Rabarberkompot for dummies og honning-havre crunch

Rabarberkompot for dummies og honning-havre crunch

I min madnørdetheds spæde ungdom – da jeg studerede i Århus og havde mit helt eget køkken for første gang – var der nogle klassikere, jeg prøvede af.  En af disse ting var rabarberkompot. En anden var béarnaise sauce, som jeg fuckede op de første 3 gange, jeg forsøgte at lave det. Og hvor det faktisk alle tre gange gik ud over min gode ven Kasper (undskyld Kasper – jeg skylder dig 3 liter béarnaise). Den stakkels mand. Mere om béarnaisen en anden gang (faktisk vil jeg gerne love, at jeg skriver om at lave béarnaise en anden gang, så I slipper for at begå mine fejl).

Sukkerlage og kartoffelmels-helvedet

De første gange jeg lavede rabarberkompot var det meget omstændeligt. Noget med at blanchere rabarberstykkerne i sukkerlage stille og roligt. Fiske dem op og lægge dem til side. Koge sukkerlagen ind til en pink sirup. Evt. jævne med kartoffelmel. MEGET besværligt. Altså det smagte selvfølgelig godt, men det var noget mas. Jeg prøvede også at bakse det hele sammen i en gryde, men så blev rabarberne altid for udkogte og splattede. Jeg synes man skal kunne se de enkelte stykker rabarber. Det skal ikke være en grød.

Verdens nemmeste kompot

Nu laver jeg kun rabarberkompot på éen måde. Verdens nemmeste: Fyr snittede rabarber i et ovnfast fad. Hæld sukker over. En vaniljestang. Blande med fingrene. Ind i ovnen i 20 minutter. Færdig.

Og imens kan man lave vidunderlige, crunchy havregryn og hasselnødder med honning, som man kan spise til rabarberne.
Ja ja, du sidder nok der og tænker, hvorfor i al verden havde hun dog gang i alt det besvær med kartoffelmel og sukkerlage?! Men det havde jeg altså, indtil jeg fik afprøvet den anden måde. You live, you learn.

Jeg kan godt lide at servere rabarberkompot med en klat rørt græsk yoghurt eller creme fraiche og med honning-havre crunch på toppen*.

Til 1 kg. rabarber skal du bruge
500 g. sukker – gerne rørsukker
1 stang vanilje

1. Rens rabarberne og skær dem i stykker på ca. 5 cm. Hæld dem i en ovnfast fad.

2. Flæk en stang vanilje og skrab kornene ud. Kornene smuldres ud i sukkeret og blandes med rabarberne. Læg den tomme stang ved.

3. Sæt i en 200 gr. varm ovn og bag i 20 minutter (ikke noget med sølvpapir over her, vi vil ikke have for mege væske, så det er fint det kan dampe lidt af). Køl af inden servering.

Honning-havre crunch

3 dl. grovvalsede havregryn (de har mere struktur og bid end finvalsede)
100 g. hasselnøddekerner
4 spsk. honning (vælg den du bedst kan lide)

1. Smelt honningen i en pande.

2. Tilsæt havregryn og nødder og bland sammen med honningen.

3. Rist stille og roligt i omkring 5 minutter eller til havregrynene begynder at blive gyldne. Flyt rundt på det imens med en ske eller træspatel. De må ikke brænde på.

4. Hæld det over i en lufttæt beholder og lad køle af. Læg først låg på, når crunchen er kold. Kan holde sig i flere dage.

*Bonus-info: Jeg elsker også at spise koldskål med lidt rabarberkompot i. Eller lav en lynhurtig trifli med ladyfinger lagt i lag med rabarberkompot og med flødeskum og knuste makroner på toppen. Eller på vaniljeis.

5 Comments

Post A Comment

 • Therese
  Posted at 20:23h, 25 juni Svar

  Det glæder jeg mig til at læse om, altså dine bearnaise fuckups og tricks 🙂

 • foodfanatic
  Posted at 01:57h, 24 juni Svar

  Kære Mira
  Lækre, lækre billeder. Stor ros til din kæreste fra mig (og til dig for den lækre mad).
  Kh Nadia

 • jegelskermad
  Posted at 19:46h, 22 juni Svar

  Hej Mira
  Wow hvilken fin side du har her:-) Og sikke en lækker opskrift på rabarberkompot – den må jeg vist hellere få afprøvet en dag med lidt ekstra rabarber til overs.

  Sidder og beundrer dine billeder og tænker på, om du mon selv tager dine billeder? Og har du mon nogle tips til alternative lyskilder?

  Katrine/jegelskermad.dk

  • Mira Haaning Arkin
   Posted at 09:21h, 23 juni Svar

   Hej Katrine
   Tak for din søde kommentar.

   Det er mest min kæreste Peter, der tager billederne. Nogle gange gør jeg også selv. Han bruger et meget lysfølsomt Nikon kamera, og vi tager helt klart de bedste billeder i dagslys, så sommersæsonen er min favorit, pga. de lyse aftener. I vinters satte vi tallerknen under en alm. lampe (ikke halogen, men noget der gav diffust lys), hvilket hjalp lidt. Efterfølgende kan man så farvejustere for at nedtone evt. gult lys.
   Jeg kan se, du deltager i Madbloggersymposium. Jeg mener der kommer et indlæg om madfotografering der. Det tror jeg bliver spændende!
   Vi ses der.

   KH. Mira

  • Mira Haaning Arkin
   Posted at 09:26h, 23 juni Svar

   Hej igen Katrine

   PS. Kameraet hedder Nikon D90 med en 35mm f/1.8G AF-S DX linse.