Nytårsmenu: Torsk på spansk
Når vi holder nytår sammen med mine forældre (og det gør vi en del, nu hvor vi har små børn) er der tradition for, at det er min far og mig, der står for at købe ind til nytårsmenuen sammen. For det meste har vi ikke den stor forkromede plan inden, men finder bare på menuen, når vi er ude og shoppe. Min far er god til at have højt til loftet, så der er som udgangspunkt intet, vi ikke “må”. Nogle år har der været særlige fine vine fra hans vinkælder, som maden skal matche og så er det den vej, det foregår. For det meste er der både fisk og kød i menuen. Gerne en eller anden form for torsk og så noget krogmodnet oksekød. Min mor og jeg står for desserten, som også i år bliver en overdådig islagkage med fragilitebunde, vaniljeis, kaffeis, hasselnøddecreme og abrikossyltetøj.
Her er et sjovt alternativ til nytårsaftens torsk. Fiskehandlerne tager altid masser af torsk hjem her til nytår, så det er en oplagt spise – men der er ingen der siger, at man skal lave den traditionelle nytårstorsk. Her har jeg kigget lidt til Spanien og bruger den krydrede smørbare sobrasadapølse som krydderi til fisken. Det er SÅ lækkert!
Torsk med sobrasada, tomat og kartoffelpuré
Hovedret til 4 pers.
800 g bagekartofler
god olivenolie
200 g skalotteløg
1 fed hvidløg
50 g sobrasada
400 g cherrytomater
400 g torskefilet i 4 stykker – gerne flotte høje rygstykker (loin)
salt og sort peber
saft af ½ citron
1. Skræl kartoflerne og skær dem i grove stykker. Kog dem helt møre i usaltet vand. Mos dem og rør mosen lind med generøse mængder olivenolie (seriøst genereøse! Derfor er det også vigtigt, at det er en velsmagende olie). Smag til med salt.
2. Skær skalotteløg i strimler og hak hvidløget. Smelt sobrasadaen i en sauterpande og tilsæt løg. Steg det sammen i et par minutter og tilsæt så hvidløg og tomater i halve. Læg fisken ned til tomatblandingen og steg den et par min. på hver side. Smag saucen til med salt, peber og citronsaft og server over kartoffelpuréen.
*Sobrasada er en spansk krydret smørbar pølse. Kan du ikke skaffe den, kan du i stedet bruge fersk chorizo eller tørret chorizo i små tern.
No Comments