Quiche med fennikel, bacon og Vesterhavsost
Vi er taget på påskeferie hos mine forældre i Nordjylland og har leget hus. Det er fedt med så meget plads og en have, når vi er vant til at bo i lejlighed. Vi hygger med provinslivet; en tur i Brugsen, hvor man møder folk man kender, en snak med naboen, en kop kaffe i solen på bænken foran huset mens Otto leger med en dynge sand. Og så er mine forældres køkken et dejligt sted at lave mad, så det gør jeg selvfølgelig også.
I går var min bedstemor på besøg til frokost, så om formiddagen biksede jeg lige en quiche sammen af det, vi havde i forvejen. Det blev til fennikel, løg, tørsaltet bacon og Vesterhavsost, og det var rigtig vellykket.
Jeg havde faktisk også lidt tømmermænd, så bacon var lige i øjet. Aftenen før havde vi nemlig besøg af en kær gammel veninde, som havde sin nye kæreste med. Jeg lavede hapsere med grillet hvid Castello og bagte tomater og derefter en oksetyndsteg (som jeg kom til at stege for længe – fordømte stegetermometer (der måler forkert!) med hjemmerørt béarnaise og ovnristede kartofler. Og så lige hjemmelavet chokoladeis til dessert. Og en helvedes masse vin). Nå. Men tilbage til quichen og bedste.
Jeg har en fast mørdejsopskrift, jeg altid bruger, men i går kom jeg en smule rugmel i dejen, dels fordi jeg fandt det i skuffen, dels fordi det ville give mere smag til dejen. Og det gjorde det. Dejen smagte virkelig af noget, men til gengæld bliver den sværere at arbejde med, så pas på med at bruge for meget.
Quiche med fennikel, bacon og Vesterhavsost
4-6 personer
Mørdej
210 g hvedemel
50 g rugmel eller andet fuldkornsmel
110 g koldt smør
½ tsk salt (jeg brugte flagesalt)
lidt koldt vand til at samle dejen, ca ½ dl
Fyld
150 g bacon i tern
1 medium løg
1 lille eller 1 halv stor fennikel
1-2 kviste timian
sort peber
75 g Vesterhavsost eller gruyère, emmentaler eller noget andet
3 store æg
1½ dl crème fraiche
1½ dl piskefløde (eller kaffefløde eller mælk)
salt
1. Kom begge slags mel, smør i tern og salt i en foodprocessor og hak det til det ligner grov rasp. Brug lidt vand ad gangen til at samle dejen. Den skal bare samles, ikke æltes. Form den til en flad disk, pak den ind i plastikfolie og læg den i køleskabet i 30 minutter. Rul dejen ud og kom den i en tærteform. Jeg brugte en springform på ca. 22 cm. Skær kanten til med en kniv. Hvis du oplever at dejen er svær at rulle ud, kan du lappe den og presse dejstykker sammen nede i formen – det måtte jeg gøre pga. rugmelet.
2. Steg bacon i en tør pande og skær imens løg og fennikel i tynde strimler. Når baconen begynder at tage farve, tilsættes løg og fennikel sammen med timian. Steg videre i 5 minutter til grøntsagerne begynder at falde sammen. Smag til med sort peber og lidt salt (husk at bacon er salt i forvejen). Kom fyldet i tærteformen. Skær osten i tern og fordel over fyldet.
3. I en skål piskes æg sammen med créme fraiche og fløde. Krydr med salt og peber. Hæld æggeblandingen over tærtefyldet. Bag tærten ved 180 gr. i ca. 30 min. til æggemassen er fast og tærten er flot gylden på toppen. Lad den køle lidt af før den serveres.
Lars Napoles
Posted at 20:27h, 16 aprilDen ser virkelig lækker ud din quiche – meget lækker 🙂