Ramsløgsmayonnaise
Det er højsæson for ramsløg, så i dag får I min bedste opskrift på lækker ramsløgsmayonnaise, der får den smukkeste grønne farve.
For os der elsker smagen af løg og hvidløg, så er det bare med at gå amok i de grønne blade, der pibler frem af skovbunden lige nu.
Jeg tror også, vi går så meget bananas over ramsløg, fordi det er noget af de allerførste, der er i sæson i Danmark efter den lange vinter. Ramsløg og stenbiderrogn. Så efter en lang kold vintersæson, er det bare så opløftende at gå på jagt i skoven efter ramsløg og mærke, at foråret er her. Og så kan det godt være at det sneede og var irriterende i går, men det ER forår og det skal nok gå det hele.
Det første år, vi var flyttet her til Holte, skulle jeg lige finde ud af, hvor jeg kunne finde ramsløgene. Vi har heldigvis masser af skove overalt her i området og det tog ikke lang tid at finde frem til flere gode steder. Forleden tog jeg mine drenge med i skoven for at gå på ramsløgsjagt. De syntes det var ekstra sjovt at være i skoven, når man skulle lede efter noget. Vi fandt ramsløgene og børnene hjalp med at plukke dem (i 1 minut) og tonsede så ellers rundt og råbte og havde en fest, mens jeg fyldte en lille pose.
Du behøver ikke mere end en stor håndfuld for at lave min opskrift på ramsløgsmayonnaise. Jeg synes altid, man ender med at plukke flere ramsløg, end man har brug for. De holder sig nu godt i køleskabet. Jeg plejer at vaske og tørre dem (jeg bruger en salatslynge – totalt uundværligt redskab i køkkenet) og gemme dem i en pose i køleskabet, hvor de holder sig i over en uge, hvis der er godt koldt i dit køleskab. Du kan også lave dem til pesto og så fryse pestoen.
Udover ramsløgsmayonnaise og ramsløgspesto, så brug ramsløgene hakket som krydderurt – fx. i frikadeller, hakkebøffer, kofte, pastasaucer, falafler, hummus, alle mulige dressinger og dip. Du kan også komme en håndfuld i en kartoffelsuppe og blende den og så slukke for varmen, så du bevarer lidt af den gode ramsløgssmag. Løgsmagen forsvinder ved tilberedning, så der er mest smag i de rå ramsløg.
Det kan du bruge ramsløg til
Senere på foråret laver ramsløgene blomster. Du kan plukke blomsterknopperne inden de springer ud og sylte eller fermentere dem. De kan bruges til patéer, i dressinger og andre steder, hvor du ville bruge fx. cornichoner. Når de så springer ud, kan du også bruge selve de hvide blomster som utroligt nydelig og delikat pynt på retter. Blomsterne har også den der fine hvidløgssmag. Og endelig, når ramsløgene er afblomstret, kommer der små bær. Dem kan du også plukke og sylte eller fermentere til det, man kalder ramsløgskapers. Tænk så meget forskelligt, man kan få ud af sådan en undseelig plante i skovbunden!
Ramsløgsmayonnaise bruger jeg til alt muligt. Den smager sindssygt godt på en æggemad, en tomatmad, på varmrøget laks eller en kartoffelmad. Du kan bruge den som base til salatdressing – evt. rørt med creme fraiche eller yoghurt. Det er også lækkert i en slags caesarsalat.
Jeg brugte den også som bund under kogte gule beder, der var marineret i olivenolie og hvid balsamico og med drys af hvidløgsbrødkrummer over. Og jeg har brugt den som topping på et stykke bagt torsk.
Lav et glas og hav det stående i køleskabet. Det holder sig fint i 1-2 uger og så kan du prøve dig frem med forskellige retter.
Ramsløgsmayonnaise
1 stor håndfuld ramsløg, vaskede og tørrede
2 dl vindruekerneolie
1 æggeblomme
1 stor tsk dijonsennep
1-2 spsk hvidvinseddike
½ tsk sukker
salt og sort peber
Blend ramsløg og olie til det er helt finkornet. Du behøver ikke sigte det.
Kom æggeblomme og sennep i en skål og rør det sammen med 1 spsk eddike og sukker. Hæld den grønne olie i lidt ad gangen, mens du rører. Fortsæt til du har brugt al olien og mayonnaisen er tyknet. Smag til med salt og peber. Kom evt. mere eddike i – jeg kan godt lide mayonnaisen er lidt syrlig. Kom mayonnaisen i et glas og opbevar den i køleskabet.
No Comments