Nytårsmenuen 2012

Nytårsmenuen 2012

_1050550s

Godt nytår, kære læsere. Jeg sidder her ved mit skrivebord og pusler lidt med bloggen og fremtidige indlæg, bl.a. noget nytårskavalkade. I mellemtiden synes jeg lige I skal se billederne fra min nytårsmenu i går. 

Jeg holdt det som sagt lowkey i år, for det var mig alene i køkkenet og lille Otto var lidt forkølet og krævede ekstra opmærksomhed. Derfor gik jeg i en ret klassisk retning med menuen, så jeg vidste totalt hvad der skulle ske og ikke skulle ud i nogen eksperimenter.

Vi lagde ud med bobler og en lille hapser i form af ultrasprøde knækbrødskiks med en cremet gedefriskost, langtidsbagte tomater i olivenolie (fra glas) og merian.

_1050554s

Første forret var vildt lækker røget laks fra Rossini med en creme af rygeost, rugbrødscroutoner og en slags agurkesalat samt smukke bugtende bånd af bladselleri. Og hvordan får man dem til at krølle så yndigt, spørger du? Det er nemt. Brug en kartoffelskræller til at lave de tynde bånd og kom dem i iskoldt vand indtil de skal bruges. Vandet får dem til at krølle. Husk at dup dem tørre inden de serveres.

_1050561s

Anden forret var stegt foie gras med rødbeder i balsamico og æbler med hvid balsamico og kørvel.

_1050566s

Hovedretten var nok det mest klassiske. Helstegt entrecote med béarnaise, ovnristede kartofler og grønne bønner med vinaigrette og skalotteløg.
Kødet blev totalt perfekt, fordi jeg stegte det sådan her: Om eftermiddagen tog jeg kødet ud af køleskabet mindst 1 time før det skulle i ovnen. Så ridsede jeg fedtet og saltede og pebrede hele vejen rundt. Kødet blev så brunet i en 250 gr. varm ovn i 15 minutter, hvorefter jeg tog det ud og lod det stå i en time på køkkenbordet.
Så gned jeg fedtet med hvidløg og stegen det tilbage i ovnen ved 120 gr. med et stegetermometer i og tog det ud, da kødet var 54 gr. varmt i midten. Så var kødet så godt som færdigt og så zappede jeg det bare lige inden servering ved 250 gr. i 5-10 minutter, så blev varmt igen. Voila! Perfekt rødt kød.

_1050567s

Og vi spiste syndig béarnaise til, som jeg faktisk fuckede up i første omgang. Det har jeg ikke gjort i 10 år, men jeg startede bare igen og det blev fint. Der var for meget varme på første gang. Sådan går det nogle gange.

Desserten tog jeg ikke billeder af, men det var brownies, rom-rosin is og chokoladeis og så en kande med butterscotchsauce til at pøse over. Så dejligt!

Håber I også havde en dejlig aften. Hvad fik I mon at spise?

 

12 Comments

Post A Comment

 • Mia
  Posted at 17:28h, 28 december Svar

  Hvordan har du tilberedt dine rødbeder i balsamico?:-)

  • Mira Arkin
   Posted at 20:10h, 28 december Svar

   Hej Mia,

   Først er de kogt, så de akkurat er møre og derefter gnider jeg skindet af. De glaceres så i en gryde med ca 1/2 dl balsamico med 1 spsk sukker, som koger ind til en sirup omkring bederne. Rør en klat smør i til sidst og smag til med salt.

   Godt nytår!

 • Lise-Lotte
  Posted at 13:45h, 08 januar Svar

  Kan man bruge en anden ost en gedeost? Og i så fald hvilken?

  Tak for en dejlig blog.

  vh Lise-Lotte

  • Mira Arkin
   Posted at 16:51h, 08 januar Svar

   Alle smørbare oste kan bruges. F.eks. alle mulige slags flødeost. Eller skimmeloste.

 • Thomas
  Posted at 15:10h, 03 januar Svar

  Ser godt ud!

  Jeg optrådte med følgende menu i mandags:

  1. Appetizer t. champagne: halverede babykartofler, der lige var kogt møre i rigeligt saltet vand, toppet med dildmayo og lynpocheret jomfruhummer. Vin: Champagne Franck Bonville Cuvée Camille NV.
  2. Laksetatar á la French Laundry. Vin: Champagne Bonnaire BdB Vintage 2004.
  3. Hjemmelavet Foie Gras terrine m. små salater, vinaigrette og balsamicosauterede figner. Vin: Dom. Zind-Humbrecht Gewurtztraminer Clos Windsbuhl 2007.
  4. helstegt oksemørbrad m. lammemørbrad stukket igennem i midten, blancheret grønkål, lynsauterede persillerodsstrimler og sauce bordelaise. Vin: Dom. Fondreche Cuvée Persia 2007 (Magnum)
  5. Iskold rabarbersuppe med vanilleis. Vin: Schmitz-Bergweiler Erdener Treppchen Riesling Auslese** 2009.

  Det var også helt OK…….

 • Milana - TastyPrettyThings
  Posted at 15:33h, 02 januar Svar

  Wow hvor ser det bare lækkert ud. Og hvor er jeg glad for at jeg er faldet over den her blog (i søgen efter gratinerede auberginer). Jeg glæder mig til at afprøve nogle af dine opskrifter i 2013!

  Godt nytår 🙂

  Jeg sætter din blog på min blogroll asap!

 • Laura
  Posted at 09:40h, 02 januar Svar

  Hvor lyder det dejligt – mmm, rødt kød! Vi fik hvidfiske-capaccio med wasabicreme, tuntartar med flyvefiskerogn i hjertesalat’båd’ og oksekødstataki til forret, lammekølle med salat af lune grønne bønner og bagt knoldselleri + knoldselleripuré til hovedret og hjemmelavet kokosis på marengbund med frisk bær til dessert. Virkelig skønt!

  • Mira Arkin
   Posted at 10:35h, 02 januar Svar

   Uhm, det lyder super dejligt.

 • Marre
  Posted at 18:58h, 01 januar Svar

  Hvor ser det godt ud.Jeg tänkte på om du på et tidspunkt kunne göre et indläg med béarnaise,
  da jeg har prövet at lave det et par gange,men det blev bare til at smide ud.

  • Mira Arkin
   Posted at 19:57h, 01 januar Svar

   Jo, det skal jeg gøre. Jeg har faktisk lovet at gøre det før, men har glemt det…

 • Christian
  Posted at 17:20h, 01 januar Svar

  Det ser lækkert ud. Især kødet – hvor tyk og tung var din entrecoten?

  Her i huset stod det på en 80’er-retromenu: Rejecocktail, Langsomt stegt Oksetykkam med Svampesauce og Pommes Anna (med selleri/gulerødder) og regnbueis med hjemmelavede brandysnaps.

  Hvor var det dog herligt at lave rejecocktail fra bunden – og den hjemmelavede thousand island-dressing var det virkelig god.

  • Mira Arkin
   Posted at 10:30h, 02 januar Svar

   Hej Christian
   Vi fik nogle afbud, så jeg måtte skære den i to stykker og komme det ene i fryseren. Det jeg stegte vejede 1½ kg og var omkring 10 cm tykt. Vildt lækkert og mørt kød med masser af smag. Marskland fra Irma.