Pizza bianca med nduja og kartoffel
Jeg ved godt, jeg skal forestille at have totalt styr på alt med mad og køkkengrej. Og det har jeg også for det meste, men alligevel har jeg aldrig rigtig fået brugt den bagesten, som Peter indførte i vores parforhold, da vi flyttede sammen. Det er ren og skær dovenskab. Jeg tænkte, den kan sgu da ikke gøre den store forskel. Men det kan den!
Den her pizza er den mest vellykkede pizza, jeg nogensinde har lavet. Og jeg tror det er pga. bagestenen. Dejen var også ret vellykket, men det at smide den tynde pizza over på en 300 grader varm pizzasten, det får dejen til at svulme med luftbobler, lige som i en ægte stenovn og dejen bliver helt sprød og let.
Det er lidt mere mas at bage pizza på den måde – også fordi pizzaen ikke må være større end at den kan ligge på stenen. Men mamma mia en forskel!
Pizza med nduja og kartoffel
4 pers.
Dej
3 dl lunkent vand
15 g gær
8 g salt
1 spsk olivenolie
200 g durummel
250 g tipo 00 hvedemel
250 g mozzarella
200 g kartofler
1 rødløg
4 spsk ‘nduja*
1 kvist rosmarin
olivenolie
salt og sort peber
- Rør gær ud i vand og tilsæt salt og olivenolie. Bland de to typer mel og rør det i dejen – hold lidt af melet tilbage, det er ikke sikkert det hele skal bruges. Ælt dejen grundigt. Jeg bruger en røremaskine. Det er vigtigt at ælte lang tid nok til at gluten i melet bliver aktiveret. Det kan du se den er, når dejen trækker lange strenge. Lad dejen hæve en skål dækket med plastfolie i 1½ time.
- Læg en pizzasten på en rist i ovnen og varm ovnen op til max temperatur – gerne 300 gr. Del dejen i 4 stykker og rul dem ud til 4 tynde pizzabunde. Læg hver bund på et stykke bagepapir drysset med godt med durummel, så det ikke klistrer fast.
- Fordel mozzarellaen på pizzaerne. Skrub kartoflerne og skær dem i papirtynde skiver (brug et mandolinjern) og kom dem på pizzarene sammen med små klatter af nduja. Drys med løg i strimler, rosmarin, dryp med olivenolie og krydr med salt og peber.
- Brug en pizzaspade eller bagepapiret til forsigtigt at glide én pizza ad gangen over direkte på pizzastenen. Bag pizzaen i 6-10 min (det afhænger af temperaturen på din ovn – men det går stærkt ved 300 gr.). Fortsæt med næste pizza.
* ‘Nduja er en smørbar pissestærk italiensk pølse fra Calabrien helt nede syd på. Den består af svinekød, svinefedt og chili og ikke andre ting og er sygt stærk og virkelig velsmagende. Jeg køber nduja i Eataly. Du kan også erstate det med spansk sobrassada.
No Comments