Radisesalat – perfekt til påskebordet
Vi er stadig på påskeferie i Nordjylland. I går havde vi besøg af min fars gode ven, og jeg stod for middagen. Vi fik først det, der nok bliver årets sidste stenbiderrogn, serveret helt klassisk med creme fraiche og purløg fra haven. Bagefter en vidunderlig kamsteg af Duroc-gris, som mine forældre køber fra Søgaards Gårdbutik. Det er noget af det mest velsmagende svinekød, jeg har fået, og de er simpelthen så søde på gården. Vi har været der før og vise Otto køer og heste, så den lille storbydreng kunne møde dyrene i virkeligheden. Jeg lavede grisen italianostyle med citron, hvidløg og rosmarin mellem sværene – se min opskrift på det her. Rosmarinen har mine forældre haft med hjem fra deres nylige besøg i vores hus i Sydfrankrig.
Til grisen lavede jeg gratinerede courgetter. Det må jeg få lavet en opskrift på ved lejlighed – det var super dejligt. Jeg skar courgetterne i skiver og lavede en rasp af brød, smør, hvidløg, parmesan og basilikum, som jeg kom over grøntsagerne, der så fik en halv time i ovnen. Til dessert lavede min mor kompot af de første rabarber fra haven og jeg lavede vaniljeis. Mega godt!
I dag har vi benyttet os af mormorservice på Otto og har sovet længe. Jeg har lige været et smut i byens genbrugsbutik, hvor jeg fandt seks fine Holmegaard isskåle til ingen penge, så jeg er ret tilfreds med mig selv (jeg elsker genbrugsbutikker i provinsen!). Nu sover Otto til middag og Peter og min far er taget ud for at prøve at fange hornfisk. Det giver mig tid til at blogge – hyggeligt. Og så håber jeg, vi skal spise hornfisk i aften…
Men tilbage til den fine salat på billedet. Mange af jer skal sikkert holde påskefrokost. Jeg kom lige i tanker om denne salat, som jeg lavede til Gastro sidste år. Den er perfekt på et påskebord med forårssmag fra ærteskud og radiser. Radiseblade kan sagtens spises, hvis du finder radiser med frisk top på. De har en dejlig, pebret smag.
God påske til alle!
Radisesalat med ærteskud, rugbrød og ost
2 bundter radiser med pæne blade
100 g rugbrød
20 g smør
1 bundt ærteskud
40 g tør, salt ost, feks Thybo eller Vesterhavsost
1 spsk grov sennep
3 spsk koldpresset rapsolie
1 spsk æblecidereddike
1 tsk sukker
salt og sort peber
1. Vask og tør radiser og blade grundigt. Pluk bladene af og læg dem til side. Skær radiserne i tynde skiver – brug et mandolinjern – og kom dem i iskoldt vand, indtil de skal bruges.
2. Smuldr rugbrødet og steg det sprødt i en pande med smør. Krydr med lidt salt og lad det køle af på en tallerken med køkkenrulle.
3. Brug en kartoffelskræller til at lave spåner af ost. Tag radiserne op af vandet og tør dem. Vend dem sammen med ærteskud, radiseblade, rugbrødssmulder og ost. Rør en dressing sammen af sennep, rapsolie, æblecidereddike, sukker, salt og peber og vend i salaten.
No Comments