Anmeldelser: Madplaner fra Aarstiderne og God Mad Let at Lave

Anmeldelser: Madplaner fra Aarstiderne og God Mad Let at Lave

Jeg har kigget lidt i et par nye kogebøger – her får I min anmeldelse, og så smutter jeg på ferie…

 

Den nyeste udgave af den efterhånden klassiske God Mad Let at Lave er netop udkommet. Det er en opdatering af den seneste udgave af bogen fra 2006. I 2011 udgaven er der stadig masser af basisopskrifter, gode vejledninger og næringsberegning, lige som i den gamle udgave. Jeg har dog ikke selv 2006 udgaven, men kan sammenligne med en endnu ældre udgave, nemlig den fra 2003, som Peter har bragt ind i vores fælles kogebogsbibliotek.

I den nyeste udgave har man stadig de klassiske opskrifter – f.eks. er opskriften på frikadeller prik den samme i vores gamle udgave som i den spritnye. Eneste forskel er, at den nye opskrift foreslår, at man som alternativ til pandestegning kan bage frikadellerne i ovnen. Denne fedt- og tidsbesparende version vidner om, at bogen følger med tidens trends om sundhed og travlhed i køkkenet. Frikadellerne finder man i afsnittet om fars, som indledes med en kort forklaring om fars, og hvilke virkemidler man kan påvirke sin fars med i form af valg af bindemidler og væske. Jeg elsker sådan noget info, og det er noget der mangler i rigtig mange nye kogebøger. Man lærer rigtig meget om at lave mad, ved at få denne viden fra andre med mange års erfaring i køkkenet. Så tak for det til de tre forfattere, Kirsten Høgh Fogt, Marianne Kastberg og Lotte Haveman.

Udover klassikere har bogen også nye opskrifter, der viser hvordan man kan bruge nogle af de mere moderne produkter, der er kommet i handlen, såsom quinoa og perlebyg. Der er masser af sunde opskrifter på fisk og grøntsager, men du kan stadig bruge bogen til, hvordan man steger juleanden eller laver en bechamelsauce.

Billederne er pæne, og ligesom i de ældre udgaver af bogen, er der få billeder i forhold til opskrifter.

God Mad Let at Lave er en god basiskogebog – sådan en man skal have med, når man flytter hjemmefra.

God Mad Let at Lave
Lindhardt og Ringhof
Vejl. pris: 299,95 kr.

 

Det er helt sindssygt, som øko grønthandlerne i Aarstiderne spytter kogebøger ud. Og de er altid gode og anvendelige, fyldt med masser af gode madbilleder. Og sådan er det også denne gang, hvor det er madplaner, det gælder.

Her på bloggen har jeg tidligere testet Aarstidernes måltidskasser. De fungerer sådan, at du i én kasse får stort set alt du skal bruge til 2 eller 3 måltider i løbet af ugen. Til måltidskasserne følger opskrifter og det er nogle af de opskrifter, der her er samlet i en kogebog/indkøbsbog med måltider til 16 uger.

Madplanerne er lavet, så de er fleksible. På den måde vælger man selv, om man vil følge planerne fuldt ud, eller hellere vil nøjes med nogle af opskrifterne – det er altså ikke nødvendigt at lave mandagsretten for at kunne lave tirsdagretten. For hver ugeplan er der indkøbsliste, som er delt op i 2 eller 3 dage – det er vældig praktisk (det er jo også sådan jeg gør hos Alt for Damerne med mine egne hverdagsmad-opskrifter :-)). Hertil har Aarstiderne den feature for de travle, at man kan få indkøbslisten sendt pr. sms, så man automatisk har listen med sig, når man står nede i supermarkedet. Smart.

Madplanerne følger årstiderne og hvis man ikke nødvendigvis vil bruge selve planlægningsdelen i bogen, er det rart at den er inddelt efter årstider, så man ved hvor man skal slå op for at finde inspiration lige nu for eksempel. Opskrifterne for forår/sommer er fulde af retter med sæsonens grøntsager og således noget, man også har lyst til at spise lige nu. Der er stor varians i opskrifterne og man kommer hele vejen rundt. Søren Ejlersen og Thomas Hess, som står bag opskrifterne, plukker fra hele verden, når de sammensætter ugeplanerne og er ikke blege for at kombinere arabisk løgsalat med noget så danske som hornfisk og løvstikke. Det synes jeg er befriende og inspirerende. De er nogle sunde mennesker hos Aarstiderne, og opskrifterne i Madplaner er også sunde med små mængder kød og masser af grønt, bønner og gryn.

Aarstiderne bruger fast Columbus Leth til fotografierne i kogebøgerne, og Columbus har styr på sit kram – det er lækre, farvemættede billeder af rigtig mad. Meget spiseligt.

Alt i alt en god inspiration til den daglige køledisk-krise – og man sparer altid penge, når man planlægger sine måltider og køber ind til flere dage ad gangen, fremfor impulskøb når man er sulten.

Aarstidernes Madplaner
Politikens Forlag
Vejl. pris: 199,95

 

No Comments

Post A Comment