Porchetta med æble, tranebær og rosmarin

Porchetta med æble, tranebær og rosmarin

Det er tid til at få julemaden på plads. Måske skal der porchetta på bordet i julen? Her får I en nem opskrift på den bedste jule porchetta.

Nu nærmer det sig, venner. Snart er ventetiden slut og mange er måske allerede gået på ferie? Jeg føler mig vildt bagud med julebag og den slags, men i går fik jeg lavet noget konfekt, som jeg også gerne vil dele med jer – det er bare lige det med at finde tiden til det hele. Jeg skal nok spænde hjelmen…

Men tilbage til porchettaen. Det er altså virkelig en lækker måde at bruge svineslag på. Jeg havde det her stykke økologisk slag med svær fra Birthesminde, hvor de glade grise boltrer sig i skov og på mark. Stykket her var fra Sortbroget dansk landrace. Slaget er det samme stykke, som man bruger til rullepølse, men til en porchetta skal du bede slagteren om et stykke slag med ridset svær på. Det kan man så fylde med alt muligt lækkert. Italienerne plejer at bruge krydderurter og hvidløg og måske lidt citronskal.

Her får I en lidt mere julet version, dog stadig med en anelse jul. Jeg bruger tørrede tranebær som er sødere end de friske. Du kan også bruge friske, men så bliver det mere syrligt og så skal du lige skær dem i halve eller kvarte.

Så er der det med at få sværen sprød hele vejen rundt. Den svær, der vender opad, bliver mest sprød og bobler op. Så i den sidste del af tilberedningen vender jeg stegen to gange, så den får lov at ligge på forskellige sider. Den blev perfekt sprød hele vejen rundt. Bunden, hvor den er samlet, er der ikke svær på, så den skal du ikke bekymre dig om.

Porchetta med æble, tranebær og rosmarin

Til 6 pers.

1 stykke svineslag med ridset svær, ca. 1½-2 kg.
salt og sort peber
1-2 æbler, afhængig af størrelse. Jeg brugte Ingrid Marie.
1-2 kviste rosmarin
1 lille løg
1 fed hvidløg
25 g tørrede tranebær
kødsnor

  1. Læg svineslaget på et skærebræt med med sværen nedad. Krydr kødet med salt og peber – også inde i eventuelle revner og hemmelige hjørner. Skræl æblet og skær det i små tern. Hak rosmarinen groft. Riv løget groft og hak hvidløg fint. Bland det hele sammen med tranebær og fordel fyldet henover hele kødstyket. Rul kødet sammen så stramt du kan. Bind det sammen med kødsnor. Drys godt med salt på sværen hele vejen rundt.
  2. Sæt stegen på en rist over en bradepande med ½ l. vand i. Sæt den i ovnen ved 150ºC (jeg bruger varmluft) i 3-3½ timer, eller til centrumtemperaturen er 70ºC.
  3. Sæt så temperaturen op til 240 ºC, så sværen kan blive helt sprød. Når toppen begynder at boble flot op, vendes stegen om på siden og steger i ca. 10 min. Skift så til den anden side og steg videre i 10 min, så sværen er sprød og boblet op hele vejen rundt. Tag stegen ud og lad den hvile i 10 min, inden den skæres ud.

No Comments

Post A Comment