Ordentlige bøffer på Kyloe i Edinburgh

Ordentlige bøffer på Kyloe i Edinburgh

_1170768s

Det er ikke mere end en uges tid siden, jeg kom hjem fra en dejlig tur til Edinburgh. Det var første gang, jeg besøgte Skotland og jeg må sige, at jeg er ret vild med det! Edinburgh er en gammel by fuld af historie, den er samtidigt ret lille og derfor meget overskuelig og så skal man ikke køre mere end en times tid, så er man i det flotte højland med store bakker, søer og kvæg alle vegne. Og det var kvæget, jeg var kommet for at besøge – og spise…

Første indlæg fra min skotske tur bliver fra en steakrestaurant midt i Edinburgh, Kyloe, hvor jeg var inviteret ud med en semi-statslig organisation, der hedder Quality Meat Scotland, der i samarbejde med en dyrevelfærdsorganisation sørger for at kvalitetssikre det skotske okse- og lammekød. Hvis du køber skotsk kød, så se efter om det er mærket “Scotch Beef” eller “Scotch Lamb” (ikke scottish), for den mærkning betyder, at kødet og den måde dyrene er opfostret på, lever op til QMS’s krav.

kyloe edinburgh

Tilbage til Kyloe. Klassisk steakhouse – man er ikke i tvivl om, hvad det handler om, når man møder den store ko foran bygningen. Indenfor er der i stueetagen en dejlig bar og så ligger restauranten ovenpå.

_1170770s

_1170773s

Jeg startede med store, søde rejer der kom med noget lidt kedeligt brød og en krydret mayonnaise med bl.a. lidt tomat og chili i – sådan lidt thousand island agtig krydring. Det var lækkert.

_1170777s

Vi sad ved restaurantens bedste bord – i et hjørne med udsigt til Edinburghs berømte slot. Jeg fik taget dette lidt syrede billede med udsigten og refleksionen i vinduet fra os ved bordet. Det er Laurent Vernet fra QMS, du kan se. Han sidder nok og fortæller om sin ufattelige viden om kvæg og kød. Denne man kan blindsmage kød, præcis som man gør det med vin. Han kan sige hvilken race det er, om det er et handyr eller hundyr, kastreret eller ej, hvor længe det er hængt og naturligvis hvilken udskæring. Ret imponerende. Det var meget inspirerende for mig, at tale med en der var så nørdet om sin faglighed. Jeg håber, jeg en gang kan være med til en af Laurents kødblindsmagninger.

_1170781s

På Kyloes menukort er der masser af udskæringer, både steaks til én person, og større stykker til deling. På indlæggets øverste billede kan du se det bræt med alle udskæringerne, som vi fik præsenteret af en speedsnakkende ung pige. Det var også sådan, det foregik på det vildt snazzy steaksted, jeg spiste i Dallas, Texas, og det er altså den helt rigtige måde at gå til sit bøfvalg på. Hvis man nu ikke er helt sikker på, hvad en bestemt udskæring nærmere indebærer, så kan man jo bare se en tilsvarende bøf på brættet og tage stilling til, om bøffen har de kvaliteter, man drømmer om. Ligesom datingprofiler med billeder altid får mere opmærksomhed end dem uden!

Laurent og jeg var rørende enige om mange ting i det hele taget. Også om bøffer, så vi valgte at dele den store bone-in sirloin, som er den fedtmarmorerede bøf lige under hendes agiterende hånd. En 600 grams sirloin med benet siddende på den ene side. Vi var også enige om, at den skulle være medium rare hældende mod rare. Prøv lige at se, hvor lækker den bøf er. Vi deltes om at gnave i benet til sidst.

_1170782s

I ægte steakhousestil valgte man selv sit tilbehør, og jeg var ved at dåne, da jeg så, at man kunne få marv med karamelliserede løg som tilbehør. Åh men altså, hvor er det dog bare ren porno! Jeg elsker marv og jeg elsker stegte løg og lige nu får jeg (igen) mundvand af at skrive om det. Det smagte simpelthen bare så overdrevet godt sammen med det forholdsvist magre kød fra græsfodret kvæg. Åhhhh! Laurent fik også marv til sit kød – vi var jo enige om alt, siger jeg.

_1170787s

Så var jeg faktisk en smule lowcarb, fordi jeg valgte grønner bønner med hvidløg og chili som tilbehør, hvor jeg kunne have valgt fritter stegt i oksefedt! Men jeg tænkte, at det måske lige blev i overkanten rent mæthedsmæssigt. Så jeg har til gode at smage kartofler stegt i oksefedt. Det kan jo kun smage godt. Men også af meget, tænker jeg .

_1170792s

Min utroligt lette hovedret (!) gav plads til en dessert (husk at jeg jo delte bøffen). Det blev denne lyse chokolade soufflé med vaniljeis og kirsebærsauce. En dejlig schwarzwald-kombi med kirsebærrene og chokolade, men souffléen var dog for lys i det for min smag – den smagte ikke nok af chokolade.

Laurent fik en trilogi af æbledesserter, som så meget lækker ud, så det er slet ikke fordi, de ikke kan lave desserter på Kyloe. Men det er nu en gang bøfferne, der er deres styrke. Det skotske kød smager af meget og fordi det er græsfodret (mere om kvæget i et senere indlæg – jeg besøgte nemlig også to forskellige gårde og et slagteri) har kødet en god, fast struktur og man kan spise det med god samvittighed, for de her kvæg har haft et dejligt liv ude i det grønne, skotske bakker.

Kyloe Restaurant
1-3 Rutland Street
Edinburgh
Skotland

 

2 Comments

Post A Comment

  • Stine
    Posted at 13:04h, 07 oktober Svar

    Jeg elsker også Edinburgh – min absolut favoritby i verden, so far. Mig og kæresten er gået forbi Kyloe nogle gamle (den restaurent med en ko hængende ud af vindet right?) men har ofte tænkt på hvad en middag der omtrent koster..??