå i praktiske sko – jeg kan næsten ikke få mig til at købe dem. Heldigvis har Irma sørget for by-folket, og således købte jeg en bakke friske ramsløg i min lokale Irma.
Ja, alle I vinder-typer der bor i nedlagte landbrug og selv dyrker jeres grøntsager, bare grin af mig. Men jeg er lykkelig over at kunne gå ned i mit supermarked og købe sæsonvarer, så jeg ikke går glip af det, fordi der er for langt til skoven.

Ramsløgspesto
1 stor håndfuld ramsløg
30 valnøddekerner
30 friskrevet parmesan
½ dl. olivenolie
Salt og peber
Evt. lidt vand

Vask og tør ramsløgene og blend dem med en stavblender sammen med valnødder, parmesan og olivenolie. Smag til med salt og friskkværnet peber. Hvis den er for tyk tilsættes lidt vand og evt. mere olie.

Brug pestoen som du vil bruge en basilikumpesto: til pasta, i sandwiches, til crostini eller dryp den over en pizza med frisk tomat, courgette og bøffelmozzarella.

Ramsløg “guacamole”
3 avocadoer – gerne Hass, som er de sorte nobrede med meget fyldig smag
Saften af ½ lime
10-15 blade ramsløg
Salt

Del avocadoerne, fjern stenen og pil skallen af. Skær avocadokøddet i tern, kom i en skål og dryp limejuice over med det samme, så avocadoen ikke misfarves af ilt.
Vask og tør ramsløgene og hak dem. Vend med avocadotern og smag til med salt.
Spis med brød, til salat, i wraps og tacos eller som tilbehør til et stykke fisk eller kød.

6 Comments

Post A Comment

 • Lone Malmborg
  Posted at 00:38h, 11 maj Svar

  Tak Mira … der var jo lige ramsløgspestoen til min fusion af nordisk og italiensk. Det lyder supergodt – håber ramsløgssæsonen varer lidt endnu. Måske det er en af de få glæder vi har af det kolde vejr 😉

 • Miras Madblog » Spaghetti med ramsløgspesto
  Posted at 18:06h, 05 maj Svar

  […] er min all time favorite pasta, og forleden lavede jeg igen min ramsløgspesto, dampede et bundt asparges og en håndfuld bønner og vendte det med min yndlingsspaghetti fra De […]

 • Marianne Kirstine Lytorp
  Posted at 19:47h, 30 april Svar

  Hej Mira

  Skal helt sikkert prøve de to opskrifter, har planterne i skoven lige ved. Tror du, at man kan spise blomsterne også, måske i en salat? Ja okay ku’ jo bare prøve 😉

  Tak for en super inspirerende blog.

  Mange hilsner Marianne

  • Mira Haaning Arkin
   Posted at 10:38h, 02 maj Svar

   Hej Marianne

   Du kan sagtens spise blomsterne både i salat og andre steder. De har også den fine hvidløgssmag, som bladene har, og så er de så smukke. Jeg har fået dem på Christophe Dufaus 1-stjernede restaurant i Sydfrankrig, Les Bacchanales, hvor de blev brugt til pynt i en fin fiskeforret med andre blomster og urter på, så der er flere der har opdaget de fine blomster 🙂
   http://www.lesbacchanales.com/

   Kærlig hilsen
   Mira

 • Ole Haubjerg
  Posted at 17:09h, 26 april Svar

  Det er simpelthen den største glæde at have en kæmpe bunke ramsløg med hjem fra løbeturen i Risskov i Århus. Høsten blev brugt til en omgang ramsløgspesto, og det fungerer fuldstændig sublimt! Da jeg smagte den til (første gang jeg smager ramsløg) synes jeg dog der var en del bitterhed i det første indtryk. Det kan nemt justeres med halvdelen mandler i stedet for valnødder! Måske også fordi der ikke var flere valnødder i skabet.
  Tak for en rigtig fin blog i øvrigt

  Mvh. Ole Haubjerg

 • Trine
  Posted at 12:29h, 24 april Svar

  Kære Mira,

  Jeg har netop været i ønskebrønden Irma og købte ramsløg fordi de så så lækre ud, men måtte med skam erkende at mit madlavnings-repertoire ikke lige rakte dertil! Så tak for de fine opskrifter:-)

  De bedste forårshilsner!