Rabarber crumble

Rabarber crumble

rabarber crumble

Jeg købte et smukt bundt rabarber forleden nede i den dejlige grønthandler Din Baghave.

Jeg synes slet ikke, jeg har spist nok rabarber i år, og de er bedst i starten af sæsonen (de udvikler mere oxalsyre i løbet af sæsonen), så det er med at få spist en masse.

rabarber

Samtidig havde jeg travlt i køkkenet (det var i onsdags), for jeg skulle forberede mad til foto-shoot hos fotografen til Alt for damerne dagen efter, så der var gang i rigtig mange ting i køkkenet. Derfor skulle det være noget nemt med rabarberne, og hvis noget er nemt, så er det en crumble.

Der findes et utalt af crumble variationer. Jeg plejer at lave en med en meget crunchy topping i. Denne gang lavede jeg en anderledes version, som faktisk er en cobbler. I en cobbler er dejen over frugten lavet med æg og den er mere dej-agtig og sammenhængende. Faktisk minder en cobbler dej meget om den dej man laver scones af. Der er f.eks. æg og bagepulver i, hvilket der normalt ikke er en crumble. Jeg kom havregryn i, fordi jeg stadig gerne vil have noget struktur i, og fordi jeg elsker smagen af ristet havre.

Det tog ingen tid at lave, og den smagte super dejligt. Her er min opskrift:

Rabarber crumble (eller cobbler)

700 g rabarber (eller et godt bundt)
350 g rørsukker
½ stang vanilje
2 spsk maizena (for at tykne saften fra rabarberne)

Dej:
150 g hvedemel
40 g grovvalsede havregryn
3 spsk rørsukker
1 tsk bagepulver
50 g koldt smør
1 æg
½ dl mælk

1 Varm ovnen op til 180 g. Rens rabarberne og skær dem ud i aflange stykker på skrå. Jeg kan godt lide lidt større stykker, så der er struktur på efter de er bagt. Kom dem i en skål og vend med sukker og maizena. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud med en kniv og kom kornene og stangen i rabarberne. Brug fingrene til at nulre vaniljen ud og fordele det i rabarberne.

2  Bland i en anden skål mel, havregryn, sukker og bagepulver. Skær smørret i terne og smuldr det ud i dejen med fingrene. Pisk æg og mælk sammen i en kop og rør det ud i dejen. Saml den og ælt den hurtigt sammen. Dejen er som en våd scone-dej. Den skal være klistret.

3 Kom rabarberne i et ovnfast fad. Jeg bruger altid en glasskål jeg har købt en gang i Ikea, som jeg bruger til stort set alle mine crumbles og til shepherds pie. Fordel frugten i et jævn lag og plop dejen i klumper hen over så du får en bulet (cobbled) overflade. Bag crumblen i ovnen i 30-40 minutter til frugten er blød, sukkeret er opløst (det kan man se – er krystallerne væk?) og dejen er gylden. Tag den ud og lad den køle lidt af inden den spises med creme fraiche, flødeskum eller en klat vaniljeis.

 

rabarber crumble

Rabarber vendes med sukker, maizena og vanilje.

rabarber crumble

Crumblen inden den kommer i ovnen

rabarber crumble

Den færdige crumble – uhmm! Jeg tror lige, jeg lister ud og ser, om der er noget tilbage…

 

4 Comments

Post A Comment

 • Jonas
  Posted at 15:08h, 27 maj Svar

  Hej Mira,
  Hvorfra ved du at rabarberne udvikler mere oxalsyre sidst på sæsonen?

  Venligst,
  Jonas

  • Mira Arkin
   Posted at 15:52h, 27 maj Svar

   Hej Jonas

   Det er ikke noget jeg har videnskabeligt belæg for, men min erfaring siger mig, at rabarberne sidst på sæsonen har mere af den der oxalsyre-kradshed og mindre sødme. Så vidt jeg ved, udvikles oxalsyren i bladene, så jeg tænker det kan hænge sammen med, om rabarberne har stået længe og er blevet meget store i bladfanget, hvor der så udvikles meget af syren? Der er nok også forskel fra sort til sort.