Rå aspargessalat med nøddevinaigrette og sprød parmaskinke
Jeg købte mig nogle flotte danske asparges til denne skønne, sprøde salat, som jeg serverede som forret til en middag forrige weekend. Der er altså en grund til, at danske asparges koster mere end dem fra Chile og Peru. De smager utroligt meget bedre! De er friskere, sprødere, smager ikke bittert, men derimod lidt hen ad ærter og de er ofte lækre og tykke.
Jeg brugte aspargesene (hedder det virkelig det i flertal? – det lyder mærkeligt) rå, så for at der ikke skulle være alt for meget tyggearbejde, brugte jeg en tyndskræller til at lave tynde bånd af dem. Det blev rigtigt fint. Og så havde jeg nogle virkelig gode ristede hasselnødder fra Piemonte (stedet, hvor hasselnødder gror), som jeg brugte i en fyldig vinaigrette. Jeg jazzede det hele lidt op med sprød parmaskinke, og så for lige at gøre lidt ekstra, lavede jeg også en persillepure, som jeg smurte på tværs af tallerkenen, inden salaten kom på. Det så fint ud.
Prøv selv og hvis du vil, kan du sagtens undlade nogle af elementerne fra salaten eller tilføje andre. Men konceptet med rå, tynde bånd af grønne, danske asparges, det spiller!
Rå aspargessalat med nøddevinaigrette og parmaskinke
Til 4 personer som forret
Persillecreme
1 lille bundt kruspersille
½ skive hvidt daggammelt brød
½ dl olivenolie
citronsaft – 1-2 spsk.
salt og sort peber
evt lidt vand
Blend alle ingredienser sammen til en grøn creme. Smag til om der mangler salt eller syrlighed. Hvis massen er for tyk til at køre rundt i blenderen/foodprocessoren, kan du tilsætte lidt vand (eller hønsefond).
Dressing
½ dl olivenolie
2-3 spsk hvid balsamico
2 tsk dijonsennep
50 g ristede hasselnødder (du kan riste dem selv i ovnen, 8 min. ved 200 gr.)
½ tsk sukker
salt og sort peber
Blend alle ingredienserne sammen. Hasselnødderne skal hakkes med, så de giver struktur til dressingen, men uden at de bliver helt finthakkede. Smag dressingen til for salt og syre.
Salat
1 tykt bundt grønne asparges
½ frillice salat
6 skiver parmaskine
1. Vask aspargesene grundigt – der kan være sand især i hovederne. Brug en tyndskræller til at skrælle tynde skiver af aspargesene – det fungerer nemmest, hvis du lægger hver asparges på et skærebræt og holder fast i bunden mens du skræller væk op mod hovedet. Vask og tør salaten og pluk den i mindre stykker. Kom salat og asparges i en skål.
2. Fordel parmaskinen på en bageplade med bagepapir. Rist skinken sprød i ovnen i 8-10 min. ved 200 gr. Tag skinken ud og lad den køle lidt af.
3. Vend dressingen i salaten. Brug en kagespatel eller en ske til at smøre en bred stribe persillecreme på tværs af de tallerkener, du vil servere salaten på. Kom salaten på og bræk til sidst parmaskinen i stykker henover salaten.
Maria
Posted at 10:17h, 05 juniJeg har ledt og ledt men kan IKKE få danske asparges nogle steder? Både i de mange supermarkeder jeg har været i og hos mine grønthandlere har de kun de udenlandske.
Mira Arkin
Posted at 13:25h, 05 juniDet var ærgerligt. De tyske kan også være ret gode.
Berit
Posted at 12:57h, 13 juniHej Maria.
Hvis du bor i Københavns området så forhandler C.O.Torveplads i Torvehallerne danske asparges fra Søren Wiuff. Og de smager saftigt og sprøde ;O)
Marre
Posted at 13:10h, 04 juniHej,jeg ved jeg har spurgt dig tidliger om du kan vise hvoedan du lave bearnaise sauce:)))
Merete Dueholm
Posted at 09:29h, 04 juniNej, hvor ser det bare super lækkert ud! Skal bestemt prøves her i sæsonen..