Provence kylling med lavendel
Når man tænker på Provence, er det ofte billeder af lavendelmarker, der træder frem på nethinden. Lavendel indgår også i krydderiblandingen hérbes de provence sammen med bl.a. rosmarin og salvie. Jeg pyntede en af mine desserter i Kokkekampen med lavendel; meget til Bo Bechs undren (han synes åbenbart det hører til på badeværelser), og dét fra manden, der pakker sine jomfruhummere ind i gran!
Jeg elsker at bruge lavendler i madlavning og særligt om sommeren, hvor det understreger fornemmelsen af tør varme, og giver dejlige sydfranske fornemmelser – selv om man befinder sig i Danmark.
Forleden proppede jeg lavendel ind i bugen på en kylling, inden jeg grillede den. Det gav en utrolig lavendel-aroma, da vi skar kyllingen ud. Lidt hen ad rosmarin, men mere parfumeret. Hvis din lavendel er afblomstret eller på vej til det, kan du sagtens bruge stilkene, da de også dufter.
Vi er så heldige at have masser af lavendel udenfor vores hus i Tourrettes-sur-Loup. Hvis du ikke har lavendler i haven, kan du bruge lavendel fra en potteplante eller være fræk og gå på rov efter en lille bitte buket i en offentlig park – selvfølgelig uden at blive opdaget og væk fra trafikerede veje med forurenet luft!
Lavendelkylling på grill
1 kylling
1 lille bundt lavendel
2 spsk. olivenolie
Salt
1. Gnid kyllingen over alt med olie og salt. Prop lavendlerne ind i kyllingens bug.
2. Læg kyllingen på en rist og grill i midten af en lukket grill (f.eks. en kuglegrill), hvor kullene ligger i siderne, i ca. 45 minutter for en 1-kilos kylling, til lårene sidder løst, når du rykker i dem. En kuglegrill med låg på fungerer som en ovn, hvor den varme luft cirkulerer om det du steger. Du skal ikke lægge kyllingen direkte over gløderne, da den så branker for hurtigt, uden at være gennemstegt. Den skal heller ikke vendes.
3. Parter kyllingen og spis. Lavendlerne i bugen skal ikke spises.
Smager fortræffeligt med en cremet rosé til.
Bonus-info: Du kan selvfølgelig sagtens stege kyllingen i ovnen, fuldstændig som du normalt ville stege en kylling.
Som du kan se, er franske kyllinger lidt anderledes end danske. Ofte sidder en del af underbenet på, som her, og nogle gange er der både hoved og fødder på. Franskmændende kan godt lide, at man kan se, at det rent faktisk er et dyr, man spiser. I øvrigt giver fødder etc. ekstra smag, når du f.eks. tilbereder kyllingen i en gryde.
Nicolai Gydesen
Posted at 18:41h, 03 februarHej Mira
Hvilken slags grill bruger du? Jeg er på udkig efter en ny, og jeg vil gerne have din anbefaling. Det lyder ellers som en super lækker opskrift! Jeg glæder mig til at får afprøvet den inden længe! 🙂