Nytår 2015 – inspiration til menuen

Nytår 2015 – inspiration til menuen

_R5A6764s
Foto: Line Thit Klein

Så er det igen tid til at jeg deler lidt inspiration til årets nytårsmenu med jer. Selv har jeg ikke særligt godt styr på menuen, bortset fra at jeg pønser på at lave helt klassisk tournedos rossini med trøffel, foie gras og madeirasauce.

Jeg har kigget lidt i arkiverne og har fundet et par retter frem, som du måske kan bruge til din nytårsmiddag.
Der er endnu mere inspiration at hente, hvis du kigger her, hvor alle tidligere indlæg om nytår er samlet.

Rigtig godt nytår til jer alle sammen og tak fordi I læste med i år!

 

Til at starte med sammen med dronningens tale og et glas champagne kunne man kaste sig ud i mine lækre luksusparisertoast på det øverste billede. De er inspireret af en ret, jeg spiste på Tapas 24 i Barcelona, som jeg var helt forelsket i.

Parisertoast med trøffel
16 små stykker

8 skiver lyst sandwichbrød
25 g smør
8 skiver parmaskinke
150 g ikke alt for lagret asiago. Du kan også bruge provolone
5 g trøffel

Smør brødet på begge sider med smør. Fordel skinken over de 4 af skiverne og riv trøflen over. Kom skiver af ost ovenpå og læg de øvrige stykker brød over. Grill brødene i en toastmaskine, i et paninijern eller i en tør pande, hvor du presser ned på brødene og vender dem, når de er gyldne på undersiden. Når brødet er gyldent på begge sider og osten er smeltet, tages sandwichene ud og kanterne skæres af. Del brødene i trekanter og server varme.

_1290191s

Som forret kunne du lave denne super nemme ret med rå kammusling og skilt kærnemælk. Og nej, der er ikke danske asparges lige nu, men dem kan du evt. skifte ud med noget andet så som agurk, bønner eller noget tredie.

_1290206s

En anden forret eller mellemret med luksus på er denne fabelagtige hummer med konfiteret tomat og kartofler. Opskriften er fra i sommer, hvor der var nye kartofler, men vinterkartofler kan også bruges – tag faste sorter som asparges – eller du kan skifte kartoflen ud med fx gnocchi eller helt udelade den.

6s
Foto: Line Thit Klein

Mange vil måske servere tatar denne nytårsaften – det har jo været det seneste års boeuf bearnaise rundt omkring på de danske bistroer. Her er en sexy version med blåskimmelost og rabarber (som kan udelades).

11
Foto: Line Thit Klein

En hovedret kunne være gråand med flækærter og endive.

4 pers.

ca 600 g fuglebryst med skind – feks due, and, gråand eller fasan. Her har jeg brugt gråand.
salt og sort peber
2 julesalat
6 spsk balsamico
3 spsk honning
smør og olie til stegning
50 g fintrevet parmesan

“Flækotto”
2,5 dl grønne flækærter
2 skalotteløg
1 fed hvidløg
0,5 tsk frisk timian
1 dl hvidvin eller tør vermouth
7 dl hønsefond
100 g revet parmesan
salt og sort peber
olivenolie
salt og peber

1. Start med at lægge flækærterne i blød i koldt vand 1,5 time inden brug. På en bageplade med bagepapir lægges de 50 g revet parmesan i ét lag. Formen er lige meget, da det skal brækkes i stykker bagefter. Bag osten i en 175 gr varm ovn i ca 10 min til den er smeltet sammen og er gylden og sprød. Tag ud og lad køle af. Bræk det herefter i mindre stykker og gem til anretning.

2. Flæk julesalaten. Varm lidt smør og olie i en pande og lad julesalaten snurre ved svag varme i 15-20 min – kun på den ene side. Efter 10 min tilsættes balsamico og honning og der krydres med salt og sort peber.

3. Lav imens flækottoen. Hak skalotteløg og hvidløg fint. Varm en sjat olivenolie i en tykbundet gryde og steg løget ved svag varme i et par minutter. Tilsæt hvidløg og timian. Sigt vandet fra ærterne og kom dem i gryden sammen med vinen.Tilsæt hønsefond lidt ad gangen under jævnlig omrøring, præcis som når du laver risotto. Lad ærterne suge væden op inden du tilsætter ny væde og fortsæt på denne måde, indtil al væden er brugt. Du kan tilsætte mere fond eller vand, hvis du synes der mangler væde til sidst. Efter ca 20-25 min er ærterne møre med et bid. Tilsæt parmesan og smag til med salt og sort peber. tui

4. Fuglebrysterne krydres med salt og sort peber og steges 2-5 minutter pr side ved høj varme alt efter fugletype. Gråand skal være rødt, så det skal ikke have så længe. Start med skindsiden nedad og husk at lade kødet trækket 5-10 min inden det skæres i skiver og anrettes over flækottoen. De halve julesalater deles igen i 2 og der serveres et stykke til hver ret. Dryp med lidt god olivenolie og drys med den knuste parmesantuille.

_MG_0613s
Foto: Line Thit Klein

Og som dessert – hvad så med disse fluffy, fine små pavlovas med abrikoskompot

4 pers.

Marengs
2 æggehvider
125 g rørsukker
1 tsk maizena
½ tsk hvidvinseddike

Abrikoskompot
180 g tørrede abrikoser
½ dl Cointreau
1½ dl kogende vand
saft af ½ citron
½ stang vanilje

1½ dl piskefløde
1 god håndfuld usaltede pistacienødder

1 Til marengs tændes ovnen på 180 gr. Pisk æggehvider til de skummer og tilsæt så sukker lidt ad gangen mens du pisker videre. Når æggehviderne er helt stive vendes maizena og eddike i. Lav på en bageplade med bagepapir 4 reder af marengsen og lav en fordybning i hver. Sæt dem i den varme ovn og sænk temperaturen til 150 gr. Bag dem i 25-30 min og lad dem køle af i ovnen.

2 Læg abrikoser i blød med Cointreau og hæld det kogende vand over. Lad dem trække i 30 minutter. Tag 2/3 af abrikoserne fra og hæld resten, inklusiv væske, i en gryde. Brug en stavblender til at blende det sammen og kom så de hele abrikoser i. Tilsæt citronsaft og kornene fra vaniljen samt vaniljestangen. Kog det hele sammen ved lav varme til en koncentreret kompot, ca. 10-15 min ved middel varme.  Lad kompotten køle af og fjern vaniljestangen.

3 Pisk fløden stiv og hak pistacienødderne groft. Server hver marengsrede med en klat flødeskum, lidt abrikoskompot og drys med pistacienødder. Hvis abrikoskompotten er blevet for fast i det under afkøling kan den røres op med lidt vand eller Cointreau.

 

No Comments

Post A Comment