Røget makrel med fennikel, citronmayo og sprødt brød
Mine forældre bor tæt på et lokal røgeri i Nibe i Nordjylland (Kildens Røgeri), hvor man kan købe rigtig god fisk til nogle priser, der er helt utroligt lave i forhold til de eksorbitante priser, man betaler for fisk her i København. Jeg kan næsten begynde at græde over de lave priser hos sådan en nordjysk fiskebutik – jeg ville helt sikkert spise fisk oftere, hvis ikke det kostede lige så meget som oksemørbrad. Og det latterlige er jo, at vi betaler dobbelt pris (nogle gange mere) her i København, og får til gengæld fisk, der er mindre frisk, pga. transporttiden fra Hanstholm eller hvor fisken nu kommer ind i Nordjylland. Øv altså.
Så jer, der bor i det nordjyske, I skal glæde jer over den billige og friske fisk! Og til alle: husk for guds skyld at købe ind hos den lokale fiskehandler, så det ikke ender med, at vi kun kan købe fisk i supermarkedet, hvilket samtidigt vil betyde, at alt andet end laks, torsk og rødspætte vil være umuligt at opdrive. STØT DE SMÅ BUTIKKER!!
Sidst mine forældre var på besøg hos mig, havde de været så søde at tage en dejlig røget makrel med fra den lokale butik, og jeg lavede denne ret ud af den. Jeg synes det er en ret, der ser ret glamourøs ud og den er meget let at lave. Måske kan den bruges som forret nytårsaften…
Røget makrel med fennikel og citronmayonnaise, 4 pers.
1 røget makrel
1 halv stor fennikel
8 tynde skiver flutes, eller 2-3 tynde skiver alm. brød
Olie til pensling af brød og fennikel
Purløg og brøndkarse til pynt
Citronmayonnaise
1 æggeblomme
Saft og skal af ½ citron (ikke-overfladebehandlet)
1 dl. olivenolie
Salt og hvid peber
Først klargøres fisken. Træk skindet af og skrab det fedtlag, der ligger under skindet, væk med en kniv. Bræk forsigtigt fiskestykkerne fri fra benet og kassér skroget.
Skær fenniklen i skiver, der pensles med olie og grilles på en grillpande på hver side, til der kommer striber og fenniklen bliver blød. Krydr med salt og læg til side.
Pensl de tynde skiver brød med olie og læg dem på bagepapir på en rist. Drys med salt og bag 4-5 minutter i ovnen ved 180 gr. til de er gyldne og sprøde. Bræk dem i mindre stykker.
Til mayonnaisen skal du sørge for, at ingredienserne har stuetemperatur inden du rører dem sammen. Dette mindsker risikoen for, at mayonnaisen skiller. Rør æggeblomme sammen med saft og skal af citron. Tilsæt under piskning olivenolien langsomt og sørg for at olien hele tiden indkorporeres i ægget, før du tilsætter mere. Når al olien er tilsat bør du have en tyk, cremet mayonnaise. Smag til med salt og hvid peber.
Anretning
Læg først den grillede fennikel på tallerknen. Derefter stykker af makrel og sprødt brød. Dryp med citronmayo og pynt med brøndkarse og hakket purløg.
Anne
Posted at 13:42h, 31 decemberDet ser super lækkert ud, Mira! Godt nytår 🙂