Rabarber galette og min sejr over mørdejs-fatigue

Rabarber galette og min sejr over mørdejs-fatigue

Jeg har tidligere haft en lille aversion mod at bruge mørdej. Selv om jeg laver så meget mad, som jeg gør, har mørdej været sådan noget, som jeg sjældent orkede. Og derfor har jeg nok ikke lavet helt så mange tærter, som måske havde været klædeligt for sådan en mad-nørd som mig. Men nu er jeg ved at komme mig over min mørdejs-fatigue. For det er jo overhovedet ikke besværligt. Faktisk er det noget af det nemmeste overhovedet. Man kan endda gøre det med de bare næver! Det tager 5 minutter at samle en mørdej. Mens den sætter sig i køleskabet ordner man sit fyld. Eller man kan lave mørdejen dagen før (eller 2 dage før – eller fryse den og tø den langsomt op i køleskabet inden brug) og så rulle den ud, når man er klar.

En galette er en simpel og rustik form for tærte, hvor man ikke bruger en tærteform, men i stedet bare folder dejens kant op omkring fyldet. Du kan variere fyldet i det uendelige. Prøv også med æbler og kanel, fersken, blåbær eller en salt version med stegte svampe og ost .

 

Rabarber galette

Mørdej
85 g. koldt smør i tern
175 g. hvedemel
1 spsk. + 1 tsk .rørsukker
Ca. 5 spsk. koldt vand

Fyld
600 g. rabarber
1 spsk. Maizena
½ stang vanilje
2 spsk. + 100 g. rørsukker
2 spsk. mandelmel*
1 spsk . mel

1. Lav dejen først. Bland mel og 1 spsk. rørsukker. Fordel smørret hurtigt i melet med fingrene eller en “pastry-cutter” indtil de største smørklumper er på størrelse med ærter. Saml dejen med koldt vand – lidt ad gangen. Pres dejen sammen uden at ælte den. Pak den ind i plastfolie og stil i køleskabet i mindst 30 minutter inden den rulles ud. Læs mere om mørdej og pastry cutters i mit indlæg om apple pie.

2. Rens rabarberne og skær dem i stykker. Vend dem med Maizena, kornene fra vaniljestangen og 100 g. rørsukker.

3. Bland mandelmel med mel og 2 spsk. rørsukker.

4. Tag dejen ud af køleskabet. Drys bordpladen godt med mel og rul dejen ud til en tykkelse på ca. 4 mm. Skær en cirkel med en diameter på 30 cm. Kassér den overskydende dej. Pas på der ikke er huller eller revner i dejen – hvis der er hul i, vil rabarbersaften løbe ud under bagning. Du kan lappe eventuelle huller med ekstra dej. Læg dejcirklen over på en bageplade med bagepapir på.

5. Fordel mandel-blandingen i et lag på dejen; lad en kant på ca. 7 cm. være fri hele vejen rundt.

6. Læg så rabarberne ovenpå og fordel dem i et jævnt lag; kanten skal stadig være fri. Fold kanten forsigtigt op omkring fyldet. Niv dejen sammen i “lægge” hele vejen rundt (se billedet øverst). Igen: pas på huller og revner! Hvis det ikke vil hænge sammen, fugtes dejen med lidt vand.

7. Pensl kanten af dejen med vand og drys med 1 tsk. rørsukker. Bag ved 200 gr. i ca. 45 minutter, indtil dejen er sprød og gylden og rabarberne er møre.

Lad kagen køle lidt af inden den spises med crème fraiche, vaniljeis eller flødeskum.

*Hvis du ikke kan skaffe mandelmel, kan du lave det selv ved at male hele mandler i en foodprocessor. Du behøver ikke smutte dem først.

No Comments

Post A Comment