Perfekt vaniljeis
I foråret fik jeg langt om længe købt mig en rigtig ismaskine med kompressor, så jeg nu kan lave virkelig god, hjemmelavet is. Maskinen har kørt ofte, og jeg har efterhånden prøvet mig igennem en masse forskellige kombinationer og forhold mellem æg, sukker og fløde. Her får I opskriften på en dejlig vaniljeis. Jeg lavede en trippelportion af den i sidste uge, hvor Otto fyldte 2 år og vi tog is og jordbær med i vuggestuen.
Til stor succes både blandt børn og voksne!
Vaniljeis
ca. 800 ml.
6 æggeblommer
150 g sukker
4 dl mælk
1 vaniljestang
3½ dl piskefløde (brug øko – det smager langt bedre)
1. Start med at lave en vaniljecrème – en crème anglaise – som base for isen. Det laver jeg til stort set alle is. Rør æggeblommer og sukker sammen i en skål. Kom mælken i en gryde. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Pisk kornene godt ud i mælken og kom også den tomme stang i. Giv mælken et opkog, sluk for varmen og lad det trække med vaniljen i 15 min. Fjern vaniljestangen.
2. Varm igen mælken op til kogepunktet og skru så ned på lav varme. Hæld en smule af den varme mælk i æggene og rør det hurtig sammen. Hæld derefter æggeblandingen tilbage i mælken og brug et fladt piskeris til at røre mere eller mindre konstant i mælken, så intet brændet på i bunden. Varmen får æggene til at tykne mælken, så du får en lind vaniljecreme. Hvis du vil, kan du tjekke med et termometer. Omkring 80 gr. begynder mælken at tykne. Det bliver ikke tykt som kagecreme, men bare så det dækker bagsiden af en ske, hvis du dypper den i. Sluk så for varmen, hæld crèmen over i en skål, dæk med plastfolie og lad den køle helt af. Jeg plejer at lave min crème anglaise dagen før, jeg skal lave isen.
3. Bland crèmen sammen med fløden og hæld det i din kolde ismaskine. Kør isen til den har konsistens som tyk softice, hæld den i en beholder og frys den færdig i fryseren i mindst 3 timer.
Vores tykke kat Basse var også utroligt interesseret i isen. Hver gang vi spiser is er han på pletten. Lige meget hvilken smagsvariant, det er.
Thomas
Posted at 22:31h, 04 juniDet ser lækkert ud 🙂 Hvilken ismaskine bruger du?
Mira Arkin
Posted at 07:12h, 05 juniHej Thomas,
Tak 🙂 Jeg bruger en Nemox Gelatissimo Exclusive, som jeg er rigtig glad for.
MVH Mira
Budgetmad blog
Posted at 18:19h, 31 majHej, meget lækker opskrift, som jeg vil prøve.