Ovnbagt græskar og æble med rosenkål

Ovnbagt græskar og æble med rosenkål


Foto: ©Simon Wheeler

Hugh Fearnley-Whittingstall fra engelske River Cottage er netop udkommet med en ny kogebog på dansk med masser af lækre, grønne retter, Meget mere grønt fra River Cottage, udgivet af forlaget Strandberg Publishing. Jeg har fået lov at dele et lille uddrag fra bogen, så her kommer en af opskrifterne fra bogen, og så kan I glæde jer til en giveaway snart…

 

Ovnbagt græskar og æble med rosenkål

Til 3-4 personer

cirka 1 kg græskar, fx 1 mellemstor butternut-squash
2 spsk. olivenolie eller rapsolie
4-5 laurbærblade, groft iturevne
2 kviste rosmarin, groft iturevne
1 lille håndfuld salvieblade, iturevne (valgfrit)
1 tsk. fennikelfrø
1 nip tørrede chiliflager
cirka 175 g rosenkål
2 mellemstore æbler
25 g solsikkekerner (eller andre kerner eller frø efter eget valg)
havsalt og friskkværnet sort peber

Til dressing
2 spsk. ekstra jomfruolivenolie eller rapsolie
2 tsk. stærk sennep
1-2 tsk. sukker
1 spsk. cidereddike

Denne vidunderlige efterårssalat er udviklet af min nærmest geniale samarbejdspartner, Gill Meller. Den er varm og mør, krydret og aromatisk, sprød og rå – kombinationen af både smag og konsistenser er perfekt. Og så er retten endda nem at bikse sammen!

Varm ovnen op til 200 ̊C.

Halver græskarret og grav kernerne ud med en ske, men lad skallen sidde. Skær græskarret i tynde både, (cirka 2 cm brede ved den yderste kant) og kom dem i et stort ovnfast fad. Dryp med olie og drys med krydderurter, fennikelfrø og chiliflager. Krydr med salt og peber og vend græskarbådene, så de dækkes over det hele. Stil fadet i ovnen og bag græskarbådene i cirka 30 minutter, til de er møre og gyldenbrune.

Rør alle ingredienserne til dressingen sammen i en stor skål og krydr med salt og peber.

Trim rosenkålene og fjern ødelagte og snavsede ydre blade. Skær rosenkålene i meget tynde skiver. Kom dem i skålen med dressing og vend det rundt – sørg for, at alle rosenkålsskiverne er brækket fra hinanden.

Del æblerne i kvarte, fjern kernehusene og skær hver kvart i 2-3 både (der er ingen grund til at skrælle æblerne først). Stil dem til side.

Når græskarbådene er møre og begynder at tage farve, tilsættes æblebådene. Vend det hele rundt. Stil fadet tilbage i ovnen yderligere 15 minutter, eller til æblerne er møre, men ikke mosede. Drys solsikkekerner over græskar og æbler de sidste minutter, før retten er færdig, så de når at blive let ristede.

Fordel rosenkålene over de varme græskarbåde og æblebåde og server.

Byt ud

Græskar Erstat græskar med en blanding af skrællede og grofthakkede pastinakker og gulerødder.
Grønt Brug fintstrimlet savojkål i stedet for rosenkål.

No Comments

Post A Comment